Inspiration
Grekiska maträtter – en snabbguide

Grekiska maträtter – en snabbguide

2017-02-22

Vill du känna dig som lokalbefolkningen när du gästar den lilla tavernan på Greklandsresan i sommar? Här får du superkoll på de vanligaste grekiska maträtterna.

CRETE

Det grekiska köket kan vid det här laget tyckas vara ganska allmänt känt, men för den som är en smula nyfiken och vågar beställa in något nytt återstår mycket att upptäcka. Prova gärna saganáki, som är friterad ost som serveras med en citronklyfta. Beställer du in saganáki med musslor eller räkor får du in en rätt bestående av fetaostgratinerade skaldjur i mild tomatsås.

Mezé – grekiska smårätter
Att ha ett par olika röror på bordet att doppa brödet i eller använda som sås till köttet, är en grekisk vana som är värd att ta efter. Melizanosaláta är puré på grillad aubergine, olivolja och örter. Det bästa sättet att upptäcka nya smaker i den grekiska kokkonsten är att beställa in mezé, ett antal små fisk- eller kötträtter, röror, sallader och ostar och låta alla runt bordet ta för sig. Trivselfaktorn är hög för detta enkla sätt att umgås.

 

Missa inte saganáki, en riktig grekisk semesterklassiker. Gott med en citronklyfta till!

Grekiska maträtter du kan uppleva på din semester

Bouréki – Ugnsbakad paj med squash, potatis och färskost

Choriátiki – Grekisk bondsallad med tomater, gurka, fårost, lök och oliver

Dolmádes – Vinbladsdolmar med risblandning, ibland serverade med sås

Gyros – Köttskivor från spettrostade koner av fläsk, kalv eller lamm (kebab)

Jemistá – Ugnsbakade, fyllda grönsaker, oftast tomater och paprika

Keftedes – Grekiska köttbullar

Kolokithákia – Skivad friterad squash, salta!

Loukánika – Kryddstarka lantkorvar, droppa lite citron på.

Moussaka – Greklands nationalrätt – köttfärs, aubergine, potatis och béchamelsås

Ochtapódi – Bläckfisk, grillad eller kokt i sås

Souvláki – Grillspett med fläsk- eller lammkött

Stifádo – Mustig köttgryta med lök

Taramosaláta – Torskrom blandat med potatis, äggula, citronsaft och olivolja

Tzatzíki – Dipsås av yoghurt, strimlad gurka, olja och vitlök