7 hemsökta städer för en Halloweekend

Många städer får helt ny skepnad på hösten. Berlin på sommaren och Berlin på hösten är som två skilda städer. Då är det kanske inte konstigt att hösten kan få lagom ruskiga spökhistorier att bli lite ruskigare. Här har du 7 hemsökta städer som kan göra din höstweekend till en Halloweekend!

Jag har alltid föredragit lite lagom ruskiga spökhistorier (gärna med en nypa historia) framför blodiga skräckfilmer. Här har ni mina tips på sju städer som hemsöks av allt från vita damer och svarta katter till gastar och gengångare. För att inte nämna ett och annat spöktåg...

Dublin

Om du var någon med lite stil och mycket pengar på 1700-talet var du antagligen medlem i societetsklubben Hellfire som hade en hel del underligheter för sig och på pokerkvällarna fanns det alltid en tom stol som var reserverad för djävulen. Idag ligger klubbhuset i ruiner på Montpelier Hill som är ett trevligt mål för en dagstur. Men på nätterna är ruinerna hemsökta av en svart katt – stor som en dalmatiner och med ett människoansikte. Definitivt inget jag skulle vilja stöta på en mörk kväll.

Paris

Parisarna har använt katakomberna under staden till det mesta: från begravningsplats till mötesplats för franska motståndsrörelsen. Numera är katakomberna en turistattraktion och enligt katakombfantasterna har alla som går i de underjordiska gångarna en beskyddare i form av Philibert Aspairt. Han gick vilse och försvann i katakomberna när han sökte skydd undan revolutionen. Enligt dem vandrar Philiberts vålnad genom katakomberna varje år på den tredje november för att se till att ingen annan går samma öde till mötes som han själv.

Paris Katakomber
Vid en av ingångarna till katakomberna står det skrivet: "Stanna! Detta är de dödas rike!" (Bildkälla: pixabay.com)

London

Vem känner inte till Jack the Ripper? En mindre känd Jack är Spring-heeled Jack som hemsökte de viktorianska gatorna när mörkret föll. Denne Jack ska ha haft järnklor, kunnat hoppa från gata till hustak och sprutat blå eld och gnistor. Oavsett om Spring-heeled Jack var en demonisk gast eller helt enkelt någon med alldeles för mycket fritid så ska du kanske kosta på dig att se dig över axeln en extra gång om du promenerar hem sent en kväll i London.

En något modernare spökhistoria är vampyren i Highgate Cemetery. På 70-talet började rapporter komma in från hundägare och andra nattliga vandrare om en mörk skepnad med röda ögon som hemsökte platsen. Medieuppbådet blev så stort att folk började ge sig ut i grupp på jakt efter vampyren men ingen lyckades fånga någon blek blodsugare. Om det betyder att vampyren hänger kvar där än idag låter jag dig avgöra...

Berlin

Vad är en hemsökt herrgård jämfört med en övergiven nöjespark? Den senaste tiden, speciellt med den nya filmen It har monsterclownen gjort en comeback och på Spreepark känns det verkligen som en mordisk clown kan lura bakom den rostiga karusellen. Nöjesparken Spreepark hade sina glansdagar på 70- och 80-talen men står nu övergiven. Svanbåtar, plastdinosaurier och pariserhjulet står kvar och förfaller medan naturen långsamt tar över. De som besökt Spreepark berättar att de hört barnskratt eka i de tomma byggnaderna. Fast för mig räcker tanken på vinden som ibland får det gamla pariserhjulet att gnisslande börja snurra runt för att kalla kårar ska komma krypande...

Manchester

Vad har Sherlock Holms Baskervilles hund och Harry Potter-böckerna gemensamt? Jo, båda har hämtat inspiration från berättelserna om svarta hundar som är ett återkommande inslag i brittiska folksägner. Den svarta hund som sägs hemsöka Manchesters katedral kallas för Old Shuck. Om du hör hundskall utanför katedralen ska du blunda snabbt som attan – för att råka se Old Shuck sägs ge rejält med otur.

En kanske lite mindre skräckinjagande gestalt i Manchester är stadens vita dam som huserar på den tudorska herrgården Ordsall Hall. Hon ska ha varit kammarjungfru åt drottning Elizabeth I och efter att hon fick sitt hjärta krossat vandrar hon fortfarande från rum till rum på herrgården. Är du nyfiken på spökjägaryrket kan du bekvämt spana efter henne via Ordsall Halls webbkameror som streamar live på nätterna.

Manchester
Ungefär en minut över spöktimmen men ingen vit dam syns till... (Bildkälla: salfordcommunityleisure.co.uk/culture/ordsall-hall/ghostcam)

Venedig

Romantiska Venedig har en och annan mörk historia som lurar under ytan. Ön Poveglia ligger en bit utanför Venedigs vackra kanaler och var till en början en av stadens hamnar. I ett par hundra år var allt frid och fröjd på Poveglia tills den dag då ett skepp som bar med sig pesten la till. Ön sattes genast i karantän och alla som så mycket som nyste inne i staden skeppades ut till Poveglia där de lämnades åt sitt öde. Det sägs att du fortfarande kan höra de olycksaliga andarnas rop på hjälp men det är svårt att bekräfta då många av de venetianska båtägarna vägrar att färdas alltför nära ön hur bra du än betalar dem.

New York

Om du är tillräckligt känd verkar det räcka med att du bor ett par månader på samma ställe för att du sedan ska kunna hemsöka det. Det gäller i alla fall för 85 West 3rd Street i New York där Edgar Allan Poe bodde i åtta månader. Juriststudenterna som numera huserar där påstår att de flera gånger sett den kände författaren bekymrat luta sig ut över trappräcket i huset och enligt dem är det New Yorks mest hemsökta trappräcke. Dock är det oklart vilka andra hemsökta trappräcken som finns i New York.

På Grand Central hörs en tågvissla vissa nätter prick vid midnatt trots att inga tågavgångar är planerade (för att inte nämna att få moderna tåg har visslor). Säga vad man vill men spöktåg är i alla fall punktliga.

TUI New York
Den tidigaste rapporten om spöktåg på Gran Central är en tidningsnotis från 1903. (Bildkälla: pixabay.com)

Givetvis kan du hitta vita damer, vålnader och spöken i de flesta städer. Här kan du se fler weekendresor TUI erbjuder som kan passa för en Halloweekend (eller en helt vanlig höstweekend för den delen).
Happy Halloween!