Mahmutlar

Turister som vill till Medelhavets sandstränder i Turkiet hamnar ofta i Alanya. Om du vill ha en lugnare upplevelse i mindre skala ska du istället åka till grannorten Mahmutlar, som ligger drygt 1,5 mil öster om Alanya. Här kan du få din beskärda del av stadspuls, men givetvis också sol och bad vid Mahmutlars fem kilometer långa och inbjudande sandstrand. Längs stranden finns massor med fartfyllda aktiviteter för den som har tröttnat på att ligga still på sin handduk - parasailing och vattenskoter för att nämna ett par.

Mahmutlar har kebab i världsklass

Förutom sol och bad finns alla förutsättningar i världen att få en lyckad semester. Många åker till Turkiet för att äta sig igenom det världsberömda köket, vilket givetvis också går att ta del av i Mahmutlar. Här kan du äta kebab i all oändlighet och när du har tröttnat på den kan du gå över till färsk fisk och purfärska grönsaker från närliggande odlingar.

I Turkiet finns också möjlighet till bra shopping, missa inte småbasarerna där du kan fynda fina presenter till dig själv eller annan. En annan aktivitet du ska försöka hinna med under ditt besök i Mahmutlar är ett välgörande besök i ett haman, det vill säga ett turkiskt ångbad. Tack vare närheten till Taurusbergen har besökare i Mahmutlar även en mängd spännande naturupplevelser runt hörnet.

Taurusbergen - den perfekta utflykten

Känner ni igen namnet Taurus? Taurus är det latinska ordet för oxe och även namnet på en av våra mest kända stjärnbilder. Oxen, eller tjuren, var ofta symbolen för forntida storgudar i Mellanöstern och fick också ge namn åt Taurusbergen. De mäktiga bergen blev platsen för många antika stormgudars tempel.

I nutid lockar Taurusbergens berömda grottor besökare från hela världen. Dessa naturfenomen bildades för miljontals år sedan av underjordiska källor. Vissa av de kilometerlånga grottorna går att utforska till fots med hjälp av utbildade arrangörer.
En annan populär aktivitet i Taurusbergen är givetvis att vandra uppe bland bergstopparna. När det bli kallare och snön kommer kan besökare som föredrar vinterresor framför sol och bad även åka skidor uppe bland bergen.

Den som föredrar sommarvärme bör komma till Mahmutlar någon gång från mitten av maj och framåt, värmen håller i sig ända fram till slutet av september och med lite tur ända in i oktober.