Din varukorg

Välkommen tillbaka

Gå till ditt MyTUI-konto
Logga ut
154 Upplevelser
Sort by:
Nat Geo Day Tour: Upptäck det kretensiska lantbrukslivet
Utflykter & dagsturer

Nat Geo Day Tour: Upptäck det kretensiska lantbrukslivet

Småskaliga, familjeägda gårdar är en viktig del av den medelhavskost som Kreta är så känt för. En lokal familj välkomnar dig till sin Mitato, en liten bondgård, där du möts av den genuina kretensiska gästfriheten. Hör den lokala bonden berätta den spännande historien om kung Minoas, som tittade ut från sitt observatorium och varnade lokalbefolkningen för angripande pirater. Efter hälsningen är det dags för en praktisk lektion i brödbak, där du får lära dig tekniken för typiskt kretensiskt bröd, bakat på vete- och kornmjöl.Sedan får de prova på att göra ost av getmjölk från den egna gården. Därefter är det dags att kavla upp ärmarna och hjälpa till med de dagliga uppgifterna på gården, som att mata getterna, grisarna, hönsen och kaninerna och ta hand om trädgården. Äventyret fortsätter med en snigeljakt över bergssidan, som endast National Geographics resenärer får vara med om, där man kikar under stenar och bland buskar och blommor. Under dagens lopp blir dina insamlade skatter, inklusive sniglar, ägg, frukt och grönsaker, ingredienserna till lunchen.Tillsammans med den lokala familjen får du förbereda en festmåltid med lokala delikatesser, alla tillagade av produkter från ditt arbete. Avsluta dagen med att smaka på Kretas sprit, Raki, och varför inte sjunga med i deras traditionella kretensiska "Mantinades", - traditionella kretensiska kupletter som uttrycker känslor om det kretensiska vardagslivet.

Gratis avbokning
Språk:

de, en 

Nat Geo Day Tour: Olivoljans tusenåriga historia
Utflykter & dagsturer

Nat Geo Day Tour: Olivoljans tusenåriga historia

Med tusentals år av erfarenhet bakom sig är det inte konstigt att människorna på Kreta producerar några av de finaste olivoljorna i världen. Du kommer att uppskatta det eviga bandet mellan kretensarna och deras vördade olivträd när du följer det långa arvet av olivodling på ön. Strax utanför byn Kritsa i bergen på östra Kreta får du följa med Nikos Plevritakis på en kort promenad till hans olivlundar där vissa träd är 600-800 år gamla, och lära dig om olivodling av en riktig specialist.I skuggan av olivträden kan du prova den lokala raki som kallas "tsikoudia" med oliver att knapra på medan du diskuterar den kulturella och samhälleliga betydelsen av olivodling på Kreta.Sedan är det dags att besöka en lokal kooperativ fabrik för att på nära håll se hur oliver bearbetas till olivolja i världsklass. Tillbaka på olivstigen kan du ta chansen att smaka på färska fikon, mandlar och vindruvor, se vad lokalbefolkningen odlar och få reda på allt om den kretensiska livsstilen och kosten.På en olivgård kan du sedan smaka på oliver, färska tomater och raki innan olivoljeprovningen börjar - ett utmärkt tillfälle att lära sig att smaka på oljor som ett proffs och jämföra smakprofilerna hos olika sorter.Avsluta dagen med en matlagningslektion om olika sätt att använda olivolja i det kretensiska köket. Autentiska rätter som tzatziki och grekisk sallad kommer att serveras, och du får veta varför den traditionella kretensiska kosten är så bra för hälsan och livslängden.

Gratis avbokning
Språk:

de, en 

Rundtur på västra Kreta med vingård och olivolja
Utflykter & dagsturer

Rundtur på västra Kreta med vingård och olivolja

Från lokala kvalitetsprodukter till vykortsköna stränder, västra Kreta har allt. Denna heldagstur visar upp områdets bästa bitar, med vinprovning på Karavitakis Winery, provsmakning av ekologisk olivolja på Biolea Estate och avkoppling på Falassarna-stranden. Vasso, en av våra kunniga lokala guider, säger: "Detta är en av mina favoritutflykter, eftersom det ger en god smak av många aspekter av kretensiska landskap, livsstil och monument. Du får besöka en olivoljafabrik och en vingård som producerar några av de bästa vinerna på Kreta.Dagen börjar med en guidad rundtur i den familjeägda vingården Karavitakis. Gläd dina smaklökar genom att provsmaka lokalt vin och läckra tilltugg på det toppmoderna besökscentret. Därefter kommer du att tas till Biolea Estate, en familjeägd olivoljafabrik som specialiserar sig på hantverksproduktion av ekologisk olivolja. Ta reda på allt du behöver veta om produktion av olivolja, från hur oliverna odlas till hur oljan pressas och sedan buteljeras. Vad mer är, ditt besök bidrar till ett lokalt företag och hjälper den bredare öns ekonomi.Därefter väntar lunch på en traditionell kretensisk restaurang vid havet, där maten tillagas på lokalproducerade råvaror. Tillbringa resten av eftermiddagen med att koppla av på den ljusa sanden på Falassarna-stranden, som, enligt Vasso, "har röstats fram som en av de bästa stränderna i Europa flera gånger".

