2017-06-14

Flygvärdinna – ett liv på scen

Yrket blev från början mytomspunnet och en hel del fördomar och förutfattade meningar dröjer sig kvar än idag. En del tror att de bara är flygande servitriser som festar nonstop, andra undrar om flygvärdinnor hinner sola mellan flygen. Läs vidare om du vill ha svaren och få reda på vad som faktiskt är sant och vad som bara är seglivade myter.

Alla tre; Louise, Cathrine och Angelica – jobbar eller har jobbat som flygvärdinnor. Mellan sig har de ett och halv år till 20 års erfarenhet av yrket. Olika erfarenheter men något de alla delar är arbetsglädjen.

Semesterkänsla medan du jobbar

En av de vanligaste frågor hon får är ”Hur orkar du?” berättar Angelica. Många tycker att det verkar som ett mycket slitsamt yrke. Och visst, det kräver en del men…

”Det händer saker hela tiden och alla är så glada. Du träffar olika människor hela tiden.”

”Du får väldigt mycket tillbaka från gästerna. Är du en person som gillar service, då får du instant satisfaction kan man säga”, berättar Louise.

Cathrine som tidigare också jobbat på reguljära flygningar säger att det är en stor skillnad.

”Det här är semestern som alla längtat efter. Det blir feststämning redan klockan sju på morgonen. Alla par och familjer är laddade och då dras man lite med i semesterkänslan.”

Alla tre håller med om att det inte känns som man ska iväg och jobba, man känner att man ska iväg och flyga. Du har en roll som förknippas med glädje och semester.

TUI - Mat på flyget

Det sitter i uniformen

Det finns en stor fördel att jobba i uniform. När du sätter på dig uniformen tar du genast på dig en auktoritetsroll. Det blir tydligt vem du är och vilka regler som gäller. När du sedan tar av dig uniformen tar du av dig jobbet. Precis som på alla jobb finns det jobbiga dagar men det kan du lämna det bakom sig.

”Uniformen representerar att du är TUI. Även om nån är arg, är det inte på mig utan på uniformen”, säger Louise.

Flygvärdinna är inte ett jobb där du behöver ta med dig något hem eller stressa över obesvarade mejl. Du jobbar när du jobbar och är ledig när du är ledig.

Inga flygande servitriser

Att flygvärdinnor bara är flygande servitriser är så långt bort från sanningen du kan komma. Deras främsta syfte är att göra flygningen säker och den goda servicen är en trevlig bonus.

Förutom att alla kan flygplanen utan och innan tränar de på första hjälpen varje år. Allt från hjärt- och lungräddning till hur man använder en defibrillator. Vart tredje år har de brandövning där det ingår rökdykning med mask i en simulator. Allt som allt blir det både praktiska och teoretiska prov för att allt ska vara färskt i minne.

I besättningen finns en tydlig hierarki, det är klart och tydligt vem som bestämmer. För en del av oss känns det kanske förlegat med hierarki på jobbet men ombord är det A och O. I en nödsituation måste du veta vem som bestämmer för att allt ska vara vattentätt.

Men det ger också en bra sammanhållning i besättningen. På TUI känner nästan alla varandra och det finns en närmast unik kollegial gemenskap ombord. Det är inte bara du som är på väg, det är alla tillsammans som är på väg på en resa.

Ja, de får stanna kvar och sola (men festar inte 24/7)

Flygvärdinna är definitivt ett yrke som kräver att du är flexibel. Det satta schemat gäller. Så visst blir det lite udda arbetstider och en och annan julafton uppe i luften, men fördelen är att du är ledig när andra jobbar.

En arbetsdag (som startar långt tidigare än när du och jag först ställer oss i kön för att gå ombord) börjar med ett möte där man går igenom flygplanen, service (till exempel vad alla ska äta) och säkerheten.

Under själva arbetsdagen, som ibland är upp till 12-13 timmar finns det inte en chans att vila, det är full fart hela tiden. Efter det behövs det verkligen tid för att vila upp sig, speciellt med tidsskillnaderna. På vintern blir det ofta en eller flera nätter på en destination.

Men även om de hinner sola blir det inget festande som en del verkar tro. Poängen är att de ska vila upp sig inför nästa pass och precis som med vila finns det tydliga regler kring alkohol.

TUI - Cabin Crew
Ta plats på scen!

Det kräver lite ”scenvana”

På långa flygningar händer det inte mycket och som flygvärdinna hamnar du genast i centrum. Kanske lite jobbigt i början men efter tag märker man det inte.
Men som Angelica uttrycker det; du kan inte ha scenskräck.

”En av mina första somrar, då vi hade manuell demonstration av säkerhetsutrustningen, stod jag precis framför ett killgäng på väg till Kos. Det var kanske 15 personer som tittade och började skratta när jag visade hur man tog på masken”, berättar Louise.

+ Flygvärdinnor kan dessutom allt om solskydd (för att inte nämna parfym och makeup) så passa på och fråga dem vilket solskydd är bäst nästa gång du flyger.

Så om du inte är rädd för att stå i centrum och gärna antar nya utmaningar kan du just nu söka till Cabin Crew för TUI eller om du bara blir ressugen kan du kolla in våra resor för sommaren.

Liknande inlägg

Topp 9 hemsökta hotell

Om du söker lite extra spänning på en semester, varför inte pröva att bo på ett ordentligt hemsökt hotell? Här har du de 9 bästa hemsökta hotellen – där spökena har lite stil.
Hanna P Hanna P 2019-10-31

Gran Canaria eller Teneriffa – vilken ö är bäst?

Sommar året om med 2 700 soltimmar, temperaturer som sällan kryper under 20-strecket och stränder så långt ögat kan nå. Det är inte så knepigt att förstå varför öarna lockar många besökare. Knepigare kan det vara att behöva välja vart nästa resa bär. Vilken ö är bäst? Gran Canaria eller Teneriffa? Här får du hjälp att välja vilken ö som passar just dig.
Carl J Carl J 2019-09-18

Bangkoks bästa streetfood

Bangkoks gatumat klassas som en av de bästa i världen och det är lätt att förstå varför. I varje hörn står en matvagn, det osar och röker och en doft av fisksås, citrongräs och chili slår emot dig. Fortsätt läsa om du inte vill missa Bangkoks absolut bästa streetfood under ditt nästa besök.
Towe A Towe A 2019-09-06

Vad är medelhavsklimat?

Drömmer du ibland om att flytta till ett varmare klimat när vindarna blir svalare och mörkret sakta men säkert börjar smyga sig på här hemma? Många av oss svenskar gillar nog att åka till den del av världen där det är ett skönt och behagligt medelhavsklimat och värmen håller i sig långt in på hösten. Men vad är det då som kännertecknar ett medelhavsklimat?
Ulrica T Ulrica T 2019-08-28