Pamukkale

Pamukkale är ett världsberömt naturområde i Turkiet vars klippavsatser ser ut som fluffiga bomullstussar eller för all del sockervadd. Pamukkale finns sedan 1988 upptagen på Unescos världsarvslista och är också klassat som ett naturreservat. Associationen till bomull är uppenbar för alla som besöker platsen och faktum är att det turkiska ordet Pamukkale kan översättas till ”bomullspalats”.

Det är svårt för människan att bräcka de sevärdheter som naturen själv har skapat. I Pamukkales fall har det tagit tusentals år för naturen att forma de klippavsatser som idag har blivit en av Turkiets absolut mest populära turistattraktioner. Det kalkrika och 35 grader varma vattnet sipprar sakta fram från underjorden och har på sin väg format terassliknande formationer som fylls med det underjordiska vattnet och skapar varma källor. Orsaken till den vita färgen på de karaktäristiska bomullsliknande klipporna är det kalkrika vattnet.

Tidigare har det varit tillåtet att bada i de naturliga källorna, men för att skydda det unika området har badet istället förpassats till närliggande termalbad. Det mest omtalade badet är Kleopatras bassäng, där självaste drottning Kleopatra sägs ha plaskat runt för ett par tusen år sedan.

Hierapolis - mäktig ruinstad vid Pamukkale

Intill Pamukkale ligger ruinstaden Hierapolis, även den upptagen på Unescos världsarvslista. Ett besök här kompletterar naturupplevelsen vid Pamukkale med en rejäl dos antik historia.

Området lär ha varit bebott redan 4.500 f.Kr. men själva byn Hierapolis grundades av Kung Eumenes II av Pergamon 200 f.Kr. Hierapolis uppnådde sina glansdagar tre-fyrahundra därefter, då människor liksom idag kom hit för att bada i de varma källorna. Några av höjdpunkerna i Hierapolis är lämningar från en imponerande amfiteater, en begravningsplats med sarkofager och inte minst grottan Plutonion.

Till Pamukkale och Hierapolis tar du dig med buss eller hyrbil, räkna med fyra timmars körtid från Antalya och Marmaris och fem timmar från Bodrum. För att undvika de största turistmassorna rekommenderas att du kommer hit tidigt på morgonen.