Vackra Ölüdeniz

Ölüdeniz är en semesterort med långsträckt vacker strand på Turkiets sydvästra kust. Här finns Turkiets mest fotograferade strand, då den sitter ihop med en vacker lagun som snarare ser ut att vara tagen från Söderhavet än Turkiet. Lagunen ligger i ena änden av den långa stranden. Hela kusten tillhör den del nära Greklands övärld som i folkmun kallas ”turkosa kusten”, och i just Ölüdeniz exploderar den turkosa färgen som i ett intensivt crescendo.

Ölüdeniz har vuxit från att från början ha varit i princip obebodd, till att de senaste 15 åren bli en betydande semesterort. Det är idag betydligt mer turister än för bara något år sedan, och stranden kan upplevas intensiv under vissa perioder. Dock finns charm bevarad och du hittar här mindre hotell blandat med större, mysiga butiker, en del caféer och restauranger med sköna uteserveringar. Här finns både lokal, turkisk mat och internationellt kök, men för den som vill ha mer intensivt nattliv är det bättre att söka sig till någon av de kringliggande orterna som Hisaronu eller Fethiye. I lugna Ölüdeniz trivs alla åldrar, och det är en bra destination för barnfamiljen.

Blå lagunen och långsträckta Belcekiz beach

Stränderna i Ölüdeniz består av den långsträckta, ”Belcekiz beach” som är hela tre kilometer lång, och så den ”Blå lagunen” vid dess ände - några hundra meter ifrån huvudgatan i byn. För att gå in till lagunen och bada och ligga på stranden behöver du betala en mindre entréavgift. Lagunen skyddas som en nationalpark, och namnet Ölüdeniz betyder ”dött vatten” och syftar just till den azurblå lagunen. I parken vid lagunen är växtligheten lite mer intensiv, och du hittar lätt naturlig skugga från buskar och träd. Här inne är vattnet helt lugnt. Lagunen är populär både bland turister och lokalbor, men blir sällan trång.

Innan Ölüdeniz växte till den betydande semesterort den är idag så var den ett dragplåster för backpackers, och en anledning utöver den långa stranden var - och är än idag - berget Baba Dag. Det reser sig 1900 meter över havet och en populär aktivitet från berget är skärmflyg. Varje dag flyger hundratals skärmflygare ut över den vackra bukten, och tandemhopp kan göras från en ålder av 6 år. Turen pågår under ungefär 40 minuter, då man viktlöst svävar från berget ner till marken, för att landa på den smala strandpromenaden eller bland solbadarna.

Besök arkeologiska platser och bada hamam

Andra upplevelser i trakten kring Ölüdeniz är båttur i skärgården, besök på arkeologiska platser, turkiska bad (hamam), utflykt till vackra stranden Butterfly valley som ligger spektakulärt insprängd i en ravin eller att utforska övergivna hus i spökbyn Kaya Koy. Den charmiga staden Hisaronu ligger runt 4 kilometer högre upp i de omgivande bergen, och till kustens huvudort Fethiye är det 12 kilometer. Där finns bubblande gatuliv med konditorier, shopping, restauranger, fin småbåtshamn och charmiga basarer.