15 filmer som inspirerar oss att resa

Många säger att en bra film ger en känsla av att resa, andra säger att läsa är att resa. En del säger till och med att livet är en resa. Men mest resa är ändå en resa tycker vi. Lite för enkelt kanske. Men så sant. Det som däremot också är sant är att filmer inspirerar oss till att resa. Både till dit där filmen utspelar sig och att resa i sig.

När jag ser Det stora blå blir jag lika sugen på att se de vita topparna i södra Anderna som att bo lite för trångt i Marseille. Budskap, handling och karaktärer behöver inte vara sockersött rakt igenom, som drömmen om Grekland i Mamma Mia, för att filmen ska väcka reslust. Det kan vara hjärtskärande sorgligt som Into the Wild och man kan ändå känna att en vandring genom Alaskas vildmark lockar.

Grönsakshandlaren i Amelie från Montmartre, en klassisk Paris-vy som får många att längta. Källa: Wikimedia Commons

Lista - femton filmer som inspirerar oss på TUI Nordic att resa

 1. Det stora Blå (Le Grand Bleu, 1988, SF Anytime) Världens bästa film tar oss med till Grekland, Sicilien i Italien, Franska Rivieran, New York och Anderna.

 2. Jönssonligan på Mallorca (1989) Medelhavets juvel och allas favorit har väl aldrig porträtterats lika vackert.

 3. Eat Pray Love (2010, Netflix) Den indonesiska paradisön Bali är bara ett av stoppen i denna feel good-rulle som får dig att vilja upptäcka världen.

 4. The Beach (2000) Fram till dess att blod börja rinna och drogerna är för jobbiga är det inget annat än det blå ljuset och ungdomens frihet man fylls av. Och lusten att resa till Thailand och grannländerna i Sydostasien.

 5. Amélie från Montmartre (2001, Netflix) The mother of indie cute. Vespa-scenerna ger oss drömmen om Paris. Och trädgårdstomten som blir en globetrotter är numera ett klassiskt meme.

 6. The Grand Budapest Hotel (2014, Viaplay hyrfilm) En av Wes Andersons bästa filmer, ett måste för dig som gillar hotell med anor och vurmar för den bortglömda slaviska sidan av Europa. En film som får oss att vilja resa till Wien, Krakow, Prag och Budapest.

 7. The Descendants (2011) En ledsen George Clooney på Hawaii. Bara set upen för denna film är genial. 1. Hitta världens snyggaste man. 2. Placera honom i ett tropiskt paradis.

 8. The Motorcycle Diaries (2000) Easy Rider med hjärta och hjärna. Här får vi följa en ung Che Guevara från födelsestaden Cordoba i Argentina under en resa genom ett Sydamerika med klassklyftor stora som oceaner.

 9. Under Toscanas sol (2003, Netflix) - Lystring! Alla ni som drömt om att odla egna tomater, sen skiva dem långsamt och ringla över egenpressad olivolja tar med era Ernst Kirschsteiger-drömmar och så sticker vi nu!

 10. Lost in Translation (2003) En given klassiker om storstadens och samtidens ensamhet förklädd i avsaknaden av språket. Perfekt! Sofia Coppola får oss att vilja resa till Tokyo och Seoul.

 11. Semestersabotören (1953, Viaplay) Given. De små badhotellen längs Europas kalla vatten – från Biscaya till Kattegatt finns kanske inte riktigt kvar men semestersabotörerna gör det. Känner du inte igen karaktären är du troligen en av dem.

 12. James Bond-filmerna Bond generellt. Bortse nu från genus, rasism och produktplaceringar. Fokusera på miljöerna, paradisstränderna och alla tech-prylar.

 13. Forrest Gump (1994, Viaplay hyrfilm) En film som verkligen får igång reslusten, dels till andra länder, som till den amerikanska södern, men även lusten att resa i tiden.

 14. Walter Mitty (2013) Fotbollsmatchen på världens tak är en scen som vi aldrig glömmer. Knappast skateboardåkningen genom den isländska landsbygden heller.

 15. Into the Wild (2007, Netflix) Vackra, storslagna scenerier och äventyret. Det stora äventyret är något som lockar oss att resa till nya ställen. Det kan vara en resa med familjen till en ny ö i Grekland där man tidigare inte varit. Det kan vara en safari i Kenya med mormor. Eller som i denna film, när man lämnar civilisationen och beger sig ut i vildmarken.

Inspelningsplats för The Beach- Maya Bay i Thailand. Källa: Wikimedia Commons