Pilot – ett jobb ovan molnen

Pilot har länge varit ett drömyrke för många. Men det är så klart mycket mer än snygga solglasögon och läckra bilder på solnedgångar ovan molnen. Här berättar Johanna, pilot på TUIfly Nordic, om varför hon valde att bli pilot, vad som driver henne i arbetsvardagen och de största fördelarna med TUIflys nya flygplansflotta.

– Många tjejer kommer inte ens på tanken att de kan bli piloter, det finns så få kvinnliga förebilder. I arbetet är det ingen skillnad mellan kvinnor och män, alla måste hålla samma höga nivå. Enda skillnaden för mig är att våra gäster ombord kan bli lite förvånade.

Det säger Johanna Eriksson, som är pilot på TUIfly Nordic. Av flygbolagets cirka 160 piloter är 11 kvinnor. Men för Johanna var valet enkelt – hon är uppvuxen i en flygarfamilj.

– Det ligger i släkten. Vi har alltid varit intresserade av flyg. Min morfar var fältflygare och idag är jag, min bror och en av våra kusiner piloter.
Det roligaste tycker hon är att arbeta med något som gör människor glada.

– Våra gäster är ju på semester och vi är en del i den kedjan. Och mina underbara kollegor gör att det är kul att gå upp 01.30 och köra till Arlanda. Jag älskar att flyga och gillar utmaningen att försöka flyga lite mjukare, landa lite bättre och hela tiden utvecklas.

TUIfly Nordic har den senaste tiden uppdaterat hela sin flygflotta. Oavsett vilken flygplanstyp du flyger med så märker du skillnaden. Boeing 767 har fått ny, ljus inredning och bättre komfort, med nya stolar. Det är små detaljer som kan betyda mycket. Det vet alla vi som flugit långt.

– Våra Boeing 737 är nya. Den sista kom för bara drygt ett år sedan, berättar Johanna. Inredningen är fräsch, med fin belysning, bekväma stolar och mer plats i bagagehyllorna. För oss piloter är 737-an en fantastisk ”arbetshäst”.
Lättjobbad, stabil, praktisk och den går som klockan. Vi har ytterst sällan problem och det tekniska underhållet är jättebra. Våra tekniker väntar på plattan varje gång vi kommer hem för att se till att allt fungerar.

Med Dreamlinern flyger TUIfly och Thomson sina passagerare till flera långdistansresmål i vinter. Världens modernaste flygplan har högre komfort och spetsteknik för ljus, ljud och luft.

TUIfly Nordic är extremt noga i urvalet av piloter. Säkerheten och trygghetssystemen är rigorösa. Men Johanna har passerat nålsögat.

– Det är svårt att bli pilot. Min antagningsprocess sträckte sig från maj till januari med massor av tester och intervjuer, berättar hon. Det är hårt reglerat för hur länge man får jobba och för vila. I vårt kollektivavtal med Svensk Pilotförening finns ytterligare restriktioner. Det är mycket noga uppstyrt.

– I alla våra flygplan måste det alltid finnas två personer i cockpit. Behöver piloten gå på toaletten kommer en annan i besättningen in. Säkerheten är viktigast för oss, säger Johanna.
Här hittar du allt du behöver veta om att flyga med oss på TUI

Upplev en ny standard med TUIflys Dreamliner-plan

Boeing 787 Dreamliner är det modernaste passagerarflygplanet just nu och erbjuder en rad innovationer för bättre räckvidd, bränsleeffektivitet och komfort.
  1. Flygtiden blir 5-10 % kortare, med en räckvidd på 13 000 km och 20 % lägre bränsleförbrukning än andra flygplan i samma storlek.

  2. Bättre komfort med bredare säten, mer benutrymme, tre gånger så stora fönster och 60 % lägre bullernivå.

  3. Lufttrycket ombord är högre, vilket ger bättre luft ombord. Det hjälper också till att motverka vanliga jet lag-symptom som huvudvärk och ömma muskler.

  4. I Dreamliner Premium Class har varje säte en nio tums TV-skärm med videounderhållning, musik och spel.

Liknande inlägg

Vi fortsätter längta

Trots allt som händer nu kan vi fortfarande resa – i tanken. Att minnas tidigare resor kan hjälpa oss längta, planera och drömma oss bort till nästa. Så vad är ditt bästa resminne? Hjälp till att hålla reslusten vid liv genom att dela din härligaste semesterbild i sociala medier och tagga det med #fortsättlängta.
Towe A Towe A

Dreamliner. Längre resor med mindre utsläpp.

På TUIs längsta flygningar används de mest energieffektiva planen. En Dreamliner drar upp till 20 procent mindre bränsle än andra plan i samma storlek, vilket reducerar utsläppen rejält. Vi har tittat närmare på flyget som i vinter kan ta dig till Thailand, Vietnam, Mexico och flera andra tropiska resmål.
Astrid S Astrid S

Resa med hund

Självklart ska alla familjemedlemmar följa med på semestern, även de små fyrfotade. Det krävs mycket förberedelser, men jag lovar dig att det är värt jobbet. För vad kan vara härligare än att uppleva världen tillsammans med din lurviga följeslagare? Här får du tips på saker att tänka på när du ska ut och resa med din hund.
Marie L Marie L

Världens minsta flygplatser

Glöm VIP-lounger, vindlande korridorer till olika byggnader och dussintals restauranger samt pop-up butiker... på världens minsta flygplatser får du istället nöjet att landa på ön som har Nederländernas enda vulkan eller besöka en restaurang som fått nya heltäckningsmattor så sent som 2008.
Hanna P Hanna P