Billig charter – här är perioderna du ska resa

Tillgång och efterfrågan styr priset på det mesta – även charterresor. När färre vill bege sig ut i världen är det lätt att göra kap. Här har vi samlat några enkla tumregler för vilka perioder som är de bästa jaktmarkerna för prismedvetna.

På sätt och vis är det här förstås orättvist. Vissa kan bara resa under bestämda perioder, som till exempel familjer med skolbarn. Vilket gör att årets högsta priser sammanfaller med skolloven.

Men det gamla ordspråket talar sant – den enes nöd är den andres bröd. Du som kan sticka iväg mer udda perioder har fyndläge när researrangörerna måste tävla om din gunst med sänkta priser och rabatter.

Badvik på Menorca med klart vatten, ljus sand och segelbåtar
Menorca är ett av många resmål vid Medelhavet som är allra vackrast och grönast i maj

Här är guldperioderna

1. Hela maj och första veckorna i juni
Svenska folket har fullt upp med trädgårdspyssel, studentfirande och olika avslutningar som hör ihop med försommaren. Därför går charterpriserna ner trots att resmålen kring Medelhavet är som grönast och finast just under den tiden.

2. Direkt efter sommarlovet
De flesta barnfamiljer är tvungna att planera semestern efter skolloven. Med påföljd att efterfrågan på resor störtdyker i början av varje ny termin. Fyndläge för dig som lika gärna kan ta ledigt i augusti eller september som mitt i industrisemestern.

3. Början av december
Adventstiden är årets peak stress för många. Pyntande, matlagning och julklappsköp gör det svårt att tänka på annat. Därför ska du som har en mer avslappnad inställning till julen passa på att resa före mitten av december. För sedan – över jul och nyår – blir priserna nämligen höga igen.

4. Efter skolstart i januari
Samma sak här som i augusti – barnfamiljerna har ”rest av sig” under lovet. Då blir det ett vakuum som leder till prissänkningar på chartermarknaden. Perfekt för dig som är högskolestudent, pensionär eller bara har lätt att ta ledigt när du vill.

Lycka till med prisjakten!

Utsikt över stranden från en beach club i Playa Taurito på Gran Canaria
I början av året lockar inte minst Kanarieöarna. Här ser du stranden i Playa Taurito på Gran Canaria.