Gratis avbokning
Språk:

en, sv 

Elafonissi ö-tur med kloster och Agia Sophia-grottan
Utflykter & dagsturer

Elafonissi ö-tur med kloster och Agia Sophia-grottan

Ön Elafonissi är visserligen liten, men den flödar över av charm. Den här utflykten tar dig till den obebodda lilla ön vid Kretas sydvästra hörn för att utforska dess myter, legender, vackra hus och paradislika stränder.

Gratis avbokning
Språk:

en 

Knossos-palatset och Rethymnon – utflykt
Utflykter & dagsturer

Knossos-palatset och Rethymnon – utflykt

Där Europas första civilisation började ligger Knossos-palatset, ett UNESCO-världsarv och en av de viktigaste antika platserna på Kreta. Låt en kunnig guide väcka historia till liv när du utforskar öns mest uppskattade arkeologiska pärla. Denna utflykt inkluderar även ledig tid i semesterorterna Rethymnon, samt en rundtur i Kretas huvudstad Heraklion.Du börjar morgonen i Rethymnons labyrint av gator, promenerar i stånden på den lokala marknaden eller beger dig ner till hamnen för utsikt över den venetianska eran Fortrezza. Sedan åker vi till Heraklion, Kretas huvudstad. Se den venetianska lejonfontänen och loggian på en guidad promenad runt staden innan du ges lite ledig tid att utforska på egen hand.Därefter är det dags att besöka Knossos-palatset. Beundra skatter som tronrummet, kungliga lägenheter och de fantastiska freskerna. Se sedan labyrinten, där legenden förtäljer en skräckinjagande varelse som var till hälften människa och till hälften en tjur, som Minotaurus lurade.

Gratis avbokning
Språk:

en 

Palatset i Knossos & Heraklion – guidad utflykt med transport
Utflykter & dagsturer

Palatset i Knossos & Heraklion – guidad utflykt med transport

Om det är något som du absolut inte bör missa på Kreta så är det palatset i Knossos. Strax söder om Heraklion ligger den intressanta arkeologiska utgrävningen som är öns mest populära besöksmål. Och det finns anledning till det - Knossos är verkligen fascinerande!

Gratis avbokning
Språk:

en 

Byn Loutro – utflykt med lunch
Utflykter & dagsturer

Byn Loutro – utflykt med lunch

Loutro är en idyllisk by vid havet, hit kan du bara komma med båt. Du kommer att åka från Sfakia till Loutro med båt och och njuta av en dag i ditt eget tempo, lunch på en lokal taverna och avkoppling under den kretensiska solen.

Gratis avbokning
Språk:

de, en, pl 

Preveli Palm Beach med båt och lunch på taverna
Utflykter & dagsturer

Preveli Palm Beach med båt och lunch på taverna

´

Gratis avbokning
Språk:

de 

Kreta – off-road-safari från Chania
Aktiviteter

Kreta – off-road-safari från Chania

Denna heldag med fyrhjulsdrivna fordon är skapad speciellt för äventyrslystna. Du kommer att åka längs grusvägar, bergspassager och igenom Kretas charmiga byar, passera några dolda pärlor och uppleva storslagen panoramautsikt över landskapet.

Gratis avbokning
Språk:

de, en 

Ön Spinalonga – guidad utflykt med lunch
Utflykter & dagsturer

Ön Spinalonga – guidad utflykt med lunch

Den lilla ön Spinalonga ligger bara ett stenkast från Kreta men att komma till ön är som att ta ett steg tillbaka i tiden. Århundraden av historia ryms innanför murarna som omger ön. Utöver Spinalonga hinner vi även med en lunch i Elounda och ett besök i den eleganta småstaden Agios Nikolaos.

Gratis avbokning
Språk:

en 

Solnedgångssafari
Aktiviteter

Solnedgångssafari

Det finns många sätt att njuta av solnedgången på Kreta, men knappast något slår att åka jeep upp i Vita bergen medan dagen övergår till kväll. Du färdas längs undangömda småvägar till platser dit få besökare kommer – med många stopp för fotografering längs vägen – och skålar sedan in kvällen genom en stunds provsmakning på en vingård.

Gratis avbokning
Språk:

en 

Rundresa på västra Kreta med Agia Triada-klostret och Chania
Utflykter & dagsturer

