Fakta om Los Angeles

 • Huvudstad

  Washington D.C
 • Valuta

  Dollar (USD)
 • Språk

  Engelska
 • Folkmängd

  ca 3 976 000
 • Tidsskillnad

  -5/-9 timmar

Pass och visum

Läs om pass- och visumregler här

Reserekommendationer

UD’s reserekommendationer och säkerhetspolitisk information

Utrikespolitiska Institutet

Vaccination

Rådgör med läkare eller vaccinations-central.

Prisnivå


1,5 liter vatten
ca 15:-

Uppskattat genomsnitt

Bra att veta

 • Sol och bad

  I och utanför Los Angeles finns flera stränder väl värda ett besök vare sig det är för sol och bad på sommaren eller en uppfriskande promenad under de kallare månaderna.

  Strax söder om välkända Santa Monica och Venice Beach ligger Manhattan Beach som är lite lugnare. Därefter kommer Long Beach och Huntington Beach. Vid Long Beach finns även ett akvarium. Norr om staden ligger El Matador State Beach som ofta utnämns till den vackraste stranden i området, kanske på grund utav sina dramatiska klippformationer.

  I norr finner du även Zuma Beach, Surfrider Beach och Point Dume State Beach som alla är populära tillhåll för surfare.

 • Upplev mer

  Här kan du förboka biljetter och läsa om fler sevärdheter, utflykter och guidade turer i Los Angeles.

 • Boka hyrbil

  Reser du till Los Angeles kan du förboka hyrbil för en eller flera dagar genom oss.
  Så här bokar du hyrbil »

 • Ta sig runt

  Om du vill ta dig mellan de olika stadsdelarna i Los Angeles är det enklast med hyrbil. Om du mest planerar att upptäcka området närmast ditt boende klarar du dig till fots och med taxi.

 • Resa med barn

  Universal Studios har förutom guidade turer av sin filmstudio även åkattraktioner för både stora och små. Har kan du besöka Harry Potters magiska värld, åka en berg- och dalbana i Jurassic Park och träffa välkända karaktärer som Minionerna, Simpsons, Transformers, Shrek och SvampBob Fyrkant.

  På vetenskapsmuseet California Science centre kan du få se rymdskeppet Endeavour, lära dig mer om olika ekosystem eller cykla på en linbana.

  I Griffith Park finns både zoo, en tågpark med gamla ånglok och enorma gräsytor för den som har mycket spring i benen.

 • Shopping

  Shopping finns det så klart gott om och det finns något för alla plånböcker, inte bara miljonärer och filmstjärnor. Mitt i stan ligger flera shoppingcenter som till exempel Beverly Centar och The Grove. Alldeles intill kan du också strosa bland frukt- och grönsakstånden på The Original Farmers Market. På gatan Abbot Kinney Boulevard i Venice finner du butiker, restauranger och barer med hög hipsterfaktor. Detta är bara ett axplock av vad staden har att erbjuda för den shoppingsugne.

 • Restauranger och nöjen

  Här finns mat från världens alla hörn, både exklusiva gourmetrestauranger och snabbmatshak. Barer och nattklubbar råder det heller ingen brist på. Men varför inte passa på att gå på bio på semestern i denna filmstad. Har du tur kanske du snubblar förbi en filmpremiär med hollywoodskådisar på röda mattan.

  På bion Chinese Theatre har många blockbuster-filmer haft sin premiär och alldeles i närheten finns lokalerna för världens glammigaste event, Oscarsgalan. Bion The Art Theatre i Long Beach har en härlig retrokänsla.

  En intresseorganisation för amerikansk film driver Aero Theatre i Santa Monica och Egyptian Theatre i Hollywood där det visas både ny film men framför allt gamla klassiker.

 • Turistskatt

  Hotellen i Kalifornien tar ut en resortavgift och skatt på omkring 17-27 USD/rum och natt som betalas direkt till hotellet på plats.

  Summorna är obligatoriska och de exakta beloppen fastställs vid ankomst till hotellet.

 • Viktig information

  ESTA
  Nordiska medborgare behöver inget visum för inresa till USA, men däremot behövs ett inresetillstånd (ESTA) och ett maskinläsbart e-pass. Du måste ansöka om ditt inresetillstånd absolut senast 72 timmar före avresa för att få tillstånd för ombordstigning. Det är viktigt att uppgifterna i din registrering överensstämmer med uppgifterna i ditt pass. Du ansöker och betalar själv för ditt inresetillstånd som är giltigt i två år från godkännande.

  När du fått ditt ansökningsnummer ska du skriva ut detta och förvara det tillsammans med övriga resedokument under hela din USA-resa. Du måste även kunna uppvisa ditt ansökningsnummer vid incheckningen på flygplatsen.

  Observera att det finns flera företag på nätet som förmedlar inresetillstånd till USA mot en betydligt högre kostnad än de amerikanska myndigheternas officiella sida. Vi rekommenderar dig därför att söka via den officiella ESTA-sidan.

  E-pass
  Från 1 april 2016 krävs att du utöver en godkänd ESTA-ansökan har ett e-pass som är giltigt under hela din vistelse i USA. E-passet är märkt med en särskild symbol på framsidan och har ett inbäddat elektroniskt chip.

  Secure Flight
  Amerikanska myndigheter kräver att alla flygbolag som flyger till USA eller genom amerikanskt luftrum lämnar in vissa uppgifter om passagerarna som fullständigt namn (samma som i passet), kön och födelsedatum. Dessa uppgifter ska registreras hos flygbolaget senast 8 dagar innan avresa. Flygbolagens regler varierar och vissa flygbolag tar uppgifterna från bokningen medan andra kräver att de fylls i på deras hemsida. Kontrollera vad som gäller din resa på flygbolagets hemsida.

  APIS
  Amerikanska myndigheter kräver att flygbolagen samlar in ytterligare information och passuppgifter APIS (Advanced Passenger Information System) om passagerare som reser till och från USA. Precis som Secure Flight har flygbolagen olika regler för insamlingen av uppgifter. Kontrollera vad som gäller för just din resa med ditt flygbolag. Uppgifterna bör lämnas in så snart efter din bokning som möjligt.

  In- och utcheckning
  Minst en i ressällskapet måste vara över 21 år för att få checka in på hotellet, regeln gäller alla hotell i USA.
  Läs mer om in- och utcheckningsregler >>

  Övrig viktig information
  I Los Angeles finns inga extrasängar, bokar man extrasäng får man dela ordinarie dubbelsäng med medresenär.

  Det förväntas att du betalar dricks på de flesta serviceställen i USA. På restauranger bör du lägga på ca 15-20% på notans pris, taxi ca 10% och bagagehjälp på hotell/flygplats ca 1-2 USD/väska och ca 1-2 USD/dag för hotellstädning.

  Våra resor till Los Angeles går med reguljärt flyg till en av stadens internationella flygplatser vilket innebär att du kan boka din Los Angeles-resa med flexibel reslängd.

  Vi har inga guider på resmålet men du kan nå vårt onlinecenter med telefon, mejl eller sms – från två veckor före din avresa tills du reser hem.