Legenden om Lucia

Inför årets längsta natt är det mycket som ska fixas. Du måste hitta de vita linnena från förra året. Passar de fortfarande eller är dags att köpa nya? Hitta batterier till ljusen, baka lussebullar och massa annat. Då är det lätt att redan nu börja drömma sig bort till värme och Lucia är perfekt som inspiration då hon är mer berest än vad man först kan tro.

Sicilien

Första stoppet gör vi i Italien, då det var just på Sicilien både Lucia och legenden om Lucia föddes.

Samtidigt som vi i Norden tänder ljus i mörkret firar Sicilien sitt skyddshelgon. Genom Syrakusas gränder och gator går en procession med en staty som under resten av året förvaras i Ortygia-kyrkan. I Italien är det lite omvänt då det är barnen som ger kaffe till Lucia istället för att hon själv ”lussar”.

Gränder i Syrakusa där man firar Sankta Lucia.
Bland Syrakusas vindlande gränder kan du fira Lucia.

Gran Canaria & Teneriffa

Om du reser till Gran Canaria i vinter behöver du inte göra avkall på tradition. I staden Santa Lucia de Tirajana, ca 50 km från Las Palmas, är det inte bara perfekt för vindsurfare. Här firas Lucia på stadens torg den 13:e december. Och på grannön Teneriffa ordnar Svenska kyrkan ett Lucia-tåg varje år i Los Cristianos där det bjuds på både sång och ljus i håret.

St Lucia, Karibien

På vulkanön St Lucia hittar du inte bara regnskog och härliga stränder, här finns även en årlig ljusfestival för att fira Lucia. Karibien är kanske inte det första du associerar Lucia med men som namnet antyder är hon skyddshelgon även här. Lokala konstnärer och hantverkare tävlar i att skapa vackra dekorationer och kvällen avslutas med färgsprakande fyrverkerier. Ofta firas det långt in på natten och in på morgonen.

Och oavsett om någon vitklädd med ljus i hår på din tröskel står, så önskar vi på TUI dig en trevlig Lucia var du än befinner dig!