Halkidiki – mer än bara oliver

Många har redan besökt den grekiska övärlden – Kreta, Rhodos, Kos eller kanske till och med båtluffat till några av de minsta pärlorna i Medelhavet. Med allt det härliga kan fastlandet bli lite bortglömt men även om du känner dig mätt på oliver finns det så mycket mer att upptäcka på Halkidiki.

halkidiki

Halkidiki har ett milt klimat med lite regn och varma somrar. Här kan du få 300 soldagar om året. Runt om halvön finns många vandringsleder och cyklingsstråk – och många orörda och vackra platser att utforska.

Stora stränder, små badvikar och skön natur

Du behöver inte vara miljonär för att få din egna privata plats i solen. Halkidikis kust är beströdd med gömda badvikar där du kan få en lugn stund men även stora stränder med tavernor och vattensport. Vad du än föredrar är vattnet kristallklart och du har de mörkgröna tallskogarna som bakgrund. I byn Vourvourou finns Livarilagunen – ett naturskyddat område tack vare den rika flora och faunan. I viken finns även den orörda ön Diaporos dit du kan paddla eller åka båt.

Universitetsstaden Thessaloniki

Innanför de bysantiska stadsmurarna hittar du museum, konst och både lyxig och billig shopping. Du kan gå längs med strandpromenaden, från Aristotelestorget till konserthuset. Då passerar du Vita Tornet som numera är ett bysantiskt kulturmuseum. I den historiska stadsdelen Ladadika finns det bästa nattlivet och flera trevliga tavernor som serverar ouzo och meze.

Gastronomi – mer än bara oliver

Till skillnad från södra Grekland tillhörde Halkidiki det Ottomanska riket lite längre. Det har skapat starka influenser speciellt i det lokala köket där kryddor tar större plats än i södra delarna av landet. Bästa maten hittar du på de enkla tavernorna som serverar lokala specialiteter och i de små byarna. Inåt landet finns flera små vingårdar du kan besöka.

8 saker du kanske inte visste om Halkidiki...

  1. Halkidikis är en halvö som i sin tur har tre mindre halvöar – Kassandra, Sithonia och Athos.

  2. Athos tillhör klostret och är en egen republik med ca 1400 munkar. Här lever munkarna i stort sett på samma sätt som under bysantisk tid.

  3. Ioannis Stathoris fick in Halkidiki i Guiness rekordbok då han tillverkade världens största getost på 939 kg.

  4. Det var här filosofen Aristoteles föddes och det sägs att vinet från byn Stageira på Halkidiki är från de vinrankor han planterade.

  5. Det finns över 6500 biodlare på Halkidiki.

  6. Våtmarkerna i Sani är himmelriket för fågelskådare och naturälskare. Här har 200 fågelarter sitt hem.

  7. Naturen erbjuder även avkoppling i form av termiska bad med välgörande mineralrikt vatten.

  8. I maj hålls en gourmetmatsfestival i Sani.

Liknande inlägg

Se och göra på Menorca – Topp 10

Den gröna ön Menorca verkar trivas fint i rollen som Mallorcas lillasyster. Ön är lite mindre, lite lugnare, lite mer genuin. Men samtidigt finns det överraskande mycket att uppleva på hela skalan från naturvandringar till märkesshopping, gourmetrestauranger, medeltida katedraler och båtturer. Här har du en topplista.
Astrid S Astrid S

Vi fortsätter längta

Trots allt som händer nu kan vi fortfarande resa – i tanken. Att minnas tidigare resor kan hjälpa oss längta, planera och drömma oss bort till nästa. Så vad är ditt bästa resminne? Hjälp till att hålla reslusten vid liv genom att dela din härligaste semesterbild i sociala medier och tagga det med #fortsättlängta.
Towe A Towe A

Framtida förebilder på Curacao

Den tropiska pärlan Curacao har mångsidig kultur, kristallklart vatten och sommar året om. Öns rika natur och historia har lämnat ett värdefullt arv. För att bevara allt vackert ön har att bjuda på, så vill TUI Care Foundation bidra till att miljöutbilda framtidens lärare.
Carl J Carl J

Gran Canaria eller Teneriffa – vilken ö är bäst?

Sommar året om med 2 700 soltimmar, temperaturer som sällan kryper under 20-strecket och stränder så långt ögat kan nå. Det är inte så knepigt att förstå varför öarna lockar många besökare. Knepigare kan det vara att behöva välja vart nästa resa bär. Vilken ö är bäst? Gran Canaria eller Teneriffa? Här får du hjälp att välja vilken ö som passar just dig.
Carl J Carl J