5 tips med hyrbil kring Alicante

Alicante och hela Costa Blanca är många svenskars favoritplatser i Spanien när det gäller husköp och semestrar. Mitt tips är att ta en hyrbil några dagar – då får du uppleva flera av Costa Blancas pärlor som du bara inte får missa. Häng med till mina fem favoriter!

1. Castillo de Santa Bárbara

  • På toppen av berget Mount Benacantil ligger den historiska borgen Castillo de Santa Bárbara med en fantastisk utsikt över Alicantes hamn och dess gamla medelhavskvarter. Borgen ligger omkring 166 meter över havet och från centrum tar det cirka 5 min med bil och ungefär en timma att promenera upp. Under kvällen och natten är borgen upplyst och lyser upp hela klippan.

Elche

  • Europas största palmlund med mer än 200 000 träd som är över 1000 år gammal och har utsetts till världsarv. Den är idag en del av stadskärnan i Elche och även en av världens största palmlundar. Vart du än tittar dig omkring i Elche finns palmer. I Elche finns även mer än 1000 skofabriker.

2. Illa de Tabarca

  • Fängelseön Tabarca är en ö som har inspirerat konstnärer, haft pirater och bebotts av fångar. Ön ligger utanför Santa Pola, drygt 2 mål söder om Alicante. Tabarca är endast 1,8 km lång och 400 meter bred. Förr var ön en plats för pirater som angrep Spaniens östkust. På Tabarca finns det idag ett dussin hotell och restauranger och antal bofasta är ca 40 personer. Det är mysigt att göra en dagsutflykt ut hit och strosa längs de långsmala gatorna och runt i byn. På södra sidan finns sandstrand och runt om ön hittar du flera vikar. Det finns också en fiskehamn och en gammal by med restauranger. Namnet kommer ifrån när tunisiska sjöfarare var på ön, de döpte då ön till Nova Tabarca som betyder nya Tabarca. De hade en ö i Tunisien som hette Tabarqah. Efteråt började fler anlända från spanska fastlandet och då byggdes en fästning i byn. Från år 1770 blev ön känd som Nueva Tabarca. Båtresan från Santa Pola till Tabarca tar cirka en timma. Passar du på att åka till Tabarca en måndag eller lördag får du börja med att besöka den stora utomhusmarknaden i Santa Pola. Här finns allt från färska råvaror till kläder och du kan hitta en å annan pryl att ta med dig hem. Marknaden är oftast från kl 9–14.

3. Guadalest

  • Guadalest är Spaniens minsta by uppe på en bergstopp cirka 63 km norr om Alicante. Där möts du av små gränder, kyrkor och slott i en pittoresk by. Borgen slingrar sig längs klippan och det finns ett känt klocktorn, en fästning, småbutiker som är inbyggda i stenborgen och caféer. Bilvägen upp kantas av vackra citron- och apelsinlundar samt mandel- och olivträd. Mitt tips är att stanna till vid en citronlund längs bergsvägen och köpa med dig ett nät nyplockade citroner. Nedanför Guadalest ligger en damm med smaragdgrönt vatten.

4. Elche

  • Europas största palmlund med mer än 200 000 träd som är över 1000 år gammal och har utsetts till världsarv. Den är idag en del av stadskärnan i Elche och även en av världens största palmlundar. Vart du än tittar dig omkring i Elche finns palmer. I Elche finns även mer än 1000 skofabriker.

På toppen av berget Mount Benacantil ligger den historiska borgen Castillo de Santa Bárbara med en fantastisk utsikt över Alicantes hamn och dess gamla medelhavskvarter. Borgen ligger omkring 166 meter över havet och från centrum tar det cirka 5 min med bil och ungefär en timma att promenera upp. Under kvällen och natten är borgen upplyst och lyser upp hela klippan.

På toppen av berget Mount Benacantil ligger den historiska borgen Castillo de Santa Bárbara med en fantastisk utsikt över Alicantes hamn och dess gamla medelhavskvarter. Det är Europas äldsta fästning och ligger på en höjd av 166 meter över havet och från centrum tar det cirka 5 min med bil och ungefär en timma att promenera. Under kvällen och natten är borgen upplyst och lyser upp hela klippan.

