5 flygplatser som sticker ut

Flygplatser kan göra dig pirrig av förväntan – eller galen av frustration. Vissa är anonyma bunkerliknande komplex. Andra överraskar med biografer, virtuella akvarier och rutschkanor. Här listar vi några flygplatser som definitivt sticker ut från mängden!

Hör du till dem som tycker att flygplatser är ett nödvändigt ont eller är du en riktig flygplatsnörd som åker ut till flygplatsen för att bara njuta av atmosfären? En av de mest kända flygplatsdyrkarna var konstnären Andy Warhol som, trots att han sägs ha varit flygrädd, älskade flygplatser.

Dubai – passkontroll i akvarium

Akvarium istället för passkontroll. Det är det senaste inom ny teknik på flygplatser och införs på världens största flygplats Dubai International i år. Här kan du promenera igenom en virtuell akvarietunnel och beundra stora fiskar medan inbyggda kameror fångar dig på bild. Din identitet fastställs och i slutet av tunneln får du grönt eller rött ljus för att passera.

dubai-airport
På Dubais flygplats har passkontrollen ersatts med ett virtuellt akvarium

Gatwick – se hur man gör gin

Ett av de mer udda sätten att fördriva tiden i väntan på flighten finns på Gatwicks flygplats, söder om London. Den som är nyfiken på hur gin produceras kan styra stegen mot The Nicholas Culpeper i norra terminalen. Restaurangen har en destillationsapparat och framställer gin efter eget recept. Den enbärsdoftande drycken kan du köpa i den tillhörande baren och butiken.

Singapore – takpool och fjärilsträdgård

Den flygplats som oftast kniper förstaplatsen i omröstningar om världens bästa flygplats är Changi Airport i Singapore. Inte så konstigt med tanke på vad den erbjuder. Eller vad sägs om fjärilsträdgård, dygnet-runt-öppen biograf och en tolv meter hög rutschbana. Och det kanske bästa av allt: en lyxig takpool med jacuzzi där du kan ligga och se planen landa. Under året öppnar Changi airport en ny terminal med ett 40 meter högt vattenfall och en skog med vandringsleder…

changi-airport-singapore
Changi Airport i Singapore är en oas med kaktusar, fjärilar och näckrosor.

Marrakech – världens snyggaste flygplats

Färgstarka Marrakech i Marocko är resmålet där du lätt fyller Instagramkontot med bilder på kryddpyramider och kakelklädda palats. Faktum är att du kan börja fota redan på flygplatsen. Marrakechs flygplats Menara har nämligen utsetts till en av världens snyggaste. Arkitekturen är nyskapande och modern men har tydliga spår av det varmt orientaliska.

Modern, estetisk och ekologisk. Den nya terminalen på Menaras flygplats i Marrakech invigdes 2016.

Koh Samui – relaxat bland palmerna

Semesterkänslan infinner sig direkt när man kliver ut på flygplatsen på den thailändska ön Koh Samui. Ett minitåg tar passagerarna till ankomsthallen – en liten byggnad utan väggar – och sen är det bara att hämta väskan på bagagebandet som sticker fram mellan palmerna.

Koh Samui airport
Flygplatsen ligger mitt bland palmer och blommande buskar på den tropiskt gröna ön Koh Samui.