Ringmuren i Dubrovnik

Många anser att Dubrovnik i Kroatien är en av världens vackraste städer och det är onekligen en stad som skiljer sig från mängden. Det är en mäktig känsla att närma sig Dubrovniks ringmur som omsluter den gamla delen av staden, även berömd för sina röda tegeltak. Bortom muren breder Adriatiska havet ut sig, vilket förstärker de slående vackra vyerna över staden.

Klassas som ett världsarv av Unesco

Besökare från hela världen vallfärdar till södra Kroatien för att få en skymt av den välkända ringmuren och njuta av stadens atmosfär. Dubrovniks ringmur finns sedan år 1979 upptagen på Unescos världsarvslista, vilket i sig är en anledning att åka och se den med egna ögon.

Bygget av den berömda ringmuren startade i början av 1000-talet för att skydda staden mot potentiella angrepp. Allt eftersom åren har gått har muren byggts till och förstärkts. Idag möter besökarna, förutom den klassiska muren, även en mängd kompletterande torn, fort, befästningar, broar och även vindbryggor som tillsammans skapar den berömda muren. Det är med andra ord ingen tillfällighet att flera av scenerna i Game of Thrones spelades in i de här miljöerna, det är svårt att hitta en motsvarighet någon annanstans i världen.

Ringmuren är drygt två kilometer lång och mäter som mest hela 25 meter på höjden. Muren är bredare mot inlandet än vad den är mot havet. Idag finns det fem olika portar in genom muren. Tre av dem vetter in mot land, medan de övriga två vetter ner mot havet.

Pileporten - vägen in till gamla stad

Den mest kända porten heter Pileporten (“Gradska vrata Pile” på kroatiska) och är även den största porten av de fem. För att ta dig till Pileporten, vilken räknas som huvudentré till gamla stan, går du över en stenbro som i sin tur går över en vallgrav. Strax innanför den här porten kan du ta dig uppför en lång och brant trappa, vilken leder upp till en fantastisk utsikt över staden. Inträdet upp kostar drygt 50 kuna per person, det vill säga drygt 70 SEK.

Innanför murarna väntar ett myller av mysiga gränder, vackra fasader och inte minst den maffiga marmorbelagda huvudgatan Stradun, även känd som Placa. Här kan du spatsera runt i timtals, tryggt omgiven av den mäktiga ringmuren.