Är blå mat nyckeln till ett långt liv?

De senaste åren har begreppen blå zoner och blå mat blivit allt mer omskrivet. Framför allt det faktum att människorna bosatta i de blå zonerna lever ett både längre och friskare liv. Även kokböcker om den blå maten och dess näst intill magiska hälsoeffekt har getts ut. Men var ligger de blå zonerna, vad är blå mat och varför är människorna som lever där friskare än andra? Låt oss reda ut alla frågetecken!

Varför färgen blå?

Första frågan som dyker upp hos mig är varför zonerna kallas just blå. Svaret är förvånansvärt enkelt. Det var nämligen så att några forskare upptäckte att det fanns en hög andel hundraåringar i ett område på Sardinien. De ringade in området med en blå markeringspenna, för att sedan forska vidare på vad det berodde på. När andra zoner i världen med välmående åldringar upptäcktes fick de samma färg och begreppet blå zoner uppstod.

Vilka är de blå zonerna?

Det finns fyra geografiskt blå zoner i världen och förmodligen betydligt fler än så, men det är just dessa fyra områden som har tillräckligt med forskning och bevis bakom för att kunna sälla sig till skaran blå zoner.

  • Nicoahalvön, Costa Rica
  • Ogliastra på östra Sardinien, Italien
  • Ikaria, Grekland
  • Okinawa, Japan

Vad är blå mat?

Det finns ingen specifik diet eller röd tråd för vad som äts i samtliga zoner, de har faktiskt väldigt olika kostvanor beroende på i vilken zon man tittar på. Men gemensamma nämnare finns det. Till exempel är det färska råvaror, mycket vegetariskt och lågt processad mat som gäller. De äter generellt inte vitt mjöl eller socker utan använder sig till exempel av saft från sockerrör eller honung istället för den raffinerade produkt vi vanligtvis köper i affären.

Vad äter de?

På ön Ikaria i Grekland är huvudingrediensen potatis, som enligt studier både hjälper till att sänka blodtrycket och förebygger inflammationer. På Sardinien är det istället get- och fårmjölk som står i centrum, dess egenskap är bland annat att sänka dåligt kolesterol och bygga upp ett bra immunsystem. På Nicoyahalvön på Costa Ricas västkust är det däremot den svarta bönan som är basfödan. Den innehåller mycket antioxidanter som minskar oxidativ stress, vilket i sin tur kan framkalla cancer och en rad andra allvarliga sjukdomar. Och på den japanska ögruppen Okinawa är det gurkmejan som har tagit huvudrollen. Den är ett av de mest antiinflammatoriska ämnen som finns.

Det handlar inte heller bara om vad de stoppar i sig, utan även hur de gör det och hur deras livsvanor ser ut. Och även om kosten är olika beroende område finns det gemensamma tumregler, som vi med ganska små medel kan anamma för ett mer hälsosamt liv:

1. Ät efter regnbågens färger! Det är inte bara en fröjd för ögat, de mest färgglada grönsakerna är oftast de som också innehåller mest nyttigheter. Och ju mer närodlat och ekologiskt, desto högre näringshalt. Om du dessutom äter efter säsong maximerar intaget du råvarornas näringsinnehåll.

2. Ät dig nästan mätt, och framför allt, ät långsamt! Det tar ungefär 20 minuter för hjärnan att uppfatta att du är mätt, vilket gör att du kan äta ca 20 % mindre mat om du saktar ner på tempot vid matbordet. Drick vatten, lägg ner besticken emellanåt och prata mycket när du äter.

3. Socialisera mera! Att äta tillsammans med sina nära och kära har större inverkan än man kan tro, det är viktigt att umgås under måltiden. I regel äter ingen i de blå zonerna ensam, stressat eller på väg till något. Lagar ni dessutom maten tillsammans så blir njutningen ännu större.

Blå mat - TUI
Ät tillsammans med nära och kära!

4. Rör på dig! Det handlar inte om att bli elitidrottare eller att träna intensivt i perioder. Det handlar om att röra på sig lagom mycket, varje dag. I de blå zonerna odlar de flesta mycket av maten själva, det ger vardagsmotion likväl som mat på bordet. Har du ingen egen trädgård att påta i kan du få vardagsmotionen genom lunchpromenader, att ta trappan istället för rulltrappa och hiss, ta cykeln eller promenera istället för bil eller kommunaltrafik, i alla fall en bit av resan. Varje dag.

5. Hitta meningen med livet! Det här kan kännas övermäktigt, men det behöver inte vara en speciellt stor sak. Det är bara din mening du ska hitta. Det är vanligt att människor i de blå områdena är religiösa. Om du inte är troende kan du istället hitta något annat som känns meningsfullt. Har du en hobby som du gillar ger det dig energi och glädje. Och om du inte redan har hittat den, har du nu en riktigt bra anledning att testa nya saker. Hitta din grej, din mening.

Sugen på att besöka någon av dessa blå zoner? Boka en resa till Sardinien med TUI, hyr bil och besök byn Ogliastra under din semester. Vem vet, kanske kan du hitta ännu fler svar på denna fråga.

Liknande inlägg

Hotell på Mallorca där All Inclusive ingår

Att leta restaurang på tom mage är aldrig kul. Att gå från det ena stället till det andra och känna att det inte finns något för alla i familjen. Energin tryter och humöret dippar. Välj istället ett hotell där All Inclusive ingår i priset och gå till dukat bord frukost, lunch och middag.
Towe A Towe A

Halloumi – Cyperns nationalrätt

Ska du resa till Cypern får du inte missa nationalrätten – halloumi. Den populära osten smakar bäst när den grillats lite lätt gyllene och tillsammans med något sött blir det en smakexplosion. Men nöj dig inte med bara halloumi – beställ meze, så får du ett helt bord fullt av läckra smårätter som alla kan dela.
Eva S Eva S

Hotell i Grekland där All Inclusive ingår

Att inte behöva oroa sig för att reskassan räcker till, ger verkligen en skön känsla under semestern. Så är det när du bokar ett All Inclusive-hotell, där både mat och dryck ingår. Här har vi samlat ihop några av våra bästa hotell i den grekiska övärlden där All Inclusive ingår. Välj mellan Kos, Rhodos, Zakynthos, Samos, Kreta eller Korfu.
Johanna N Johanna N

Hotell på Cypern där All Inclusive ingår

Oliver, halloumi, hummus, tzatziki, yoghurtröror, bröd, kolgrillat kött… Det cypriotiska köket har influenser från hela Medelhavet och även Mellanöstern. Tänk dig att kunna frossa i dessa godsaker utan att behöva tänka på vad det kostar. Här vi tagit fram fem olika hotell på Cypern där All Inclusive ingår!
Marie L Marie L