Fakta om Vietnam

  • Huvudstad

    Hanoi
  • Valuta

    Dong (VDN)
  • Språk

    Vietnamesiska
  • Folkmängd

    92 700 000
  • Tidsskillnad

    +6 timmar

Reserekommendationer

UD’s reserekommendationer och säkerhetspolitisk information

Utrikespolitiska Institutet

Vaccination

Rådgör med läkare eller vaccinations-central.

Prisnivå


Middag på restaurang
ca 80:-

1 liter vatten
ca 5:-

Prisexempel

Bra att veta

  • Tidsskillnad

    +6 timmar vintertid, +5 timmar sommartid.

  • Pass och visum

    Ambassadens Tel 08-556 210 71/77/82. Nordiska medborgare som anländer till Phu Quoc (PQC) och har en maximal vistelse på 30 dagar behöver inget visum, förutsatt att inresa inte har nekats i samband med tidigare visumansökan, i så fall måste du söka visum genom personligt besök på ambassaden. Likaså krävs personlig visumansökan om du tänker stanna längre än 30 dagar. Om du planerar att resa vidare från Phu Quoc till Vietnams fastland måste du be om en Fifteen day Vietnam-stämpel i passkontrollen vid inresan. Annars får du ett visum som enbart är giltigt för Phu Quoc.

    Nordiska medborgare som flyger in på övriga destinationer i Vietnam behöver inte visum om du har en maximal vistelse på 15 dagar. Stannar du längre måste du ansöka om visum hemifrån.

    Observera att den visumfrihet som beskrivs ovan inte gäller dig som nyligen varit i Vietnam – den förutsätter att det har gått minst 30 dagar sedan din senaste avresa från landet. Har det gått mindre än 30 dagar från din senaste vistelse i Vietnam behöver du ansöka om visum hemifrån, genom personlig kontakt med ambassaden.

    Mer information angående visumansökan finns på vietnamemb.se/en. Vänligen notera att passet ska vara giltigt minst 6 månader vid hemresa. Det förekommer för närvarande även felaktiga uppgifter på Vietnams ambassads hemsida om passets giltighetstid.

    Ryska myndigheter kräver utökad information om passagerare vars flyg går över ryskt territorium. Eftersom TUIs charterflyg till och från Vietnam delvis passerar ryskt luftrum behövs kompletterande pass uppgifter som normalt inte anges vid bokningstillfället. Detta fyller du som reser med TUIs charter flyg i på Min sida, detta bör göras i god tid, men senast 48 timmar innan avresa. Ifall du har köpt din resa mindre än 48 timmar innan avresa kan uppgifterna registreras vid incheckning. Du som reser med reguljärflyg fyller i uppgifterna på ditt flygbolags hemsida.