Duden Waterfalls

Duden Waterfalls refererar till ett par vattenfall nära Antalya, och utgörs av Övre (Upper Duden falls) och Nedre (Lower Duden falls). Fallen består av vatten från floden Duden som rinner från bergen Taurus ned hela vägen till Medelhavet, där de slutligen forsar ned i havet med stor kraft. Mest spektakulärt är Uppen Duden falls, som ligger i en vacker, grönskande park norr om Antalya.

Upper Duden falls - utanför Antalya

Upper Duden Waterfalls ligger 15 kilometer utanför Antalya, i en vacker park med en mindre inträdelseavgift. Parken är populär både bland lokalborna och i viss utsträckning också turisterna även om de sistnämnda ännu är i minoritet. Många är de som tar med sig dagens mat för att ha picknick i trädgårdarnas vackra miljö, och det finns även restauranger inne i parken. Parken upplevs som en skuggig och avkylande kontrast till Turkiets soliga hetta och Antalyas intensiva storstadsbrus - som en oas med grönskande vegetation, sjungande fåglar och en för Antalya ovan känsla av stillhet och ro.

Upper Duden-fallet är runt 15 meter högt och 20 meter brett och rinner ned och vidare i en grönskande dalgång, och du kan i parken följa forsens väg genom ravinen på omringande promenadvägar. Du kan se de vackra vattenfallen från ovan, längs stigarna bredvid den forsande floden eller gå in i ravinen och nå dem nerifrån. Ravinen har skapats naturligt av vattnet, och då vattnet innehåller stenar av vulkaniskt ursprung fortsätter ravinen att djupna, och nedanför fallet har en liten sjö skapats. Extra spännande är det att gå in i en gömd grotta bakom fallets vattenmassor. Du står då i en mörk grotta, och ser vattnet forsa ned i maffigt brus utanför grottmynningen.

Åker till Upper Duden falls gör du antingen med bussutflykt, med egen bil eller med lokalbuss.

Lower Duden Falls - vid havet

Lower Duden falls i Duden Park är stället där vattnet slutligen når havet, och droppar ner i Medelhavet över karga klippväggar från en höjd av 40 meter. Du hittar vattenfallet på väg mot Lara beach. Runt detta vattenfall hittar du inte samma uppbyggda attraktion som vid Upper Duden falls, även om Duden park som fallet ligger i har vidareutvecklats och numera är riktigt fin med promenadstråk, bänkar och en avslappnad atmosfär. Vill du se vattenfallet ovanifrån gör du det från denna park, men allra bäst upplever du det med båt från vattnet. Det är det sätt du bäst kan få en känsla för naturens krafter, och allra mest imponerande är fallet under våren då smältvatten från bergen förstärker det extra.

Det tar ungefär två timmar med båt från hamnen i Antalya till Lower Duden falls.