Cykling med mersmak vid Gardasjön

Konstnärer, kungligheter, divor och diktatorer – alla har de sökt sig till Gardasjöns stenströdda stränder för att njuta av det goda livet. Men tempot vid Italiens största sjö har skruvats upp rejält. Här kan du läsa om cykling som passar både för nybörjare och erfarna, från "svarta" backar till lagom takt mellan mysiga byar.

Idag är den ett mecka för actionsportare, som mountainbikecyklisterna Albin Malmgren och Mattias Björklund. De begav sig hit för en helg fylld av häftig cykling och härliga smakupplevelser.

– I takt med att vi blivit äldre, så spelar helhetsupplevelsen större roll. Vi älskar cykling, men äter inte bara bars, räknar gram och pratar millimetrar på styrstammar. Vi vill njuta av god mat och upplevelser utöver cykling också, förklarar Albin om varför valet föll på Gardasjön.

Här finns cykelleder för nybörjare såväl som elitcyklister. Vill du hålla dig på vägarna går det också utmärkt att i egen takt rulla fram mellan byar, medeltidsborgar och citronodlingar.

För Albin och Mattias är det dock två dagars fartfylld mountainbikecykling nedför bergen som gäller.

Första dagen hyr de guide och en ”bike shuttle” som tar dem på serpentinvägar upp till den högsta toppen vid sjöns nordvästra del. Härifrån väntar tre timmars utförsåkning längs smala stigar och branta stup.

– Vi fick verkligen kämpa för att hantera stigen och samtidigt ta in utsikterna, säger Mattias.
Efter en lunchpasta i en liten bergsby kände de sig varmare i kläderna och kunde öka takten genom den täta skog som tar vid närmare sjön.

– Efter 7-8 timmar i sadeln är det härligt att få rulla ned till stranden med ett par öl och ta det lugnt en stund.

Dagen efter tar de istället gondolen upp på Monte Baldo, vars högsta topp ligger 2 218 meter över havet. Uppe på berget cyklar de i kuperad terräng med milsvid utsikt åt alla håll. Efter en fikapaus i en mysig toppstuga bär det av utför på ett än mer dramatiskt sätt.

– Precis som i skidbacken finns det olika svårigheter. Vi provade en led som verkligen var ’toksvart’ och fick faktiskt gå nedför ibland. Efter ett särskilt svårt parti körde vi lite fel. Men det visade sig vara en fullträff, för vi hamnade på en jättefin omväg mellan vingårdarna i dalen, berättar Albin.

En annan lyckosam fullträff avslutar vistelsen vid Gardasjön för denna gång. Chauffören tipsar om Alla Grotta, en rustik restaurang mitt ute på landsbygden. Här fick våra trötta, men nöjda, cyklister runda av med favoriter som smält bergs- ost, porterhousestekar och en fantastisk vinlista.

3 tips för cykling på semestern

1. Hyr en guide

Skyltningen är inte alltid den bästa och utan guide blir det många stopp för att orientera sig.

2. Hyr bra grejer

Hjälm, rygg-, armbågs- och knäskydd är självklar utrustning. Satsa också på en cykel med dämpning på minst 140 mm så blir färden utför så säker och rolig som möjligt.

3. Var försiktig i början

Det är lätt att ryckas med, men börja med en lättare led, så kan du öka svårighetsgraden allteftersom.