Turkiets bästa stränder

Turkiets bästa stränder hittar du längs medelhavskusten i söder, med med några uppstickare på västkusten. Många av stränderna i Turkiet är välkända och drar många turister varje år - men där finns också några lugnare alternativ. Här listar vi några Turkiets allra bästa stränder som alla har karaktär och snabbt trollbinder sina soltörstande besökare.

Populära stränder i Turkiet - 7 tips

Klicka på namnet i listan här nedanför, eller scrolla vidare, för att läsa mer om stranden i fråga.

  1. Ölüdeniz
  2. Incekum
  3. Marmaris beach
  4. Konyaalti Beach
  5. Lara beach
  6. Iztuzu beach
  7. Kaputas beach

1. Ölüdeniz

De senaste åren har Ölüdeniz ökat till en av Turkiets absolut populäraste stränder och resmål. Semesterbyn stoltserar med en hela tre kilometer lång strand i finkornigaste vitt, och vattnet är mörkt, klart azurblått. I ena änden av stranden ligger en lagun vackert inbäddad bland spetsiga berg och kantad av lummig växtlighet. Stranden är också populär för sitt berg, 1900 meter höga Baba Dag, där hundratals skärmflygare dagligen kastar sig ut för att sväva ner mot stranden. Ölüdeniz med sin långa strand och vackra lagun är Turkiets mest fotograferade strand, ofta förekommande i reklambilder för Turkiet.

2. Incekum

Cirka 20 kilometer från Alanya hittar du Incekum, som är en vacker strand okänd för sin fina sand - faktum är att namnet ”Incekum” betyder just ”fin sand”. Incekum är en lugn semesterort med vackra vikar och sandstränder, och här är det mindre trångt än på de största stränderna. Vattnet är klart och sanden mjuk, men nämnas bör att det sluttar ganska tvärt och blir snabbt djupt i vattnet.

3. Marmaris beach

Kustlinjen vid Marmaris sträcker sig från centrala Marmaris till Icmeler, vilket är en sträcka på närmare en mil. Längs denna sträcka finns ett flertal vackra stränder med kristallklart vatten, och strandpromenaden är fylld av bra restauranger, caféer och barer. Bakom stränderna stänker sig gröna berg högt och skyddar mot vindpustar, och vattnet är ljummet. Det finns ett stort utbud och är populärt med vattensporter som vattenskidor, skärmflyg, dykning med mera. De största stränderna är Marmaris Urban Beach och Marmaris Long Beach (Uzunyali) samt Icmelers huvudstrand Icmeler Beach.

4. Konyaalti Beach

Antalyas huvudstrand heter Konyaalti beach och är vidsträckt strand bestående av små, runda stenar och klart vatten. Extra mycket folk är det på helgerna, men aldrig så trång stå att du inte hittar din egen plats, och i väst reser sig bergskedjan Bey Mountains och ramar in stranden dramatiskt. Det finns all tänkbar service och underhållning på stranden, från bananbåt till vattenparker och förstås ett stort antal restauranger. Glöm inte badskorna för att slippa hettan från strandens stenar.

5. Lara beach

Denna strand en dryg mil öster om Antalya sträcker sig 12 kilometer vilket gör den till en av landets längsta, har kristallklart blått vatten och en vattentemperatur på upp till 35 grader under högsommaren. Denna livliga strand har gott om service som solbäddar, parasoller, stort utbud av vattensport och den kantas av snygga strandbarer, vissa med hög trendfaktor och dito musik. I närheten av stranden finns dessutom gott om shopping, från designeroutlets till lokalt utbud

6. Iztuzu beach (turtle beach)

Stranden Iztuzu nära Dalyan är en 5 kilometer lång, vacker badstrand inramad av magnifik natur, och den utgör samtidigt ett reservat för ovanliga havssköldpaddor som du om du har tur kan få syn på. Hit tar du dig med båt från Marmaris eller Daylan, och båtturen i sig är vacker. Den passerar mäktiga bergsgravar och ett häftigt floddelta, och på stranden som snarare är en smal landtunga möts sötvatten från strandens bakre del och saltvatten från havet framför.

7. Kaputas beach

Kaputas är en mindre strand mellan Kas och Kalkan i sydväst, som lockar med sitt vackra läge - tre branta klippväggar ramar in stranden på ett dramatiskt sätt. Här hittar du grovkornig, gyllene sand, klart vatten, stundtals med vågor och riktigt bra snorkling bara en bit ifrån stranden. Dejt finns begränsat med parkeringsplatser så det rekommenderas att komma hyfsat tidigt på dagen. Från parkeringen leder en lång trappa på runt 200 steg ner till den vackra och populära stranden.