Freedom Beach - strand med frihetskänsla

Föreställ dig en total känsla av frihet. Inga måsten uppbokade på att göra-listan, alldeles len sand mellan tårna, badkarsvarmt turkosfärgat vatten, strålande sol och vajande palmer som ramar in strandlinjen. Jag gissar att personen som namngav den här stranden i Phuket när det begav sig kom hit och döpte platsen efter den första tanken som dök upp i huvudet: Freedom Beach.

Ligger vid Phuktes västra kust

Stranden ligger vid Phukets västra kust och består av en drygt 300 meter lång strandremsa med puderfin sand. Stranden omges av kullar täckta av växtlighet som skiftar i alla möjliga nyanser av grönt.

Freedom Beach har fördelen att ligga lite avsides och därför mer svårtillgängligt jämfört med andra turisttäta stränder i närområdet. Mot denna bakgrund får besökarna en lugnare och tystare strandupplevelse än i övriga Phuket. Turisterna har givetvis hittat hit också, men inte alls i samma skala som på sina mer välkända strandsyskon i närheten. Här kan du därför få en helt annan känsla, särskilt om du kommer hit under tidig morgon eller sen eftermiddag.

Aktiviteter vid stranden

Stranden består i stora drag av två områden som skiljs åt av platsen där longtailbåtarna lägger till. På den norra delen av stranden kan du i princip slå dig ner med badhandduken eller sarongen på första bästa plats, medan den södra delen av stranden har styrts upp av strandens enda restaurang: ”One ‘n Only Restaurant and Bar”. Här kan du hyra solparasoll och strandstol, du får också betala en slant om du vill slå dig ner trots att du har egen handduk med dig. På restaurangen kan du stilla både törst och hunger, men räkna med att priserna ligger i överkant.

Transport till Freedom Beach

För att överhuvudtaget nå Freedom Beach krävs det att du tar en longtailbåt från exempelvis Patong Beach, Kata Beach eller Kamala Beach. Båtfolket skäms inte för att ta betalt, och kan ta i rejält för att ta dig till stranden. Faktum är att det är möjligt att ta sig till Freedom Beach även landvägen, men båda vägarna som leder hit är krångliga och kräver lite extra av besökare som kommer hit med skoter. Vägen ner från strandens parkering (där du förväntas betala parkeringsavgift för skotern) avslutas med en väldigt brant backe för att nå Freedom Beach. Belöningen som väntar runt hörnet är dock värd besväret, här kan du räkna med att hänga på en av Phukets minst exploaterade stränder.