Afrodites klippa på Cypern – Petra tou Romiou

Håll med om att det är en vacker syn. Turister vallfärdar till de toppiga klipporna som sticker upp ur havet utanför en liten bukt med klapperstensstrand. Förklaringen är inte bara platsens skönhet. Får vi tro myten var det här kärleksgudinnan Afrodite föddes ur havet och seglade in till stranden på ett snäckskal.

Platsen heter egentligen Petra tou Romiou och ligger drygt två mil från Pafos på sydvästra Cypern. Omgiven av ett ödsligt men storslaget klipplandskap breder den ut sig nedanför landsvägen som följer havet i riktning mot Limassol och Larnaka.

Lätt att besöka

På en rymlig parkering med kiosk och turistinformation stiger du ur din utflyktsbuss eller hyrbil. Därifrån leder en gångtunnel under vägen till en förtjusande strand av släta stenar. När havet ligger lugnt går det bra att ta ett dopp, men framför allt ska man passa på att njuta av den magiska utsikten över glittrande blått hav och kalkstensklippor som vind och vågor format till naturens egna skulpturer.

Besökare på stranden vid Afrodites klippa Petra tou Romiou
Fina dagar kommer många hit och en del passar på att ta ett dopp

Myten om Afrodites födelse

De gamla grekiska gudarna drog sig inte för blod och grymhet. Så känsliga läsare varnas härmed, men så här går i alla fall historien. Tidens gud Kronos var son till titanernas konung Uranos men blev av sin mor Gaia övertalad att kastrera sin far. De avskurna könsdelarna kastade han sedan i havet. Kring testiklarna bildades ett skum och ur det föddes Afrodite, kärlekens gudinna. Att detta ska ha skett just vid Petra tou Romiou är inte något modernt påfund, redan under antiken sa man att det var här det hände och vallfärdade till platsen precis som dagens turister.

Afroditeskulptur i Ayia Napas skulpturpark på Cypern
Afrodite har varit ett motiv i konsten flera tusen år, den här moderna versionen finns i Ayia Napas skulpturpark

Afrodites klippa i folktron

De gamla gudasagorna har sedan genom århundradena gett upphov till många olika sägner – de flesta förknippade med kärlek, förstås. Vissa säger att den som simmar runt klipporna får evig ungdom och skönhet. Andra hävdar att ofrivilligt barnlösa kvinnor blir fruktsamma av samma simtur – men då ska den göras två varv motsols. Inget av påståendena lär hålla för vetenskaplig granskning och dessutom går vågorna ofta höga här, så vi kan inte rekommendera någon att prova.

Havsklippor vid Afrodites födelseplats Petra tou Romiou på Cypern
Stenbumlingarna gör sig bra ute i det turkosa vattnet

Mer om solsäkra Cypern

Här kan du läsa mer om alla TUIs resmål och hotell på Cypern »

Strandpromenad med restauranger i Pafos på Cypern
Det charmiga resmålet Pafos ligger en kvarts bilresa från Afrodites klippa