Inspiration
Maxa julen – så firar du under hela december

Maxa julen – så firar du under hela december

2017-12-05

Är du en sann julälskare, som tycker att det är synd att julen kommer så sällan och att firandet den 24 december inte är i närheten av tillräckligt? Då kan vi glädja dig med att är du bara beredd att resa en del så kan du göra december månad till ett enda långt julfirande.

Första advent har kommit och gått – nu är julen här! Vill du maxa julen och samtidigt ta del av andra, ibland lite udda traditioner? Packa väskan och förbered dig på en december utan dess like.

4 december
Är du kvinna och lite giftassugen? Då ska du genast bege dig till Tjeckien. Där är det nämligen tradition för unga kvinnor att lägga en körsbärskvist i vatten just denna dag. Om den blommar innan julafton kan du räkna med att bli gift nästa år.

5 december
Gillar du jultomten och ser det som en självklarhet att han är välkommen var han än kommer? Tänk igen. I byn Küssnacht i Schweiz samlas årligen tusentals människor för att faktiskt jaga iväg tomten när han kommer till stan. En lite udda tradition kan tyckas, denna ”Klausjagen” eller ”jaga Claus”, som är en hednisk tradition som härstammar från medeltiden.

6 december
Gör en snabb förflyttning till Österrike, för även de kan det där med att fira jul med en twist. Enligt österrikisk tradition belönar tomten de snälla barnen medan den monsterliknande demonen Krampus sägs fånga de olydiga och ta med sig dem i sin säck. Första veckan i december (särskilt den 6:e) klär unga män ut sig till odjuret och skrämmer barn med kedjor och bjällror. Det låter väl mysigt?

Om demoner känns lite väl obehagligt, åk då till grannlandet Tyskland istället och fira Nikolausdagen. Många tror att Nikolaus och jultomten är samma figur men icke. När Nikolaus kommer ridande på sin åsna i decembernatten lämnar han pengar, godis, frukt och små leksaker till alla snälla barn. Han besöker också skolor och förskolor i utbyte mot en dikt eller sång. Men – även här får de olydiga barnen sitt. Sankt Nikolaus reser i sällskap av Knecht Ruprecht, en narrliknande djävulsk figur som med sin piska straffar alla olydiga barn.

Vill du bara ha trevligheter den 6:e ska du hellre bege sig till Nederländerna. Där kommer Sinterklaas ner för skorstenen och lämnar godis och nötter till barn som skött sig under året. Istället för gröt och pepparkakor ställer barnen fram en sko fylld med hö och socker till hans häst.

12 december
Har allt monsterdiggande väckt ett sug efter lite mer religiösa traditioner? I Mexico inleds julfirandet redan den 12 december med landets stora nationalkalas, nämligen firandet av Jungfrun av Guadalupe. Folk vandrar i veckor till huvudstaden Mexico City för att visa sin vördnad för helgonet i basilikan som bär hennes namn.

13 december
Äntligen Lucia – och var bättre att fira dagen än på Sicilien där ju faktiskt helgonet Lucia föddes? I Domkyrkan i Siracusa står en gigantisk silverstaty av Lucia inlåst i ett skåp och plockas bara fram en gång om året. Den tolfte ska hon putsas och tvagas och dagen därpå är firandet ett faktum. Då bärs denna Luciastaty fram över stadens gator och torg, hela vägen till Luciakyrkan där hon en gång begravdes. Processionen, som ackompanjeras av en pampig orkester, är en av årets största högtider och en maffig upplevelse med cirka
10 000 deltagare. Här kan du läsa mer om luciafirande i Italien.

17 december
När du ändå är i Italien, passa på att delta i Novena mellan 17 och 25 december. Ordet syftar på de nio dagarna fram till juldagen och under den tiden knackar barnen dörr, sjunger julsånger och läser verser. I många katolska länder symboliserar det här hur Josef och Maria letade husrum för natten. I Italien symboliserar handlingen herdarnas letande efter det nyfödda Jesusbarnet.

12-20 december
För dig som är sugen på latkes och att snurra dreideln är det nu firandet tar fart på riktigt. 12–20 december firas den judiska högtiden Hannukah, eller Chanukah. I USA firas ”ljusets högtid” med mycket pompa och ståt och i New York sker mängder av roligheter under veckan, allt ifrån tal, musik och förstås tändningen av den nioarmade ljusstaken, Menorah.

24 december
Har du redan hunnit med ett gäng julbord under december och börja tröttna lagom till den 24:e? Då är det Japan du ska åka till på julafton. I Japan är julen ingen stor sak men ett nytt, lite udda julfirande har ändå tagit fart de senaste åren, nämligen att ses på julafton och äta en stor hink friterad kyckling på snabbmatkedjan Kentucky Fried Chicken. Det gör julafton till kedjans största försäljningsdag på hela året.

31 december
December har nått sitt slut och nu vill du förstås avrunda med ett hejdundrande nyårsfirande. London, New York, Berlin och Paris i all ära, men vill du testa ett av världens mest livliga nyårsfiranden är det Edinburgh i Skottland du ska bege dig till. Där partajar 250 000 festprissar på stadens gator i fyra dagar och på tolvslaget stämmer hela staden upp i ”Auld lang syne” kompat av ett stort fyrverkeri.

Har du fått feeling och vill veta hur du kan maxa nyåret också? Läs mer här.

God julmånad!