Bästa utflykterna på Phuket – från kultur till äventyr

Fyll dina sinnen (och ditt Instagramkonto) med nya intryck bortom hotellpoolen. Thailands största ö Phuket är otroligt rik på upplevelser. Här tipsar vi om allt från snorkling till djungelvandring, buddhistiska tempel, matlagningskurs, flowriding och att bada med elefanter.

Du som bokat en resa med TUI beställer dina utflykter under Min sida här på TUI.se. Det går även att beställa alla utflykter separat på vår upplevelsesajt goTUI.com. Nu kör vi.

Thailändsk matlagningskurs

Vad är hemligheten bakom en riktigt bra wok? Hur får man till den rätta balansen mellan lime, chili, ingefära, koriander och alla de andra smakerna som gjort det thailändska köket så tokälskat? På den här utflykten lär experterna ut sina trick.

Dagen börjar på marknaden i Phuket Town, där ni väljer ut de bästa råvarorna att köpa. Sedan beger ni er till Thai Cookery School. I ett välutrustat restaurangkök får ni varsin station och lagar med kockarnas hjälp en lunch som blir dagens höjdpunkt.

Här kan du boka eller bara läsa mer om utflykten Thailändsk matlagningskurs »

Ingredienser till thailändsk matlagning
Dofter, färger och smaker som tillsammans blir en symfoni

Örundtur med extra allt

Istället för att besöka en sevärdhet i taget – varför inte klämma de flesta på en och samma dag? Den här utflykten tar dig till både guldglänsande tempel, tropisk natur och myllrande stadsgator. Lunch, guidning och entréavgifter ingår. Det enda du själv behöver tänka på är att välja sköna skor och ha kameran redo inför det här:

  • Den 45 meter höga skulpturen Big Buddha (se bilden)
  • Templet Wat Chalong med sagoaktig arkitektur
  • Besök och provsmakning på cashewnötsfabrik
  • Ett suggestivt kinesiskt tempel i Phuket Town
  • Promenad på den myllrande marknadsgatan Thalang Road

Här kan du boka eller bara läsa mer om utflykten Utforska Phuket »

Jätteskulpturen Big Buddha på Phuket i Thailand
Big Buddha tronar på toppen av ett berg med svårslagen utsikt

Bada med elefanter

Thailands djurliv och regnskog står på programmet när du åker över bron till Khao Lak på fastlandet. På viltvårdscentret Seaside Retreat står djurens välbefinnande i centrum och elefantridning är bannlyst. Istället får du komma de stora djuren nära genom att mata dem och – om du vill – bada med dem i floden.

Under utflykten får du också åka bambuflotte på vattenleder genom djungeln, besöka ett sköldpaddscenter och äta thailändsk lunch ute i det fria.

Här kan du boka eller bara läsa mer om utflykten Elefanter vid Seaside Retreat Khao Lak »

Badande elefant vid Seaside Retreat, Khao Lak, Thailand
Elefanterna tycker att det dagliga badet i floden är en höjdare

Testa Flowriding – perfekt för tonåringar

Både äldre barn och lekfulla vuxna får en stund av äventyr och mjölksyra. Flowriding är innesporten som påminner om både vågsurfning och snowboard. Du rider på den konstgjorda vågen i en stor bassäng under bar himmel på Surf House Phuket. Passen är en timme långa och leds av en instruktör som snabbt lär dig behärska brädan stående.

Här kan du boka eller läsa mer om utflykten Flowriding i Surf House Phuket »

Tonåring provar flowriding i Surf House Phuket, Thailand
Du behöver inte vänta på "den perfekta vågen" – den finns där hela tiden

Båttur med paddling och snorkling

Thailands kanske mest spektakulära natur hittar man i Phang Nga-bukten där höga kalkstensöar sticker upp ur vattnet som koner klädda i tropisk grönska. Den här båtturen tar dig till öarna Koh Hong och Koh Phak Bia. Du får komma tätt inpå grottor och mangroveträd i en kajak. Och dessutom snorkla vid korallrev med färggranna tropiska fiskar.

Här kan du boka eller bara läsa mer om utflykten Koh Hong med katamaran »

Kajakpaddling i Phang Nga-bukten utanför Phuket i Thailand
Du behöver inte ens paddla själv, det sköter en navigatör i varje kajak

Ditt eget djungeläventyr

Varför se naturfilmer på tv när man kan kliva rakt ut i samma sorts exotiska landskap på riktigt? Den här fyra timmar långa vandringen tar dig genom regnskogen i en nationalpark uppe bland centrala Phukets berg. Du får väja för lianer och passera små bäckar medan guiden pekar ut tropiska växter från bambu till vilda orkidéer. Med lite tur kanske du även får syn på regnskogens däggdjur som apor och flygande lemurer.

Här kan du boka eller bara läsa mer om utflykten Djungelvandring på Phuket »

Turister på vandringsled i regnskogen på Phuket, Thailand
Vissa partier är krävande – tänk på bra skor, vatten och solhatt