Grekiska maträtter – en snabbguide

2017-02-22
Johan S
Vill du känna dig som lokalbefolkningen när du gästar den lilla tavernan på Greklandsresan i sommar? Här får du superkoll på de vanligaste grekiska maträtterna.

CRETE

Det grekiska köket kan vid det här laget tyckas vara ganska allmänt känt, men för den som är en smula nyfiken och vågar beställa in något nytt återstår mycket att upptäcka. Prova gärna saganáki, som är friterad ost som serveras med en citronklyfta. Beställer du in saganáki med musslor eller räkor får du in en rätt bestående av fetaostgratinerade skaldjur i mild tomatsås.

Mezé – grekiska smårätter

Att ha ett par olika röror på bordet att doppa brödet i eller använda som sås till köttet, är en grekisk vana som är värd att ta efter. Melizanosaláta är puré på grillad aubergine, olivolja och örter. Det bästa sättet att upptäcka nya smaker i den grekiska kokkonsten är att beställa in mezé, ett antal små fisk- eller kötträtter, röror, sallader och ostar och låta alla runt bordet ta för sig. Trivselfaktorn är hög för detta enkla sätt att umgås.

Saganáki är en klassiker i det grekiska köket som du inte får missa på sommarsemestern.
Missa inte saganáki, en riktig grekisk semesterklassiker. Gott med en citronklyfta till!

Grekiska maträtter du kan uppleva på din semester

Bouréki – Ugnsbakad paj med squash, potatis och färskost

Choriátiki – Grekisk bondsallad med tomater, gurka, fårost, lök och oliver

Dolmádes – Vinbladsdolmar med risblandning, ibland serverade med sås

Gyros – Köttskivor från spettrostade koner av fläsk, kalv eller lamm (kebab)

Jemistá – Ugnsbakade, fyllda grönsaker, oftast tomater och paprika

Keftedes – Grekiska köttbullar

Kolokithákia – Skivad friterad squash, salta!

Loukánika – Kryddstarka lantkorvar, droppa lite citron på.

Moussaka – Greklands nationalrätt – köttfärs, aubergine, potatis och béchamelsås

Ochtapódi – Bläckfisk, grillad eller kokt i sås

Souvláki – Grillspett med fläsk- eller lammkött

Stifádo – Mustig köttgryta med lök

Taramosaláta – Torskrom blandat med potatis, äggula, citronsaft och olivolja

Tzatzíki – Dipsås av yoghurt, strimlad gurka, olja och vitlök

Liknande inlägg

Afternoon Tea världen över

En klassisk Afternoon Tea består av ett bord fullt av godsaker, scones, smörgåssnittar och en uppsjö av tesorter, på ett fint uppdukat bord. Traditionen är ursprungligen från England, men numera kan du njuta av en Afternoon Tea på många olika sätt och platser i världen. Här kommer tips på några riktiga guldkorn, både traditionella och med en tvist!
Johanna N Johanna N 2019-03-11

Är blå mat nyckeln till ett långt liv?

De senaste åren har begreppen blå zoner och blå mat blivit allt mer omskrivet. Framför allt det faktum att människorna bosatta i de blå zonerna lever ett både längre och friskare liv. Även kokböcker om den blå maten och dess näst intill magiska hälsoeffekt har getts ut. Men var ligger de blå zonerna, vad är blå mat och varför är människorna som lever där friskare än andra? Låt oss reda ut alla frågetecken!
Lina B Lina B 2019-03-04

Kroppkaksbältet i Europa

Kroppkakor – Sveriges guld, eller om du är från Öland – det gråa guldet. Men det är inte bara svenskarna som upptäckt att det går fylla potatisdeg och servera. Över Europa sträcker sig det så kallade kroppkaksbältet – så följ med på en resa i potatisdegens fotspår!
Hanna P Hanna P 2019-02-25

Att resa glutenfritt - tips på resmål

Som glutenintolerant får man oftast vänja sig vid att ”se men inte röra” bland alla lockande dofter på caféer och matmarknader, men låt inte det hindra dig från att ge dig ut och utforska världen. Det finns resmål som är bättre än andra för oss glutenintoleranta. Här kan du läsa om mina bästa tips för dig som är sugen på att resa.
Marie L Marie L 2019-01-23