Hållbar turism på Kap Verde

De senaste decennierna har besökarna till Kap Verde blivit fler, och det är inte särskilt svårt att förstå varför. Lika långa stränder som somrar och behagligt klimat året om. En ökad mängd gäster har medfört mer avfall, något som vi vill stävja genom TUI Clean & Green-projektet på Kap Verde, ett TUI Care Foundation-initiativ med fokus på avfall, energi och vatten.

Vågorna och de milslånga vita stränderna lockar både äventyrslystna och de som bara vill koppla av. Den här atlantiska ögruppen lockar många. Nästan hälften av Kap Verdes BNP och jobbtillfällen skapas genom turistnäringen och man beräknar att de siffrorna bara ökar de kommande åren. Nya jobb och bättre infrastruktur har bidragit till positiv utveckling.

Projektets huvudfokus

Trots allt detta är landet inte rustat för att klara av utvecklingen på egen hand. Sal har väldigt lite regn, inget sötvatten, ingen återvinning och frekventa strömavbrott. TUI Clean & Green-projektet på Kap Verde har ett par huvudfokus. Det ena är att reducera avfall från turismen med en femtedel. Det andra är att sänka energi- och vattenanvändningen på ön Sal med 10 procent.

hållbar turism kap verde bild
Smartare hantering av avfall.

Så sparar hotellen på vatten och energi

Cirka 20 hotell får hjälp med att sänka sin förbrukning, bland annat genom lågenergilampor, vattenkranar med lägre flöde, odling av lokala plantor som inte behöver vattnas och att ge alternativ till flaskvatten. Återvinningsstationer planeras också, vilket kommer att leda till fler jobbtillfällen för lokalbor.

hållbart kap verde bild tui
Rent dricksvatten är en bristvara på Sal.

Projektet skyddar djur och natur

Vid sidan av detta är det viktigt att inte låta turismen skada varken djur eller natur på någon av öarna. Med hjälp av en lokal förening på Sal har en manual tagits fram, bland annat fylld med goda råd för guider som leder sightseeingturer med djur i fokus, men också hur naturen ska skyddas, till exempel öns speciella sanddyner. Hittills har 100 guider utbildats och ackrediterats i miljöskydd och planen är att lansera detta system över hela landet.

hållbar turism kap verde bild tui
Montering av solcellspaneler på taken i Kap Verde.

Projektet i korthet

• TUI Clean & Green-projektet är ett TUI Care Foundation-initiativ som ska minska energi- och vattenanvändning samt avfall från turismen på Kap Verde
• Utbildning är en central del av projektet
• Skyddar miljön och utvecklar lokalsamhället
• Hjälper 20 hotell och andra verksamheter att sänka energi- och vattenbehov
• Återvinningsplatser planeras, vilket även kommer att leda till jobbmöjligheter lokalt

Liknande inlägg

Zanzibars stränder

Zanzibar, utanför Tanzanias kust, är en en sådan där paradisö som du ser på omslaget av glansiga resemagasin eller vykort. Kritvita stränder som kantas av gröna palmer, ett hav som är knallblått och parasoller med halmtak. Men vad skiljer de olika strändena åt och vilka är ett måste att se och uppleva? Låt oss guida dig till Zanzibars ändlösa stränder.
Towe A Towe A

TUI är Sveriges mest hållbara varumärke för resor

TUI är Sveriges mest hållbara varumärke i kategorin resor enligt svenska konsumenter. Det framgår av årets Sustainable Brand Index, som presenterades idag. Sustainable Brand Index är Europas största oberoende varumärkesstudie med fokus på hållbarhet. Även i Danmark toppar TUI listan.
Towe A Towe A

Gran Canaria eller Teneriffa – vilken ö är bäst?

Sommar året om med 2 700 soltimmar, temperaturer som sällan kryper under 20-strecket och stränder så långt ögat kan nå. Det är inte så knepigt att förstå varför öarna lockar många besökare. Knepigare kan det vara att behöva välja vart nästa resa bär. Vilken ö är bäst? Gran Canaria eller Teneriffa? Här får du hjälp att välja vilken ö som passar just dig.
Carl J Carl J

Bästa utflykterna på Phuket – från kultur till äventyr

Fyll dina sinnen (och ditt Instagramkonto) med nya intryck bortom hotellpoolen. Thailands största ö Phuket är otroligt rik på upplevelser. Här tipsar vi om allt från snorkling till djungelvandring, buddhistiska tempel, matlagningskurs, flowriding och att bada med elefanter.
Astrid S Astrid S