Rundresa på västra Kreta med Agia Triada-klostret och Chania

På den här utflykten besöker vi det historiska klostret Agia Triada, får en guidad rundtur i Chania och tid att varva ner vid Kretas enda naturliga sjö. Angeliki, en av våra lokalguider, säger: "Agia Triada ger en inblick i Kretas rika kulturarv. Det byggdes under den venetianska perioden och ståtar med ett imponerande utbud av fresker och religiösa artefakter. Klostret är en oas av lugn, omgivet av olivlundar och vingårdar.Efter att ha utforskat klostret fortsätter vi till Chania, en av Kretas mest tilltalande hamnstäder. Staden är genomsyrad av historia och känd för sin atmosfäriska venetianska hamn, och du får utforska de smala gatorna under en guidad rundtur. Du får också chansen att shoppa längs den berömda "Leather Lane" och njuta av lite ledig tid att strosa runt i hamnen eller fördjupa dig ytterligare i den gamla staden. Härnäst besöker ni den arkeologiska utgrävningsplatsen Aptera, som en gång var en stor stad på det antika Kreta. Här finns en romersk teater och flera tempel.Som avslutning på resan besöker vi Kournas-sjön, en juvel av en sötvattensjö omgiven av kullar. Sjön är hem för ett brett spektrum av vilda djur, inklusive sköldpaddor och en mängd olika fågelarter. Du får tid på egen hand att utforska området, ta ett dopp i det klara vattnet eller promenera runt sjön. Angeliki säger: "Lokala myter hävdar att sjön är bottenlös, men vetenskapen har ingripit och i själva verket är den bara 22,5 meter djup.

Gratis avbokning
Språk:

en 

Introduktion till Kreta

Kreta erbjuder ett varierat landskap med soliga stränder, raviner, floder och böljande dalar med rustika byar. Utforska det bergiga inlandet med bil, boka en guidad utflykt eller vandra i en av Europas längsta raviner. Stränderna kommer inte att göra dig besviken med mjuk vita sand och kristallklart vatten. Kreta är perfekt för snorkling, kajakpaddling och bad och är det perfekta resmålet för både avkoppling och äventyr. Kreta har också en mängd arkitektoniska och kulturella skatter samt ett högt ansett örtinfluerat kök.

De sex bästa aktiviteterna på Kreta:

1. Ta en rundtur i Spinalonga

En rundtur i Spinalonga är en av de mest intressanta aktiviteterna på Kreta. Denna befästa ö, som ligger i Eloundabukten, har en lång och turbulent historia. Den var ursprungligen en venetiansk utpost och ockuperades senare av ottomanerna, men är mest känd för att ha hyst en spetälskekoloni på 1900-talet. Ta en guidad rundtur på ön, lär dig om dess förflutna, vandra på de kullerstensbelagda gatorna, se de arkeologiska ruinerna av det venetianska slottet och besök skolan, sjukhuset och kyrkan i den före detta spetälskekolonin.

2. Bege dig på ett off-road-äventyr

Kreta är en ö med karga kullar, vidsträckta raviner och traditionella bergsbyar och är en dröm för äventyrslystna. Ge dig ut i terräng med ett adrenalinpumpande 4x4-äventyr för att utforska öns mest lantliga delar och pricka av massor av måsten på vägen. Kör på grusvägar, passera genom avlägsna byar, se antika tempel och stanna till för att bada vid stränder som bara är tillgängliga med 4x4 för att tvätta bort värmen och dammet från dagens ansträngningar.

3. Ta färjan till en annan ö

Det finns många öar längs utanför Kreta som du kan besöka. På sydkusten är Koufonisi och Chrissi två obebodda öar, där du kan tillbringa en underbar dag med att simma i akvamarinblått hav och koppla av på den mjuka sanden. Den berömda holmen Elafonisi lockar strandbesökare till Kretas sydvästra hörn tack vare sin rosa sand och sitt glittrande vatten. Medan ön Santorini, som ligger norr om Kreta, är ett populärt dagsutflyktsmål som vanligtvis innebär en naturskön rundtur där man tar del av de vitkalkade byarna som ligger upphöjda ovanför dess vulkaniska caldera.

4. Utforska det antika palatset Knossos

Knossos är den viktigaste arkeologiska platsen från bronsåldern på Kreta. Det var en gång det politiska centrumet för den minoiska civilisationen och anses vara Europas äldsta stad. Knossos var bebodd i flera tusen år, med början i en neolitisk bosättning någon gång på sjunde århundradet f.Kr. och övergavs efter den sena bronsåldern. Efter en första upptäcktsutgrävning 1878 grävdes ruinerna upp helt och hållet 1990. Till höjdpunkterna hör de restaurerade freskerna, de antika gårdarna, de skyhöga kolonnerna och det rekonstruerade tronrummet.

5. Besök huvudstaden Heraklion

Öns huvudstad är full av historia och sevärdheter och är en idealisk plats att utforska till fots. Heraklions gamla stad är särskilt intressant och några av dess mest anmärkningsvärda landmärken är Koules-fästningen från 1500-talet, Jesusporten och de venetianska stadsmurarna. Heraklions arkeologiska museum i stadens centrum är också ett måste för historieintresserade och rymmer fresker, keramik, smycken, vapen och skulpturer från den minoiska civilisationen.

6. Vandra i Samariaravinen

Den 16 km långa Samariaravinen är en av de längsta i Europa och lockar varje sommar vandringsentusiaster till sina stigar. Vandringen, som ligger i ett UNESCO biosfärreservat, börjar i bergsbyn Omalos och skär sig ner genom landsbygden till kustbyn Agia Roumeli. Vandringen är ett måste för äventyrs- och naturälskare och har en mängd olika landskap och djurliv. Vandringen kan ta mellan 4 och 6 timmar och en organiserad utflykt rekommenderas starkt.