Durres riviera – solsemester med en twist

2019-08-24
Astrid S
Ofta känner du att det kunde vara var som helst vid Medelhavet. Till exempel när du sträcker ut dig på solsängen, beställer ett glas bubbel i strandbaren eller plaskar runt med trampbåt. Samtidigt bjuder Durres riviera på unika upplevelser av mat, kultur och stadsliv. Läs vidare om du vill ha det bästa av två världar.

Rivieran har fått sitt namn från Albaniens näst största stad Durres (cirka 250 000 invånare) som ligger i norra änden av den magnifika strandbukten. Längs stranden kan du promenera många timmar utan att den tar slut. Du passerar det ena toppmoderna hotellet efter det andra, men även trendiga beach clubs, vattensportcenter och oändliga rader av solstolar och parasoll. En liten extra finess i Albanien är att många hotell har privata strandavsnitt där solstolar ingår för hotellets gäster.

Flygbild över sandstrand med parasoller på Durres riviera i Albanien
Stranden vid hotell Albanian Star ur den vinkel som fåglarna ser den

5 skäl att välja Durres riviera

  • Ljus finkornig sandstrand i mer än en mil
  • Moderna hotell, de flesta mindre än fem år gamla
  • Staden Durres med shopping, stadsmur och romersk amfiteater
  • Kort flygtid, cirka tre timmar
  • En middag kan kosta under hundralappen

Spännande promenader i Durres

Gatorna i centrala Durres liknar inget annat du sett. I en vild men charmig blandning ligger grå öststatsarkitektur vägg i vägg med nybyggda postmoderna höghus i klara färger som rött och grönt. Från rätt så slitna bostadskvarter kan du komma rakt ut på en palmkantad strandboulevard med lyxhotell. Och på samma sätt blandas religionerna – katolska och grekisk-ortodoxa kyrkor ligger ofta granne med kvarterets moské.

Panoramavy över centrum av staden Durres i Albanien
Blandningen av arkitekturstilar är minst sagt djärv

5 ”Missa inte” på Durres riviera

  • Alla caféer och bagerier med frasiga smördegsbakelser som kan vara fyllda av allt från fikonmarmelad till salt fårost
  • Frukt- och grönsaksmarknaden på gatan Rruga Abaz Çelkupa nära hamnen i Durres
  • Restaurangerna som byggts på pirar i det långgrunda vattnet utanför hotell Horizont
  • Folklivet vid den trendiga strandklubben Cinco Zone mellan hotellen Blue Marine och Ylli I Detit
  • Långpromenader eller joggingturer i strandkanten, mellan havet och strandens färgglada skådespel

Smaker att minnas

Det traditionella Balkanköket är grunden för matkulturen, men därtill kommer influenser från grannländerna Italien och Grekland. Crossover-känslan blir tydlig när man på samma meny kan hitta gulasch, scampi, vinbladsdolmar och fårostsallad. Nationalrätten Tave Kosi är en gratäng med ris, lamm, oregano och mycket vitlök som ugnsbakas under ett täcke av yoghurt och uppvispade ägg. Andra typiska råvaror är dagsfärsk fisk, olivolja, valnötter, mandlar, citrusfrukter och körsbär.

Lunchbord med fisk- och skaldjursrätter på Durres riviera i Albanien
Eftersom Durres är en av Albaniens största fiskehamnar finns mycket fisk och skaldjur på menyerna

Caesar was here

Sin första glansperiod hade Durres under århundradena kring Kristi födelse, när staden var en del av romarriket och både Julius Caesar och filosofen Cicero kom hit på semester. Amfiteatern är den största på Balkan, en gång rymde den 20 000 åskådare. Den har länge legat begravd och blivit utgrävd först på senare år, så det är verkligen en ruin men ändå imponerande genom sin ålder och storlek.

Litet bildspel till sist

Blev du nyfiken nu?

Klicka knappen så får du läsa mer om Durres riviera och hotellen du kan välja mellan.

Liknande inlägg

Kanarieöarna för två – stor tipsguide

På Kanarieöarna finns alla ingredienser för en lyckad semester på tu man hand. Det gäller vare sig du reser med din partner, syrra eller tennistränare. Och vare sig ni är ute efter smålyxig avkoppling, nya intryck, kulinariska höjdare eller äventyrssport. Här är tipsguiden som hjälper dig att hamna rätt.
Astrid S Astrid S 2019-09-14

48 timmar i New York

Inte ens en vecka är nog för att du ska hinna tröttna på New York men här får du tips på hur du kan maxa två dagar med många New York-upplevelser – från shopping och stans bästa kronärtskocksdipp till lönnkrog i China Town.
Hanna P Hanna P 2019-09-12

Så minskar vi plasten – steg för steg

Den skrämmande ökningen av plastavfall, i synnerhet i våra hav, är ett av de största och allvarligaste miljöhoten. Bara 15 % plast återvinns idag (OECD) och ungefär åtta miljoner ton plastavfall dumpas i våra hav årligen (UNEP). Det är jämförbart med en full sopbil varje minut, enligt World Economic Forum. Vi på TUI minskar därför användandet av engångsplast på våra egna hotell.
Carl J Carl J 2019-09-10

Vad är medelhavsklimat?

Drömmer du ibland om att flytta till ett varmare klimat när vindarna blir svalare och mörkret sakta men säkert börjar smyga sig på här hemma? Många av oss svenskar gillar nog att åka till den del av världen där det är ett skönt och behagligt medelhavsklimat och värmen håller i sig långt in på hösten. Men vad är det då som kännertecknar ett medelhavsklimat?
Ulrica T Ulrica T 2019-08-28