Fakta om Istanbul

 • Huvudstad

  Ankara
 • Valuta

  Turkiska lira (TRY)
 • Språk

  Turkiska
 • Folkmängd

  15 067 724
 • Tidsskillnad

  +1 timme

Pass och visum

Läs om pass- och visumregler här

Reserekommendationer

UD’s reserekommendationer och säkerhetspolitisk information

Utrikespolitiska Institutet

Vaccination

Rådgör med läkare eller vaccinations-central.

Prisnivå


Pizza
ca 60:-

1 liter vatten
ca 6:-

Prisexempel från Alanya

Bra att veta

 • Sol och bad

  Det finns flera trevliga sandstränder runt Istanbul. Dit åker du med bil och det tar mellan en halvtimme och timme. Yeşilköy Çiroz Beach och Florya Güneş Beach är populära stränder.

 • Boka hyrbil

  Reser du till Istanbul kan du förboka hyrbil genom oss. I Istanbul förflyttar du dig bäst till fots, med spårvagn, lokalbuss eller tunnelbana. Hyrbil rekommenderas endast för de dagar då du vill upptäcka andra delar av Istanbul omkringliggande stränder eller sevärdheter.

  Så här bokar du hyrbil i Istanbul »

 • Ta sig runt

  Istanbul har många alternativ att ta sig runt. I de äldsta delarna tar du dig med fördel runt till fots eller med spårvagn. Staden har också ett utbrett och modernt tunnelbanesystem som är utvecklat på senare år. Det grundades redan 1875 och är en av världens äldsta.

  Rusning är mellan 8.00-9.30 och 17.00-20.00 då framkomligheten ibland är svårare. För att ta del av Istanbuls kollektivtrafik kan du köpa Isatnbul Kart för cirka 15:- som du sedan fyller på med pengar efter behov. Det går att köpa vid alla buss- och tunnelbanestationer och även små kiosker. En enkelresa kostar vanligvis cirka 5:-. Efter din vistelse kan du lämna tillbaka kortet och få tillbaka kostnaden för kortet.

 • Shopping

  Istanbuls shoppingutbud är väldigt utbrett och vimlar av affärer, lokala delikatesser, hantverk, skor och kläder. De traditionella varorna hittar du i stadens många basarer. Bland annat finns den jättelika Grand bazaar, men passa också på att besöka Mısır Çarşısı, som i princip betyder Kryddbasaren. Serdar-ı Ekrem är en väldigt populär och cool shoppinggata i stadens äldre distrikt, nära Galatatornet.

  Är du ute efter modernare utbud finns också flera stora shoppingcenter med märkeskläder, kosmetika och skor. Bland annat Mall of Istanbul och Forum Istanbul.

 • Restauranger och nöjen

  Utbudet av barer och restauranger är enormt i Istanbul med allt från traditionell och enklare dönerkebab, till flertalet finkrogar. Turkarna är stolta över sina bakverk, däribland baklavan, som går att hitta i många av stadens gator och hörn.

  Titta gärna in i dessa små butiker med sina delikata bakverk vid till exempel Alemdar street intill Hagia Sophia. Ställ också frågor till butikspersonalen så berättar de gärna stolt om de olika sorterna. Naturligtvis ska du pröva på att dricka turkiskt kraffullt te som serveras i sina traditionella glas.

 • Missa inte detta

  Topkapipalatset, Blå moskén och Hagia Sophia bör du inte missa. Försök också att ta dig upp i det medeltida Galatatornet som ger dig fantastiska panoramavyer över staden och floden Bosporen. Du får också vackra foton från en båttur på Bosporen.

  Stadens flera välkända basarer är ett måste, framförallt Grand bazaar. Som namnet avslöjar är den stor och där finns något att se eller köpa för alla. Kom ihåg att pruta är snarare regel än undantag här.

  För sportintresserade har staden flera stora fotbollslag att se på. Däribland Galatasaray, Fenerbahçe och Beşiktaş. Utöver det sportsliga är stämningen på dessa matcher världskänd, inte minst för sin intensiteten och inramningen från läktarhåll.

 • Tidsskillnad

  En timmes tidsskillnad mellan Sverige och Turkiet.

  Landsnumret är +90.

 • Invånarantal

  Istanbul har en yta på över 5 000 km2, vilket gör den till en av Europas största och ungefär lika stor som hela ön Bali i Indonesien.
  Med sina drygt 15 000 000 invånare är Istanbul med stor marginal också Turkiets största stad framför huvudstaden Ankara (5 500 000 invånare).

 • Adapter

  220 V. Adapter behövs inte.

 • Valuta och kreditkort

  Turkiska lira (TL). De flesta hotell, varuhus och restauranger accepterar kreditkort. För taxiresor gäller oftast endast kontanter.

  Uttagsautomater (ATM) finns överallt i Istanbul.

 • Resa med rörelsehinder

  Istanbul är en storstad med varierade gator och trottoarer. Här förekommer trottoarer med låga och höga kanter. I gamla stan kan framkomligheten vara svår i och med de medeltida gatorna och smala gränderna med trappor. Exempelvis runt sevärdheter som Blå moskén är gator och gränder ibland smala och branta.

  På respektive hotellsida hittar du information om hotellets faciliteter och rummen under fliken ”Hotellfakta”. Om rum specialanpassade för personer med rörelsehinder finns tillgängliga på hotellet finns där även mer information om dessa.

 • Transfertid

  Transfer erbjuds inte.

  Från Istanbul Airport in till Istanbul beräknas ca 1 timme till 1 timme och 30 minuter. Tiden varierar beroende på trafiksituationen och det är bra om du har en god marginal.

 • Flygtid

  Från Arlanda till Istanbul Airport, ca 3 timmar och 30 minuter.

 • Ramadan

  Under Ramadan, ca 23/4–23/5 2020, fastar många muslimer från soluppgång till solnedgång. Vissa butiker kan ändra sina öppettider under Ramadan. Fastemånaden avslutas med en stor fest som varar i dagarna tre.