2017-09-29
Hanna P
Får du inte nog av intriger, hämnd och drakar? I så fall är Dubrovnik ett perfekt resmål för dig. I de historiska kvarteren har de charmiga medeltidsgränderna och historiska byggnaderna gett liv åt de blodiga maktspelen i tv-serien Game of Thrones.

Om du hellre utforskar på egen hand än går på en guidad tur kan du börja med dessa 9 platser i eller i utkanten av Dubrovnik. Kanske blir väntan på nästa och sista säsongen av Game of Thrones lite lättare.

TUI Dubrovnik
Längs med den gamla stadsmuren finn flera befästningar. Många av dem kan du kanske känna igen från tv-serien.

9 platser i Dubrovnik du känner igen från Game of Thrones

  1. St Dominika St Dominika-klostret och gatan med samma namn har tjänat som miljö för flera av marknads- och myllerscenerna i King’s Landing.

  2. Ignatius kyrkan Vid torget där kyrkan ligger hittar du även slutet på Jesuittrappan. Det var bland annat här Cerseis walk of shame från finalen på säsong fem spelades in.

  3. Lovrijenac-fästningen Delar av fästningen, som är belägen 37 meter över havet, är troligen byggda redan under 1000-talet. Premiäravsnittet av säsong två, "The North Remembers", tog plats på murarna när Joffrey firades och i fästningens kulvert diskuterade Cersei och Petyr ”Littlefinger” Baelish maktens natur.

  4. Pileviken Stenkajen i viken har använts från flera olika vinklar i serien. Det är på stenkajen i viken som Cersei förtvivlat väntar på att hennes dotter Myrcella ska återvända och där lord Petyr erbjuder sig att smuggla Sansa ut från King’s Landing.

  5. Etnografiska museet Först byggt som spannmålsmagasin och numera hem åt utställningar med Kroatiens rika historia med folkdräkter och hantverk. I tv-serien fick byggnaden däremot spela den lite mindre smickrande rollen som exteriör till Lord Petyr ”Littlefinger” Baelishs bordell.

  6. Minčetatornet Det halvcirkelformade tornet är byggt på den gamla stadsmurens högsta punkt och här får du bästa utsikten över Dubrovnik. Med lite CGI blev tornet perfekt som trollkarlstorn. Tornets exteriör blev i serien The House of Undying där Daenerys försöker hitta ingången för att frita sina drakar.

  7. Bokar-bastionen Ett medeltida försvarsbygge som är en del av de gamla stadsmurarna och har spelat en viktig roll i Dubrovniks försvar genom tiderna. Passande nog är det här som Varys och Tyriondiskuterar krigsstrategier och Tyrions roll som the King’s Hand”

  8. Lokrum Det är inte bara King’s Landing som Dubrovnik har gett liv till. En kort båttur från Dubrovnik ligger ön Lokrum. I den botaniska trädgården och vid klostret spelades många utomhusscenerna från staden Qarth in och på öns turistcenter kan du dessutom vila dig på själva järntronen!

  9. Trsteno Arboretum Trsteno Arboretum ligger ungefär en halvtimmes biltur från Dubrovnik. Den vackra renässansensträdgården är perfekt både att strosa runt i och för hovets intriger i King’s Landing – till exempel när Margaery och Olenna smider planer.

… och även om du bara vill strosa runt i Dubrovnik är de vindlande medeltidsgränderna och stadsmuren nog för att ge känslan av att du inte bara utforskar en ny stad utan också en helt annan värld (med lite fantasi!). Här ser du vilka resor TUI erbjuder till Dubrovnik.

Tips!

Om du vill boka en guidad tur kolla upp de olika turerna innan du bokar. Vissa av guiderna har själva varit med i serien som statister och kan visa platser där både stora och små scener spelades in. Många har också med sig bilder från serien för att du enklare ska kunna koppla ihop platserna du besöker som ibland ser lite annorlunda än slutresultatet som du sett i serien.

Liknande inlägg

Udda museer jorden runt

Här är guiden till några av världens mest märkliga museer. Knasiga men kul. Ofta små och drivna av eldsjälar. Läs vidare om du alltid drömt om att få se en samling av valpenisar, snabbnudlar eller gräsklippare.
Astrid S Astrid S 2019-03-15

8 kvinnliga resenärer på 8:e mars - Internationella kvinnodagen 2019

Vad passar bättre än att på internationella kvinnodagen lyfta 8 kvinnor som har gjort ovanliga och svåra resor. Läs vidare om piloter, äventyrare, journalister och hovdamer!
Hanna P Hanna P 2019-03-08

Romantisk weekend - 6 hotelltips

Alla hjärtans dag igen, kanske har du glömt bort det eller så tycker du bara att det är kommersiellt trams. Eller så är du en hopplös romantiker och tycker att denna dag är den bästa på hela året. Hur som helst, varför inte överraska din älskling med en romantisk weekend? Som tur är bor vi nära många drömmiga städer i Europa. Och för att sätta guldkant på resan har vi samlat ihop några riktigt romantiska hotell.
Marie L Marie L 2019-02-14

Sportklättring på Kalymnos

Googla ordet klättring, och snart sitter du och läser om den grekiska ön Kalymnos. Bland sportklättrare har den samma status som Michelinkrogar har för foodies. Varför? Vi har tagit reda på svaret och träffat en expert som själv har hängt som en apekatt under öns överhängande klippor.
Astrid S Astrid S 2019-01-30