Dubrovnik Old Town

Få städer i världen lyckas matcha den inbjudande charmen som väntar i Dubrovnik Old Town. Den vackra gamla stadsdelen i en av Kroatiens mest omtyckta städer omsluts av de bastanta väggarna från Dubrovniks ringmur.

Innanför den berömda muren och dess vindbrygga finns allt som krävs för en lyckad och minnesvärd stadsbild. Ljusa stenhus med röda tegeltak, vindlande gränderna med skrymslen och vrår, starka befästningar och inte minst de storslagna vyerna över Adriatiska havet.

Vacker stadskärna att strosa runt i

Så, hur fyller du då dina timmar i Dubrovnik Old Town? Det behövs egentligen inga organiserade aktiviteter för att ta tillvara på stämningen här. Promenera, flanera och strosa fram bland gator och mysiga gränder för att sedan stanna för en fika eller middag i någon av alla gränder. En av de mest populära gatorna är den marmorbelagda huvudgatan Stradun, även känd under namnet Placa.

Vill du ha en riktigt fin utsikt bör du ta en promenad uppe på Dubrovniks ringmur. Är du badsugen kan du smita ner till havet utanför muren och ta ett uppfriskande dopp. Ett annat uppskattat stopp är hamnen, där du också kan passa på att ta en båttur till någon av alla närliggande öar.

Vandra i Game of Thrones fotspår

Många av besökarna i Dubrovnik Old Town känner igen sig efter att ha följt den omåttligt populära tv-serien Game of Thrones, där flera av filmscenerna spelades in just här. En omtyckt aktivitet är numera att gå en av alla de stadsvandringar som erbjuds i ”Game of Thrones” fotspår. Här kan du få spännande historier om de aktuella inspelningsplatserna och vyerna, vilka tv-serien satte på världskartan med besked.

Visst kan turistmassorna stundtals vara besvärande, särskilt under högsäsong. För att njuta av Dubrovnik Old Towns vyer i lugn och ro rekommenderas att du stiger upp tidigt för att se staden vakna, och ännu hellre under lågsäsong.