Därför väljer allt fler Gran Canaria på sommaren

2018-03-21
Jakob R
Det är sommar året om på Gran Canaria, sägs det. Och även om statusen som ständig vinterfavorit inte kommer att rubbas är det allt fler som väljer att åka till Gran Canaria under sommarhalvåret. Men vad är det då som lockar svenskarna till Gran Canaria, istället för mer klassiska sommardestinationer?

Gran Canaria

Det finns så klart många skäl, och flera av dem hänger ihop med varandra. För att förenkla det hela lite kan vi dela upp dem i fyra – klimatet, tempot, en mer genuint spansk atmosfär och bättre priser.

Behaglig sommarvärme på Kanarieöarna

Du som tycker att det kan bli lite för mycket av det goda runt Medelhavet, med uppemot 40 grader när det är som varmast, kommer nog att hitta en ny sommarfavorit i Gran Canaria. I värmeguiden ligger Gran Canaria stabilt i ”Lagom är bäst”-segmentet under sommarmånaderna. Som en riktigt fin svensk högsommardag alltså, med ungefär 26 grader i luften och 21 i vattnet i snitt. Luften är behagligt torr och svalkande vindar från Atlanten gör att värmen inte blir alltför intensiv. Det har också gjort ön till ett populärt resmål för spanjorer som vill fly det ibland lite väl varma fastlandet.

Lugnare tempo på Gran Canaria under sommaren

På sommaren är det semestrande spanjorer och inte charterturister som är i majoritet på Gran Canaria, vilket innebär en lite lugnare atmosfär än under vintermånaderna. Speciellt på sol och bad-destinationerna på den södra delen av ön. Den lilla storstaden Las Palmas har dock sin egen puls – där hittar du ett färgstarkt stadsliv med shopping, uteliv och aktiviteter, oavsett säsong.

Las Palmas på Gran Canaria på sommaren

Sommarfester och lokal kultur

De flesta som varit på ”Grankan” i februari och mars har nog lagt märke till den stora karnevalen som sveper över ön. Men det är faktiskt på sommarhalvåret som ön har sin stora Fiesta-säsong med massor av festivaler och firanden – ofta med fokus på lokal kultur och traditioner. Som Fiestas del Carmen i juli, då öns fiskare hedrar sitt skyddshelgon med hundratals båtar och skepp i alla storlekar som färdas i procession mellan hamnarna.

Bättre priser till Kanarieöarna på sommaren

Som alltid är det lite billigare att åka utanför högsäsong, när det inte är lika stor efterfrågan på resor. Då är det också lättare att hitta precis det hotellrum du vill ha. Med flera charteravgångar i veckan – och paketresor med reguljärflyg därtill – är det lättare än någonsin att hitta en resa till Gran Canaria som passar dig.

Liknande inlägg

Udda museer jorden runt

Här är guiden till några av världens mest märkliga museer. Knasiga men kul. Ofta små och drivna av eldsjälar. Läs vidare om du alltid drömt om att få se en samling av valpenisar, snabbnudlar eller gräsklippare.
Astrid S Astrid S 2019-03-15

Barbados – ett perfekt resmål för en romantisk semester

Bländande vita stränder, turkost vatten och tropisk grönska. Barbados har verkligen allt du kan förvänta dig av ett karibiskt paradis, och lite till. Simma med sköldpaddor, besök botaniska trädgårdar och avsluta dagen på klipporna vid Northpoint framför en magisk solnedgång. Det är helt klart till Barbados du ska åka till för att få en riktigt romantisk resa med din kärlek.
Johanna N Johanna N 2019-02-27

Romantisk weekend - 6 hotelltips

Alla hjärtans dag igen, kanske har du glömt bort det eller så tycker du bara att det är kommersiellt trams. Eller så är du en hopplös romantiker och tycker att denna dag är den bästa på hela året. Hur som helst, varför inte överraska din älskling med en romantisk weekend? Som tur är bor vi nära många drömmiga städer i Europa. Och för att sätta guldkant på resan har vi samlat ihop några riktigt romantiska hotell.
Marie L Marie L 2019-02-14

Så fotar du bäst under vattenytan

I takt med att mobilerna blir vattentäta har undervattensbilderna i våra sociala flöden blivit allt mer vanliga. Här ger fotografen Sara Strandlund sina bästa tips för att få till den där riktigt coola och snygga undervattensbilden på semestern.
Towe A Towe A 2019-02-07