Dykparadiset vid Röda havet

Flygresan till solsäkra Egypten är förhållandevis kort, men möjligheterna i detta tropiska dykparadis är närmast oändliga. Vid Röda havet väntar en ständigt skinande sol, gyllene sandstränder och förtrollande färgprakt under ytan.

Det sägs att solen alltid skiner över ökenlandet som delas itu av Nilen och gränsar till både Medelhavet och Röda havet. Det ligger mycket i det, inte minst under den svenska vintern då Egypten ofta toppar listor på resmål med flest soltimmar per vecka.

Egyptens fängslande forntida historia associeras ofta med pyramiderna i Giza, de häpnadsväckande byggnadsverken som uppfördes för 4 500 år sedan. En tur till dessa kolossala monument är något som många önskar att få bocka av från sin bucket list

fisk röda havet
Röda havet bjuder på de mest magiska fiskarna.

I Egypten finns också ett av världens främsta dyk- och snorklingsparadis. Boka en båttur och åk ut till de finaste platserna, där erfarna dykinstruktörer låter dig uppleva undervattensvärlden på dina villkor och under säkra former. Röda havets fantastiska siktdjup och marina artrikedom gör att livet under ytan erbjuder en närmast magisk färgprakt. Här lyser den ljusa sandbottnen upp korallreven och du kan få se allt från mindre fiskar som citronfjärilfisk och papegojfisk, till sjöko, muräna, blåprickig stingrocka och riktiga praktexemplar av havssköldpadda.

Fyra formidabla dyktips

1. Korallrev på öppet hav

Med fri horisont i alla väderstreck reser sig det mäktiga revet Elphinstone upp till ytan från ett i övrigt svindlande vattendjup. Båtresan hit går från Abu Dabbab Marina och tar drygt en timme. Revet är flera hundra meter långt och dignar av färgglada mjukkoraller, gorgonia och tropiska fiskar. Även större fiskar som hammarhaj, barracuda och årfenhaj ses ofta av dykarna här.

redseautflukt1

2. Delfinernas hus

Dolphin House heter egentligen Sha‘ab El Erg och ligger 1,5 timmes båtfärd från El Gouna. Mitt ute på havet väntar en liten hästskoformad ö med en lagun där delfiner gärna vistas nattetid. Under tidiga morgnar och sena kvällar finns det stor chans att få sällskap av de lekfulla djuren just här. Kom ner under ytan och förundras över delfinernas akrobatiska simkonster, lekar med maneter eller när de ta upp koraller från botten. Dolphin House passar både för dykning och för snorkling.

redseautflykt2

3. Spännande undervattensgrotta

Mitt ute till havs höjer sig en stenig ö med en fyr upp ur det ljusblå vattnet. Ön heter Umm Qamar och omges av rena rama korallträdgården där det kryllar av mjukkoraller och glasfiskar. Om du följer den branta korallväggen på öns östsida ner till 28 meters djup uppenbarar sig plötsligt en liten grotta, stor nog för en dykartrio. Här inne är det fängslande att lysa med ficklampan och spana på fiskar som simmar stillsamt förbi. Du tar dig till Umm Qamar med båt från antingen El Gouna eller Hurghada och färden tar drygt två timmar.

redseautflykt3

4. Skeppsvrak på grunt vatten

Sha‘ab Abū Nuhās är ett rev som ligger tre timmars båtfärd från Hurghada. Under ytan döljer sig fyra förlista fartyg som ligger på 5–28 meters djup. Ett av fartygen har legat här ända sedan 1800-talet medan de andra tre gick till botten under 1980-talet. Samtliga vrak mäter omkring 100 meter på längden och om det är vindstilla kan två av dem utforskas med bara snorkelutrustning. Eftersom koraller och fiskar trivs vid vraken frodas det marina livet i Sha‘ab Abū Nuhās.

redseautflykt4

Tre utflyktstips ovanför ytan

Trappstegspyramiden i Sakkara
Två mil söder om Kairo ligger den allra äldsta pyramiden i Egypten, byggd på 2600-talet f.Kr. Djosers trappstegspyramid mäter 121 x 109 meter. En utflykt hit är ett rofyllt alternativ till de mer välbesökta pyramiderna i Giza.

Båttur på Nilen
Njut av naturens stillhet i solnedgången när du glider fram längs Nilen på en båttur i en traditionell feluccabåt.

Det gamla Kairo
Om du går några gator bortom turistkvarteren kommer du till de riktigt gamla delarna av Kairo. Strosa omkring i smala gränder, fascineras av arkitektur från 1800-talet och ta en fika på ett av alla mysiga caféer