Lykien

Om du planerar att åka till Turkiet är Lykiens antika landskap en dröm att få uppleva med egna ögon. Det som till stor del satte Lykien och dess invånare lykierna på kartan för eftervärlden är de magnifika gravmonumenten som fortfarande finns kvar att beundra.

Mest välkända är de spektakulära klippgravarna som är inhuggna i Myras klippor.

Rent geografiskt ligger landskapet Lykien huvudsakligen i det som idag kallas för Tekehalvön vid Medelhavet i södra Turkiet. Tekehalvön delas i sin tur upp av den för oss svenskar välkända provinsen Antalya, samt Muğla. Lykien hade sin storhetstid från bronsåldern fram till 1100-talet. Under antiken bestod det här landskapet av specifika geografiska områden som var sammanslutna i det lykiska förbundet. Ett par av de områden som har kommit att bli mest välkända som besöksmål under vår tid kallas för Xanthos och Letoon.

Myra - den antika staden

En annan av de välkända antika städerna i Lykien är Myra - som verkligen sticker ut med sina karaktäristiska klippgravar. De personer som kom på, och genomförde, idén att hugga ut dessa mäktiga pelarprydda gravar direkt i klipporna visste vad de gjorde för att imponera på omgivningen både då och nu. I Myra ligger dessutom en antik romersk amfiteater som är förhållandevis välbevarad och som trots tidens gång fortfarande är beundransvärd i all sin prakt.

Namnet Myra förknippas dock inte bara med ruiner. Faktum är att vi alla känner till historien om en man med sitt ursprung från just Myra. Ärkebiskopen Nikolaus av Myra föddes i Lykien 280 och verkade som ärkebiskop till sin död 343. Biskopen med sitt vita skägg var känd för sin givmildhet och helgonförklarades senare som Sankta Claus. Idag känner vi den vitskäggige mannen som Sinterklaas, Santa Claus eller jultomten - kärt helgon har många namn!

Världsarven Xanthos och Letoon

För århundraden sedan var Xanthos ett myllrande handelscentrum och ett ständigt hett byte att erövra och ockuperas av olika folkslag. De grekiska och romerska författarna nämner staden vid ett flertal gånger och enligt skrifterna som har översatts var Xanthos den största staden i Lykien. Idag finns bara ruiner kvar av den en gång så myllrande staden och det är upp till besökarnas fantasi att återskapa bilden av det omskrivna handelscentrat. Flera av gravmonumenten som återfanns vid Xanthos finns numera att se på British Museum i London, Storbritannien.

Letoon var i sin tur en helgedom som tillägnades Zeus älskarinna Leto. Letoon var under sin tid en av de absolut viktigaste religiösa helgedomarna i Lykien. Ruinerna grävdes fram i början av 1960-talet och är värda att besöka för att få en pusselbit till Lykiens spännande och brokiga historia. Sedan 1988 finns Letoon liksom Xanthos upptagna på Unescos världsarvslista.