Borgen Klis

Den medeltida fästningen Klis ligger ungefär 9 km nordöst om Split och har varit ett av landets mest betydelsefulla befästningsverk. Borgen har spelat en central roll i försvaret av centrala Dalmatien och dess kuststäder t ex under de Osmanska krigen i Europa. Anledningen till att fästningen var så viktig handlar till stor del om dess strategiska läge, på en klippavsats i ett bergspass mellan bergskedjorna Mosor och Kozjak.

Klis bär på en rik historia

Fästningens grunder är troligtvis från 200-talet f.Kr. men den har sedan dess till- och ombyggts flera gånger. Borgens nutida utseende tillkom under den venetianska administrationen på 1600-talet. När du närmar dig fästningen kan du vara uppmärksam på om du överhuvudtaget ser den på långt håll från första början. Den är nämligen inbyggd i berget och kan vara svår att urskilja på avstånd.

Saknar nu militär funktion

Väl framme när man går längs trånga kullerstensgångar, ser gamla kanoner och bröstvärn, är det lätt att förstå att serien Games of Thrones spelade in en del av sina scener här. År 1867 förlorade Klisfästningen sin militära funktion och idag är den ett besöksmål öppen för allmänheten. Missa inte att besöka utställningen inne i fästningen som visar rustningar, militära uniformer och olika slags vapen.

Förutom att Klis är ett spännande utflyktsmål får du uppleva en hisnande utsikt över vingårdar, olivlundar, bergen, Split och Adriatiska havet.