Fängelseön Tabarca är en ö som har inspirerat konstnärer, med pirater och bebotts av fångar. Ön ligger utanför Santa Pola, drygt 2 mil söder om Alicante och är endast 1,8 km lång och 400 meter bred. Förr var Tabarca en plats för pirater som angrep Spaniens östkust. Det finns idag ett dussin hotell och restauranger och omkring 40 bofasta invånare. Strosa längs de långsmala gatorna och runt i byn. På södra sidan finns en sandstrand och längs ön hittar du flera vikar. Det finns också en fiskehamn och en gammal by med restauranger.
Namnet kommer ifrån när tunisiska sjöfarare var på ön och döpte den till Nova Tabarca som betyder nya Tabarca. Det fanns en ö i Tunisien som hette Tabarqah. När fler anlände från det spanska fastlandet byggdes en fästning inne i byn. Från år 1770 blev ön känd som Nueva Tabarca.
Båtresan från Santa Pola till Tabarca tar cirka en timma och är en mysig dagsutflykt. Passa på att åka till Tabarca en måndag eller lördag då det är den stora utomhusmarknaden inne i Santa Pola. Här hittar du allt från färska råvaror till kläder. Marknaden är oftast från kl 9–14.

Guadalest är Spaniens minsta by på en bergstopp cirka 6 mil norr om Alicante. Du möts av små gränder, kyrkor och slott i en liten charmig by där muren slingrar sig längs klippan. Du kan skåda det kända klocktornet, en fästning, inbyggda småbutiker och caféer i stenborgen. Nedanför Guadalest ligger en damm med smaragdgrönt vatten. Bilvägen upp kantas av vackra citron- och apelsinlundar samt mandel- och olivträd. Mitt tips är att stanna till vid en citronlund längs vägen och köpa med dig ett nät nyplockade citroner.

Palmlunden i Elche

Palmlunden i Elche är Europas största palmlund med mer än 200 000 träd som är över 1000 år gammal och har utsetts till ett världsarv. Den är idag en del av stadskärnan i Elche och en av världens största palmlundar. Vart du än tittar dig omkring i Elche ser du palmer.

Costa Blanca är kusten som har något för alla. Det bjuds på långa stränder, fantastiska golfbanor, bra shopping och god spansk mat! Hit kan du resa året runt och under vinterhalvåret är temperaturen oftast aldrig under 14 grader. Ju längre ner på kusten du kommer desto varmare är det. Alicante passar utmärkt för både solsemester på sommaren som en weekend under tidig vår eller sen höst.

Castillo de Santa Bárbara

På toppen av berget Mount Benacantil ligger den historiska borgen Castillo de Santa Bárbara med en fantastisk utsikt över Alicantes hamn och dess gamla kvarter. Det är Europas äldsta fästning och ligger på en höjd av 166 meter över havet. Från centrum tar det bara fem minuter med bil och ungefär en timme att gå upp. Under kvällen och natten är borgen upplyst och lyser upp hela klippan.

Illa de Tabarca

Fängelseön Tabarca är en ö som har inspirerat konstnärer och tidigare bebotts av fångar. Tabarca ligger utanför Santa Pola, drygt 2 mil söder om Alicante och är endast 1,8 km lång och 400 meter bred. Förr var det en plats för pirater som angrep Spaniens östkust. Här finns idag ett dussin hotell och restauranger och cirka 40 invånare. Strosa längs de långsmala gatorna och runt om i byn. På södra sidan finns en sandstrand och längs ön hittar du flera vikar.
Båtresan från Santa Pola till Tabarca tar cirka en timme och är en mysig dagsutflykt. Parkering finns i närheten av färjeläget. Passa på att åk hit en måndag eller lördag då det är marknad i Santa Pola med allt från färska råvaror till kläder. Marknaden brukar vara kl 9–14.

Guadalest

Guadalest är en av Spaniens minsta byar och ligger på en bergstopp cirka 6 mil norr om Alicante. Här möts du av små gränder, kyrkor och ett slott i en liten pittoresk by. Från byn kan du skåda det kända klocktornet, en fästning, småbutiker och caféer i stenborgen. Nedanför Guadalest ligger en damm med smaragdgrönt vatten där du tar det klassiska semesterfotot. Bilvägen upp kantas av vackra citron- och apelsinlundar samt mandel- och olivträd. Mitt tips är att stanna till vid en citronlund längs vägen och köpa med dig ett nät nyplockade citroner.

Palmlunden i Elche är Europas största palmlund med mer än 200 000 träd som är över 1000 år gammal och har utsetts till ett världsarv. Den är idag en del av stadskärnan i staden och en av världens största palmlundar. Vart du än ser dig omkring i Elche ser du dessa gigantiska palmer. Måndagar och lördagar är det lokal marknad. Elche är skornas mecka så du kan garanterat hitta något fint att sätta på fötterna.

Playa Cala Ti Ximo

Playa Cala Ti Ximo är en liten vik cirka 3,5 kilometer öster om Benidorm. Den är endast 60 meter lång och ligger gömd mellan branta klippor. Lättast att ta sig hit är att parkera i området ovanför och promenera ner. Ett tips är att åka hit på vägen från Guadalest, det tar ungefär 40 minuter.