Vad betyder glamping?

Glamping är när du kombinerar det bästa med camping och det bästa med en riktigt lyxig hotellupplevelse. Det är ett fenomen som växer för varje år och har blivit mer än bara en lyxig variant av en campingplats. Läs vidare om vad glamping är, var du göra det och hur du kan göra det!

Glamping är ett äventyr för dig som vill uppleva naturen men utan att behöva köa till ett gemensamt duschrum eller sova direkt på marken på ett tunt liggunderlag. Glamping blir allt mer populärt och olika typer av glamping och boendeformer blir bara fler för varje år - och det är mer än bara ett riktigt trevligt tält!

Vad menas med glamping?

Glamping är ett teleskopord – en sammanslagning av camping och glamour. Kärnan i glamping är att det är en upplevelse där naturen möter moderna bekvämligheter och det där lilla extra. Egentligen kan man säga att glamping i sig är ett gammalt koncept. När Henrik VIII reste till Frankrike 1520 upprättades ett läger med 2800 tält där alla var som små palats i sig vilket gav det namnet Guldbrokadslägret.

När semester började bli något fler kunde ägna sig åt i början av 1900-talet ville dåtidens turister gärna resa till exotiska platser men inte ge upp den tidens moderna bekvämligheter. Deras tältläger skulle gärna ha en ordentlig säng, privat badrum och uteplats samt festmåltider som dukades upp varje dag.

Nuförtiden erbjuder glamping inte bara det utan också vår tids lyx – pool och jacuzzi på området samt uppvärmda golv och WiFi i tältet.

Hur skiljer sig glamping och camping?

Glamping är i stort sett en lyxcamping men det påminner mer om ett hotell med lite annorlunda boende och läge än en campingplats. Därför kallas det ibland också för boutiquecamping. På en glampingplats är det mesta ordnat vid din ankomst, du behöver till exempel inte resa tältet själv. Bara det är en enorm lyx för alla oss som någonsin stått i regnet och svurit över en tältpinne som verkar ha trollats bort i packningen.

Dessutom finns det för det mesta allt du kan förvänta dig av en bekväm hotellvistelse – bekväma sängar, privata badrum med dusch och wc samt WiFi. De flesta glampingplatser har en egen restaurang med exklusiv meny som är värd en resa. Det som en glampingplats och en campingplats däremot har gemensamt är att du får möjlighet att inte bara uppleva naturen utan också bo mitt i ett vacker landskap.

Glamping i tält, trädkoja och jurta

Trädkoja passar speciellt dig som drömt om den ultimata trädkojan som barn. Glampingens trädkoja har ofta en modern arkitektur som ändå smälter in och blir en del av naturen.

I jurta har de centralasiatiska nomaderna levt i över 3000 år. De har en smart design som knappt behöver förbättras för att bli både varm, bekväm och lyxig. En jurta har en träram som täcks av en tältduk eller kanvas. En glamping-jurta kan dessutom vara större än din första studentlägenhet!

Att bo i ett glamping-tält skiljer sig en hel del från även det bästa familjetältet. Utöver bekväma sängar brukar de också ha badrum med dusch och wc, elektricitet, WiFi och rejäla trägolv.

Geodetiska kupoler eller geodomes är en av de nyaste formerna av glamping-boende. Kupolerna har en minimalistisk design, tänk dig en futuristisk jurta ungefär. Konstruktionen är stabil och erbjuder stor volym på liten yta. Detta gör det till det perfekta boendet i blåsiga landskap.

Var kan du testa glamping?

Al Maha bor du i ett tältläger omgiven av palmer och sanddyner utanför Dubai. Tälten är en variant av de traditionella beduintälten men här har varje tält en privat pool. Den vackra utsikten över den vidsträckta öknen är dock densamma som nomaderna upplevde.

Clayoquot Wilderness Resort är beläget i den kanadensiska tempererade regnskogen utanför Vancouver och består av 20 vita kanvastält. Varje dag kan du följa med på utflykter i vildmarken – på hästryggen, i kajak eller till fots och du kan fiska eller spana efter valar.

Eco Camp har byggt 25 geodomes i de ibland vindpinade bergen i Patagonien, Chile. Här bort du med utsikt mot snöiga toppar, fjordar och glaciärer som du dessutom i princip har ”runt hörnet” från ditt boende.

50 km utanför Bilbao, i lantliga Vizcaya, ligger Cabañas en los árboles. Om du inte är höjdrädd är det verkligen en annorlunda upplevelse att bo 17 meter över marken bland trädtopparna. Mellan grenarna och lövverket kan du se ut mot bergen och de betande rådjuren. Frukosten får du hissa upp i en liten korg för att avnjuta i lugn och ro.

Emma Gorge Resort ligger mitt i den australiensiska ”outbacken”. Efter en heldagsvandring i det rostfärgade landskapet kan du dra dig tillbaka till din lilla stuga och ta ett dopp i poolen.

Glamping med TUI i Mexico

Om du redan nu är sugen på att testa glamping kan du resa med TUI till Serenity Eco Luxury Tent Camp. Till stranden utanför Puerto Aventuras har du bara ett par hundra meter och där har Serenity Eco en privat strandklubb som serverar färskpressad juice direkt till din solstol. Du bor i stora safaritält med pool, restaurang och spa-behandlingar på bekvämt avstånd. Givetvis behöver du inte sätta upp tältet själv.

Framtidens glamping

tui glamping

Glamping utvecklas hela tiden. Många försöker ta vara på det som redan finns till hands och du kan till och med hyra boende i ombyggda flygplan och tåg. Klassiska varianter som husvagnar dyker också upp i lite lyxigare stil.

Glamping är en trend som växer sig allt starkare och det dyker upp nya spännande platser och boendeformer. Vem vet? Snart så kan du kanske bo i geodomes på havetsbotten...