Emmas guide till Cinque Terre

Inspirerande reseberättelser finns ofta närmare än man tror. Till exempel hos vår TUI-kollega Emma. För inte så länge sedan drog hon och två tjejkompisar iväg till Cinque Terre – ett av Europas mest berömda områden för vandrare och livsnjutare, beläget i italienska Ligurien. Så vi bad Emma berätta om resans höjdpunkter och ge tips åt andra som vill resa dit.
Odlingsterrasser bland bergen i Cinque Terre
Vandra med havet, terrassodlingar och nästa by i blickfånget

Vi börjar med en kort geografilektion. Cinque Terre brukar översättas med ”de fem små landen”. Det är en drygt tio mil lång kuststräcka mellan Genua och La Spezia på italienska rivieran. Fem tokcharmiga kustbyar binds ihop av en järnvägslinje och vandringsstigar längs havet. Byarna har anor från medeltiden och utstrålar en så stark italiensk charm att det borde ge utslag hos Strålskyddsinstitutet. Cinque Terre gör skäl för sin plats på Unescos lista över världsarv.

Långt från svenska vintervädret
Emma Josefsson är 30 år och jobbar med digitala medier på TUIs huvudkontor i Stockholm (även om hennes sätt att kalla årets tredje månad för ”mass” snabbt avslöjar rötterna i Småland). Jag träffar henne i en soffhörna i kontorslandskapet en gråkall dag mot slutet av februari. Hennes kollegor ser vinterbleka och lite hålögda ut, där de jäktar förbi i spiraltrappan med uppslagna laptops i händerna medan blötsnön faller utanför fönstren. Kontrasten kunde inte vara större mot det vi nu ska tala om – stränder, vinodlingar och ”solens mat” på italienska rivieran.

Vad har Italien som man inte hittar i svenska fjällen?
– Värmen. Den goda pastan. Vinet. Att kunna bada i Medelhavet direkt efter varje vandring. Det enda vi tog med oss ut på vandringarna var vatten, solkräm och varsin bikini. Ja, och så keps och solglasögon förstås.

Kan du försöka beskriva landskapet?
– Vandringsstigarna går en bit upp på bergssidan med makalös utsikt över havet hela tiden. Man passerar små vattendrag på broar. Här och där hittar man enkla men mysiga restauranger och ibland går man genom vinodlingar.

Är det svårt att ta sig runt?
– Ungefär lika svårt som att hitta en småföretagare i Gnosjö. Du kan bo i vilken av byarna du vill och ändå uppleva alla de andra. Man köper bara ett veckopass med järnvägen, tågresan från en by till nästa tar 5–10 minuter. Vi tog ofta tåget i ena riktningen och vandrade sedan tillbaka.

Intervjun fortsätter – men först Emmas egna semesterbilder

Hur tuffa är vandringarna?
– Det väljer man själv. Vill man känna puls och mjölksyra så finns det branta leder uppför bergen. Men de flesta gör som vi och följer kusten.

Och då är det inte så krävande?
– Inte alls, högst en tvåa på en femgradig skala. Det kan vara långa stentrappor i början och slutet av varje stig, men sedan är det enkelt.

Vilken av de fem byarna blev din favorit?
– Vi tyckte bäst om Vernazza, där vi också bodde. Så himla puttenuttigt och verkligen genuint italienskt. Men grannbyn Monterosso al Mare är också mysig, särskilt på kvällarna när det är mycket folkliv och gatumusikanter.

Vad var det godaste du åt?
– En enkel men gudomligt smakrik pasta med hemlagad pesto, som vi fick på en restaurang med bara typ sex platser i Monterosso. Och så åt vi fantastiskt goda bruschetta till lunch varje dag med parmaskinka, olivolja och ännu mer hemgjord pesto.

Vem rekommenderar du att resa dit?
– Alla som vill ha en rofylld semester, där man ändå upplever mycket och inte ligger stilla på samma fläck. Cinque Terre passar livsnjutare. Du bestämmer själv hur mycket du vill vandra respektive ta tåget, allt är lätt tillgängligt oavsett vilket.

Lärde du dig några italienska ord och fraser?
No nussi! Vilket betyder ”inga nötter”. Det sa vi ofta för min allergiska kompis skull.

Köpte du några souvenirer?
– Pesto och vin. Överallt kan man få tag på den mest fantastiska pesto jag provat, märket heter I Sapori.

Vad mer bör man inte missa?
– Den italienska glassen!

Fler tips?
– Skippa hyrbil. De vackraste ställena kan man ändå inte köra till och tåget är mycket smidigare.

Bra att veta om Cinque Terre

  1. BÄSTA INKÖRSPORTEN till Cinque Terre är staden La Spezia, dit man lätt tar sig med flyg eller tåg från hela Europa. Det är en vacker sjöfartsstad med strax under hundratusen invånare.

  2. TÅGET FRÅN LA SPEZIA tar dig på tio minuter till Riomaggiore, som är den första av Cinque Terre-byarna. Även därefter är avstånden korta. Det tar 5–10 minuter från varje by till nästa, och på 25 minuter kommer du hela vägen från La Spezia till den bortersta byn Monterosso al Mare.

  3. ATT LÖSA ETT TÅGPASS som ger fria resor under en eller flera dagar är det enklaste sättet att ta sig runt. Kombinationskortet Cinque Terre Card ger dig både tågresor, entré till alla vandringsleder, rätt att åka med nationalparkens bussar och fri WiFi på vissa platser.

  4. DE FEM BYARNAS NAMN från öster till väster är Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza och Monterosso al Mare

  5. FÖR ATT FÅ VANDRA på lederna behöver du ett vandringspass, som kan förköpas eller lösas i biljettkiosker vid början av varje led. Pengarna används till att underhålla lederna.

Liknande inlägg

Vi fortsätter längta

Trots allt som händer nu kan vi fortfarande resa – i tanken. Att minnas tidigare resor kan hjälpa oss längta, planera och drömma oss bort till nästa. Så vad är ditt bästa resminne? Hjälp till att hålla reslusten vid liv genom att dela din härligaste semesterbild i sociala medier och tagga det med #fortsättlängta.
Towe A Towe A

Hotellfavoriter i och omkring Dubai

Letar du efter ett hotell i Dubai ska du läsa mer här. Där finns allt du kan önska dig – fina stränder, imponerande hotell och shopping i högsta divisionen. Men bland alla de eleganta hotellen kan det vara svårt att hitta just det som passar dig. Så här hittar du en lista med fem favoriter som passar både familjer och vuxna som reser utan barn.
Astrid S Astrid S

Blue Star 2.0 – njut, upplev & bidra

Från april 2020 står namnet Blue Star för något nytt och ännu bättre. Vi utvecklar dessa 50 favorithotell för att du ska kunna njuta av semesterdagarna på ett sätt som minskar belastningen för miljö, klimat och lokalsamhället.
Astrid S Astrid S

Gran Canaria eller Teneriffa – vilken ö är bäst?

Sommar året om med 2 700 soltimmar, temperaturer som sällan kryper under 20-strecket och stränder så långt ögat kan nå. Det är inte så knepigt att förstå varför öarna lockar många besökare. Knepigare kan det vara att behöva välja vart nästa resa bär. Vilken ö är bäst? Gran Canaria eller Teneriffa? Här får du hjälp att välja vilken ö som passar just dig.
Carl J Carl J