Fakta om Prag

 • Huvudstad

  Prag
 • Valuta

  Tjeckiska korunas (CZK)
 • Språk

  Tjeckiska
 • Folkmängd

  10 560 000
 • Tidsskillnad

  0 timmar

Pass och visum

Läs om pass- och visumregler här

Reserekommendationer

UD’s reserekommendationer och säkerhetspolitisk information

Utrikespolitiska Institutet

Vaccination

Rådgör med läkare eller vaccinations-central.

Prisnivå


1,5 liter vatten
ca 4:-

Prisexempel från Prag

Bra att veta

 • Boka hyrbil

  Du kan förboka hyrbil genom oss.

  Läs mer om hyrbil i Prag här.

 • Resa med barn

  Prag har ett fint zoo som brukar uppskattas av både barn och vuxna. Pragborgen är en spännande byggnad på många sätt, här finns dessutom ett stort leksaksmuseum. I Petrinparken kan du ta en tur med bergbanan eller gå in i spegellabyrinten med dina barn.

  Några spännande museer som är typiska för Prag och som brukar intressera både små och stora är:

  Alkemimuseet, muzeumprahy.cz
  Chokladmuseet, choco-story-praha.cz
  Kingdom of Railways, modelljärnvägar kralovstvi-zeleznic.cz
  Prags stadsmuseum, muzeumprahy.cz

  En båttur på floden Vltava brukar vara uppskattat och en bit utanför centrum hittar du vattenparken Aqua Palace med flera pooler och vattenrutschkanor.

 • Resor på egen hand

  Våra resor till Prag går med reguljärt flyg till den internationella Václav Havel-flygplatsen, vilket innebär att du kan boka en resa till den tjeckiska huvudstaden med flexibel reslängd.

  Vi har inga guider på resmålet men du kan nå vårt onlinecenter med telefon, mejl eller sms – från två veckor före din avresa tills du reser hem.

 • Restauranger och nöjen

  Prag har det senaste decenniet blivit lite av ett östeuropeiskt matmecka, med alla sorters restauranger varav många med tydlig ekologisk inriktning. Det kombinerade bageriet-fiket Eska serverar modern "ekomat", både till frukost och lunch. Café Savoy är ett klassiskt konditori och på Coffee Room serveras riktigt gott kaffe. För chokladälskaren är utställningen Choco Story väl värd ett besök.

  När det gäller dryck finns det egentligen bara ett val i Prag: öl. Och då helst traditionellt bryggd lager, även om de lokala ölbryggerinerna numera även producerar välsmakande ale. Gillar du öl är utbudet av bryggerier, ölhallar och pubar enormt och omväxlande. Många bryggerier anordnar även guidade visningar och ölprovningar.

  Till maten serveras kall traditionellt bryggt lageröl som Tjeckien är så känt för. Det är inte bara maten och staden som har förändrats utan även ölen har utvecklats. Ales har slagit stort på den Tjeckiska öl-scenen och bryggerierna har bara blivit skickligare med åren i sin produktion av denna ölstil. - See more at: http://www.czechbeertours.com/se/prags-stadsdelar-ol-pub-guide#sthash.gTtJmfHb.lQXsdgQp.dpuf
 • Shopping

  Bra shopping till lägre priser än i Skandinavien.

  Fashion Arena Prag Outlet är en märkesoutlet en bit utanför centrum.

 • Ta sig runt

  Från Prags flygplats in till centrum är det ca 20 km och det bästa sättet att ta sig den sträckan är med förbeställd taxi med fat taxa (kostar ca 550 CZK för upp till 4 personer). Du kan också ta flygplatsbuss till järnvägsstationen eller lokalbuss 119 som går till tunnelbanestationen Dejvická på linje A.

  Inne i centrala Prag åker du främst tunnelbana eller spårvagn, stadens bussar går framför allt till förorterna. Tunnelbanesystemet består av tre linjer, A, B och C, och har totalt 57 stationer. Tunnelbanetågen går från kl 5 på morgonen till midnatt.

  Enkelbiljetter (gäller i 30 eller 90 minuter) kan köpas på alla tunnelbanestationer och många spårvagnshållplatser. 24- och 72-timmarskorten köper du på flygplatsen eller i någon av de infostationer, hotell eller kiosker som är återförsäljare åt Dopravní Podnik, det lokala transportbolaget.

  Om du reser med Prags kollektivtrafik är det viktigt att stämpla (validera) den köpta biljetten i bussen, tunnelbanan eller spårvagnen, ananrs är biljetten ogiltig och du måste vid en eventuell kontroll betala dryga böter.

  Även bergbanan i Petrinparken ingår i kollektivtrafiken och du åker på samma transportkort som gäller för tunnelbana och spårvagn.

 • Turistskatt

  En turistskatt på 1 euro/ person och natt betalas direkt till hotellet vid ankomst. Gäller alla resenärer över 18 år.

 • Missa inte detta

  Ta en tur med spårvagn 91, även kallad Nostalgilinjen, som passerr förbi många av Prags stora sevärdheter.

  Hyr en trampbåt och gör en tur på floden Vltava som slingrar sig genom stadens centrala delar.

  I KGB-museet visas en rad mer eller mindre spännande föremål från kalla krigets dagar.

  Astronomiska uret och Nationalgalleriet tillhör Prags klassiska sevärdheter, men bör för den sakens skull inte negligeras. Både uret och konstmuseet är unika och sevärda.

 • Valuta och kreditkort

  Tjeckiska Korunas (CZK). Kreditkort accepteras på de flesta ställen i Prag, men rent generellt används fortfarande kontanter oftare i Tjeckien än i Skandinavien. För mer information om valuta och växelkurs kontakta din bank eller växlingskontor.