Fakta om Berlin

 • Huvudstad

  Berlin
 • Valuta

  Euro (EUR)
 • Språk

  Tyska
 • Folkmängd

  82 670 000
 • Tidsskillnad

  0 timmar

Pass och visum

Läs om pass- och visumregler här

Reserekommendationer

UD’s reserekommendationer och säkerhetspolitisk information

Utrikespolitiska Institutet

Vaccination

Rådgör med läkare eller vaccinations-central.

Prisnivå


1,5 liter vatten
ca 4:-

Prisexempel från Berlin

Bra att veta

 • Avstånd

  Från flygplatsen Berlin-Tegel är det ca 12 km till centrum och från flygplatsen Berlin-Schönefeld ca 22 km.

 • Boka hyrbil

  Du kan förboka hyrbil genom oss.

  Läs mer om hyrbil i Berlin här.

 • Resa med barn

  Kolle37, allaktivitetsparken på Tempelhof, Berlin zoo, Nefretite på Neues Museum, kebab i Kreuzberg, söndagsloppis – utbudet av aktiviteter och spännande platser att besöka för dig som är i Berlin med barn är enormt. Låt fantasin och barnens ålder sätta gränserna!

 • Resor på egen hand

  Våra resor till Berlin går med reguljärt flyg till en av stadens internationella flygplatser, Berlin-Schönefeld eller Berlin-Tegel, vilket innebär att du kan boka en resa till den tyska huvudstaden med flexibel reslängd.

  Vi har inga guider på resmålet men du kan nå vårt onlinecenter med telefon, mejl eller sms – från två veckor före din avresa tills du reser hem.

 • Restauranger och nöjen

  Trevliga barer hittar du i vartenda gathörn i Berlin, särskilt tätt ligger de längs Simon-Dach-Straße i Friedrichain.

  Berlin är också känt för sina många och unika nattklubbar – dansa dig svettig natten lång på Ritter Butzke, Kater Blau, Sisyphus eller varför inte Club der Visionaere ute i vattnet.

  Berlin har också ett riktigt bra restaurangutbud med mat från hela världen.

 • Shopping

  Prenzlauer Berg erbjuder bra shopping. Här finns också åtskilliga loppmarknader, eller Flohmärkte som det heter på tyska. Missa inte loppisen i Mauerpark om du är i Berlin en söndag. En folkfest där vintageshopping, hantverk, mat och dryck på ett härligt sätt blandas med karaoke!

  För modernare shopping bör du istället ta tunnelbanan till Kurfürstendamm, eller Ku'damm som berlinarna själva säger. Här ligger bland annat det klassiska varuhuset KaDeWe, med bland annat en bra food court högst upp.

 • Ta sig runt

  Berlins kollektivtrafik är mycket väl utbyggd, fungerar bra och är prisvärd. Det smidigaste sättet att ta sig in till centrala Berlin från båda flygplatserna är med kollektivtrafik – med buss från Berlin Tegel eller tåg från Berlin Schönefeld. På bland annat flygplatserna kan du köpa en dygnsbiljett (Tageskarte) för kollektivtrafiken som kostar ungefär 70 kronor. Med det så åker du obegränsat i ett dygn med tunnelbana, S-bahn, spårvagn och buss.

  För taxi gäller likvärdig prisnivå som i Sverige, men tänk på att de flesta taxibilar inte accepterar kortbetalning.

 • Turistskatt

  En turistskatt på 2–5 euro/ person och natt betalas direkt till hotellet vid ankomst. Gäller alla resenärer över 9 år.

 • Valuta och kreditkort

  Euro (EUR). Kreditkort accepteras på många ställen i Berlin, men bruket av betal- och kreditkort är inte alls lika förekommande i Tyskland som i Skandinavien. Bland annat behöver du kontanter för att åka taxi och även på många barer och restauranger. I vissa uttagsautomater kan du bara ta ut pengar med betalkort, ej kreditkort. Så se för säkerhets skull till att du har med dig euro hemifrån.

  För mer information om valuta och växelkurs kontakta din bank eller växlingskontor.

 • Upplev mer

  Berlin är fullt med evenemang – det finns alltid något att se och göra! Vad som är aktuellt just nu kan du se här www.visitberlin.de/en/experience/events på Berlins officiella besöksguide.

  Något du inte får missa i Berlin är den goda currywursten på Konnopke's Imbiss vid Eberswalder Straße station. Missa inte heller att strosa längs med Spree och om du besöker Berlin på våren: ta en promenad från Berliner Dom till Brandenburger Tor längs Unter den Linden och njut av att se lindarna blomma!