Att jobba på Dreamlinern - som en dröm i luften

Boeing 787 Dreamliner är världens modernaste flygplan. Och att jobba ombord på det planet är just rena drömmen, berättar flygvärdinnan Linda Bernheden.

Linda Bernheden har arbetat som flygvärdinna på TUI i snart elva år. Det är stora skillnader på olika flygplanstyper och Linda har haft förmånen att jobba två vintrar på världens modernaste flygplan, Boeing 787 Dreamliner. Och den är precis som den heter. En dröm.
Dreamlinern har upp till 60 procents lägre bullernivå än ett vanligt flygplan. Den har ett kabinklimat som motverkar uttorkning och jetlag. Spetsteknologin för ljus, ljud och luft gör skillnad, både för flygpersonal och resenär. Det är rejält större benutrymme i båda klasserna, bredare säten och upp till tre gånger större fönster än genomsnittligt. – Maskinen är tyst, jag hör vad folk säger och när det är mindre oljud så sjunker stressnivån. Det är bättre luft i kabinen och vi i besättningen har chans att vila ombord i ett eget vilorum, berättar Linda. – Det märks också på resenärerna att de är nöjda. Underhållningssystemet är kanonbra och stämningen ombord på flygningarna med Dreamlinern upplever jag som mer harmoniska.

Mindre turbulens med Dreamliner

Eftersom planet flyger konstant på högre höjd, vilket genererar mindre luftmotstånd, är det också mindre turbulens på Dreamlinern. Den höga höjden gör att det blir fem till tio procents kortare flygtid till resmålen, vilket dessutom ger lägre koldioxidutsläpp per passagerare.
En av destinationerna som Linda har flugit till med Dreamlinern är Mauritius, en ö som enligt henne har allt en kan önska. Skön natur, god mat, trevliga invånare, fantastiskt klarblått vatten och bra infrastruktur. Några andra av hennes favoriter, dit hon har kunnat komma på ett bekvämt sätt med Dreamlinern, är Sri Lanka och Phu Quoc i Vietnam, ett resmål som påminner om Thailand men som är något lugnare. – Klassikerna Jamaica och Mexiko är förstås alltid lika härliga med sina paradisstränder och turkosa vatten, säger Linda.
TUI Travel nr 2, utgivet sommaren 2017. TEXT: MAJA KARONEN