Fakta om Orlando

 • Huvudstad

  Washington D.C
 • Valuta

  Dollar (USD)
 • Språk

  Engelska
 • Folkmängd

  ca 277 000
 • Tidsskillnad

  -5/-9 timmar

Pass och visum

Läs om pass- och visumregler här

Reserekommendationer

UD’s reserekommendationer och säkerhetspolitisk information

Utrikespolitiska Institutet

Vaccination

Rådgör med läkare eller vaccinations-central.

Prisnivå


1,5 liter vatten
ca 15:-

Uppskattat genomsnitt

Bra att veta

 • Aktiv semester

  I Orlando med omnejd är det inga problem att hitta något för att hålla igång även utanför nöjesparkerna. Minst 150 golfbanor (varav många i världsklass!), bangolf, tennis, och go-kart är bara några exempel. Det finns även fina vandringsleder och möjlighet till hästridning.

 • Sol och bad

  Orlando ligger i Floridas inland, cirka en timmes bilväg från sandstränderna vid Daytona Beach på östkusten och två timmar från Clearwater Beach på västkusten. Vill du bada men inte åka så långt kan vattenparken Wet ’n’ Wild på International Drive vara ett svalkande, plaskande alternativ.

 • Restauranger och nöjen

  Nöjen finns det gott om! Du kan bland annat se konserter, besöka showrestauranger och strosa runt i nöjeskomplexen Disney DownTown samt Universal CityWalk.

 • Missa inte detta

  Universal Studios, som förutom sin filmpark med miljöer från kända storfilmer, även erbjuder häftiga berg-och-dalbanor på nöjesfältet Adventure Island. För den som fascineras av havens invånare lockar Sea World med allt från jätteakvarier till pingviner och shower med akrobatiska flasknosdelfiner.

 • Avstånd

  Från Orlandos internationella flygplats till Walt Disney World är det ca 3 mil, till Universal Studios ca 3 mil och till downtown Orlando ca 2 mil.

  Från centrala Orlando till Fort Lauderdale ca 350 km, till Daytona Beach 90 km, Kennedy Space Center 75 km, Miami Beach 380 km, Key West 630 km, Tampa 170 km och Naples 320 km.

 • Ta sig runt

  I Orlando är det svårt, men inte omöjligt, att klara sig utan hyrbil. De flesta hotell arrangerar t ex transfer från hotellet till flera av nöjesparkerna (ibland kostnadsfritt, ibland mot avgift). Det finns flera bussföretag, bland annat I-Ride Trolley, vars gröna bussar rullar genom hela Orlando, och LYNX, vars bussar trafikerar stor del av centrala Florida. Bussbiljetterna kostar ca 2 USD per sträcka.

  Med hyrbil är det cirka tre timmars körning till Fort Lauderdale. Räkna med fyra timmars non stop-körning till Miami Beach. Någon halvtimme längre tid tar det att köra till Floridas huvudstad Tallahassee. På en dryg timme kommer du till ostkusten, t ex Daytona Beach. Var beredd på att I4:an kan vara ett trafikkaos, speciellt under rusningstrafik.

 • Boka hyrbil

  Reser du till Orlando kan du förboka hyrbil för en eller flera dagar genom oss.
  Så här bokar du hyrbil »

 • Resor på egen hand

  Våra resor till Orlando går med reguljärt flyg till Orlandos internationella flygplats vilket innebär att du kan boka en Floridaresa med flexibel reslängd.

  Vi har inga guider på resmålet men du kan nå vårt onlinecenter med telefon, mejl eller sms – från två veckor före din avresa tills du reser hem.

 • Tidsskillnad

  -5 timmars tidsskillnad mellan Florida och Sverige under vinterhalvåret och -6 timmar under sommarhalvåret.

 • Adapter

  110 V, adapter behövs.

 • Valuta och kreditkort

  Amerikanska dollar (USD). Kreditkort accepteras nästan överallt, vissa småbutiker har dock en minimigräns för kortköp. Banker och hotell har ofta dålig växlingskurs, så det är i regel bättre att växla från svenska kronor till dollar redan hemma om du vill ha med dig lite kontanter. Annars finns det uttagsautomater nästan överallt så det är lätt att få ut kontanter på t ex ditt Visa- eller MasterCard-kort.

 • Turistskatt

  Hotellen i Florida tar ut en resortavgift och skatt på omkring 17-27 USD/rum och natt som betalas direkt till hotellet på plats.

  Summorna är obligatoriska och de exakta beloppen fastställs vid ankomst till hotellet.

 • Viktig information

  ESTA
  Nordiska medborgare behöver inget visum för inresa till USA, men däremot behövs ett inresetillstånd (ESTA) och ett maskinläsbart e-pass. Du måste ansöka om ditt inresetillstånd absolut senast 72 timmar före avresa för att få tillstånd för ombordstigning. Det är viktigt att uppgifterna i din registrering överensstämmer med uppgifterna i ditt pass. Du ansöker och betalar själv för ditt inresetillstånd som är giltigt i två år från godkännande.

  När du fått ditt ansökningsnummer ska du skriva ut detta och förvara det tillsammans med övriga resedokument under hela din USA-resa. Du måste även kunna uppvisa ditt ansökningsnummer vid incheckningen på flygplatsen.

  Observera att det finns flera företag på nätet som förmedlar inresetillstånd till USA mot en betydligt högre kostnad än de amerikanska myndigheternas officiella sida. Vi rekommenderar dig därför att söka via den officiella ESTA-sidan.

  E-pass
  Från 1 april 2016 krävs att du utöver en godkänd ESTA-ansökan har ett e-pass som är giltigt under hela din vistelse i USA. E-passet är märkt med en särskild symbol på framsidan och har ett inbäddat elektroniskt chip.

  Secure Flight
  Amerikanska myndigheter kräver att alla flygbolag som flyger till USA eller genom amerikanskt luftrum lämnar in vissa uppgifter om passagerarna som fullständigt namn (samma som i passet), kön och födelsedatum. Dessa uppgifter ska registreras hos flygbolaget senast 8 dagar innan avresa. Flygbolagens regler varierar och vissa flygbolag tar uppgifterna från bokningen medan andra kräver att de fylls i på deras hemsida. Kontrollera vad som gäller din resa på flygbolagets hemsida.

  APIS
  Amerikanska myndigheter kräver att flygbolagen samlar in ytterligare information och passuppgifter APIS (Advanced Passenger Information System) om passagerare som reser till och från USA. Precis som Secure Flight har flygbolagen olika regler för insamlingen av uppgifter. Kontrollera vad som gäller för just din resa med ditt flygbolag. Uppgifterna bör lämnas in så snart efter din bokning som möjligt.

  In- och utcheckning
  Minst en i ressällskapet måste vara över 21 år för att få checka in på hotellet, regeln gäller alla hotell i USA.
  Här kan du läsa mer om in- och utcheckningsregler >>

  Övrigt
  I Florida finns inga extrasängar, bokar man extrasäng får man dela ordinarie dubbelsäng med medresenär.

  Det förväntas att du betalar dricks på de flesta serviceställen i USA. På restauranger bör du lägga på ca 15-20% på notans pris, taxi ca 10% och bagagehjälp på hotell/flygplats ca 1-2 USD/väska och ca 1-2 USD/dag för hotellstädning.

  Skatt/moms på varor är inte inräknat i varans pris, i Florida uppgår den till mellan 6 och 7%.