2019-09-17

Hållbar turism på Kap Verde

De senaste decennierna har besökarna till Kap Verde blivit fler, och det är inte särskilt svårt att förstå varför. Lika långa stränder som somrar och behagligt klimat året om. En ökad mängd gäster har medfört mer avfall, något som vi vill stävja genom TUI Clean & Green-projektet på Kap Verde, ett TUI Care Foundation-initiativ med fokus på avfall, energi och vatten.

Vågorna och de milslånga vita stränderna lockar både äventyrslystna och de som bara vill koppla av. Den här atlantiska ögruppen lockar många. Nästan hälften av Kap Verdes BNP och jobbtillfällen skapas genom turistnäringen och man beräknar att de siffrorna bara ökar de kommande åren. Nya jobb och bättre infrastruktur har bidragit till positiv utveckling.

Projektets huvudfokus

Trots allt detta är landet inte rustat för att klara av utvecklingen på egen hand. Sal har väldigt lite regn, inget sötvatten, ingen återvinning och frekventa strömavbrott. TUI Clean & Green-projektet på Kap Verde har ett par huvudfokus. Det ena är att reducera avfall från turismen med en femtedel. Det andra är att sänka energi- och vattenanvändningen på ön Sal med 10 procent.

hållbar turism kap verde bild
Smartare hantering av avfall.

Så sparar hotellen på vatten och energi

Cirka 20 hotell får hjälp med att sänka sin förbrukning, bland annat genom lågenergilampor, vattenkranar med lägre flöde, odling av lokala plantor som inte behöver vattnas och att ge alternativ till flaskvatten. Återvinningsstationer planeras också, vilket kommer att leda till fler jobbtillfällen för lokalbor.

hållbart kap verde bild tui
Rent dricksvatten är en bristvara på Sal.

Projektet skyddar djur och natur

Vid sidan av detta är det viktigt att inte låta turismen skada varken djur eller natur på någon av öarna. Med hjälp av en lokal förening på Sal har en manual tagits fram, bland annat fylld med goda råd för guider som leder sightseeingturer med djur i fokus, men också hur naturen ska skyddas, till exempel öns speciella sanddyner. Hittills har 100 guider utbildats och ackrediterats i miljöskydd och planen är att lansera detta system över hela landet.

hållbar turism kap verde bild tui
Montering av solcellspaneler på taken i Kap Verde.

Projektet i korthet

• TUI Clean & Green-projektet är ett TUI Care Foundation-initiativ som ska minska energi- och vattenanvändning samt avfall från turismen på Kap Verde
• Utbildning är en central del av projektet
• Skyddar miljön och utvecklar lokalsamhället
• Hjälper 20 hotell och andra verksamheter att sänka energi- och vattenbehov
• Återvinningsplatser planeras, vilket även kommer att leda till jobbmöjligheter lokalt