Inspiration
5 tips med hyrbil kring Alicante

5 tips med hyrbil kring Alicante

2018-06-15

Alicante och hela Costa Blanca är många svenskars favoritplatser i Spanien när det gäller husköp och semestrar. Mitt tips är att ta en hyrbil några dagar – då får du uppleva flera av Costa Blancas pärlor som du bara inte får missa. Häng med till mina fem favoriter!

Costa Blanca är kusten som har något för alla. Det bjuds på långa stränder, fantastiska golfbanor, bra shopping och god spansk mat! Hit kan du resa året runt och under vinterhalvåret är temperaturen oftast aldrig under 14 grader. Ju längre ner på kusten du kommer desto varmare är det. Alicante passar utmärkt för både solsemester på sommaren som en weekend under tidig vår eller sen höst.

Castillo de Santa Bárbara

På toppen av berget Mount Benacantil ligger den historiska borgen Castillo de Santa Bárbara med en fantastisk utsikt över Alicantes hamn och dess gamla kvarter. Det är Europas äldsta fästning och ligger på en höjd av 166 meter över havet. Från centrum tar det bara fem minuter med bil och ungefär en timme att gå upp. Under kvällen och natten är borgen upplyst och lyser upp hela klippan.

Illa de Tabarca

Fängelseön Tabarca är en ö som har inspirerat konstnärer och tidigare bebotts av fångar. Tabarca ligger utanför Santa Pola, drygt 2 mil söder om Alicante och är endast 1,8 km lång och 400 meter bred. Förr var det en plats för pirater som angrep Spaniens östkust. Här finns idag ett dussin hotell och restauranger och cirka 40 invånare. Strosa längs de långsmala gatorna och runt om i byn. På södra sidan finns en sandstrand och längs ön hittar du flera vikar.

Båtresan från Santa Pola till Tabarca tar cirka en timme och är en mysig dagsutflykt. Parkering finns i närheten av färjeläget. Passa på att åk hit en måndag eller lördag då det är marknad i Santa Pola med allt från färska råvaror till kläder. Marknaden brukar vara kl 9–14.

Guadalest

Guadalest är en av Spaniens minsta byar och ligger på en bergstopp cirka 6 mil norr om Alicante. Här möts du av små gränder, kyrkor och ett slott i en liten pittoresk by. Från byn kan du skåda det kända klocktornet, en fästning, småbutiker och caféer i stenborgen. Nedanför Guadalest ligger en damm med smaragdgrönt vatten där du tar det klassiska semesterfotot. Bilvägen upp kantas av vackra citron- och apelsinlundar samt mandel- och olivträd. Mitt tips är att stanna till vid en citronlund längs vägen och köpa med dig ett nät nyplockade citroner.

Palmlunden i Elche

Palmlunden i Elche är Europas största palmlund med mer än 200 000 träd som är över 1000 år gammal och har utsetts till ett världsarv. Den är idag en del av stadskärnan i staden och en av världens största palmlundar. Vart du än ser dig omkring i Elche ser du dessa gigantiska palmer. Måndagar och lördagar är det lokal marknad. Elche är skornas mecka så du kan garanterat hitta något fint att sätta på fötterna.

Playa Cala Ti Ximo

Playa Cala Ti Ximo är en liten vik cirka 3,5 kilometer öster om Benidorm. Den är endast 60 meter lång och ligger gömd mellan branta klippor. Lättast att ta sig hit är att parkera i området ovanför och promenera ner. Ett tips är att åka hit på vägen från Guadalest, det tar ungefär 40 minuter.

Playa Cala Ti Ximo