Fakta om Kata Beach

 • Huvudstad

  Bangkok
 • Valuta

  Thailändska baht (THB)
 • Språk

  Thai
 • Folkmängd

  ca 386 600 (Phuket)
 • Tidsskillnad

  +6 timmar
 • Transfertid

  ca 1 tim/3 tim

Pass och visum

Läs om pass- och visumregler här

Reserekommendationer

UD’s reserekommendationer och säkerhetspolitisk information

Utrikespolitiska Institutet

Vaccination

Rådgör med läkare eller vaccinations-central.

Prisnivå


Enkel middag
ca 80–100:-

1 liter vatten
ca 6:-

Uppskattat genomsnitt

Bra att veta

 • Flygtid

  Vintersäsong: Charterflyg nonstop, ca 10 tim 15 min. Tid beräknad från Stockholm/Arlanda.
  Sommarsäsong: Reguljärflyg, ca 10 tim 30 min till Bangkok + ca 1 tim till Phuket med inrikesflyg. Tid beräknad från Stockholm-Arlanda.

 • Transfertid

  Beräknad transfertid cirka 1 timme från Phukets flygplats, från Krabis flygplats cirka 3-4 timmar. Observera att transfertiderna är ungefärliga och kan variera beroende på trafiken. Boka busstransfer eller privat transfer med taxi eller minibuss. När du bokar resan ser du vilka transferalternativ som finns tillgängliga.
  Här kan du läsa mer om transfer »

 • Sol och bad

  Kata Beach är en vacker strand med kritvit sand och långgrunt vatten. Några stränder på ön är långgrunda och lämpliga för barn. Du kan även ta dig till de två grannstränderna Karon Beach och Kata Noi Beach. Karon Beach är lite livligare medan Kata Noi Beach är en lugn och paradislik strand. Till Karon Beach är det lätt att promenera och till Kata Noi Beach är det smidigast att ta en tuk-tuk för en billig peng.

  Under oktober–november kan det ibland blåsa mycket vilket försvårar eller omöjliggör dykning, båtutflykter och/eller bad.

  Periodvis förekommer små maneter i vattnet, dessa är helt ofarliga men kan orsaka sveda.

  För att få tillbaka öns vackra naturstränder har myndigheterna förbjudit vattensporter, strandkiosker, solstolsuthyrning och annan kommersiell verksamhet på stränderna.

  Vissa stränder i Phuket har reserverade delar av stranden där det finns uthyrning av strandmadrasser och parasoll.

 • Upplev mer

  Utanför Phuket hittar du fantastiska dykplatser. I Kata finns minigolfbanan Dino Park, som ligger mellan Kata och Karon Beach.

  Två mycket bra golfbanor, Loch Palm Golf Club och Phuket Country Club, når du på ca 15–25 min med taxi eller tuk-tuk.

  Mellan Kata och Chalong finns den höga Big Buddha-statyn uppe på ett berg, som ett slags landmärke för Phuket. Dit tar du dig lättast med en taxi.

  Bor du i Kata har du gångavstånd till grannorten Karon. Där finns restauranger, barer, klassiska butiker med semesterprylar och även en marknad.

  Ta en longtailbåt över dagen till paradisstranden Freedom Beach som ligger gömd mellan Karon Beach och Patong Beach.

  I mitten av oktober äger en grönsaksfestival rum i Phuket stad och i april firas runt om i Thailand Songkran – Thailändska nyåret, där man sedvanligt slänger vatten på varandra för att välkomna den stundande regnperioden.

 • Ta sig runt

  Avstånd
  Från Kata Beach till Karon Beach ca 3 km, till Phuket stad 25 km, till flygplatsen på Phuket 45 km, Patong Beach 10 km. Från Phuket till flygplatsen i Krabi ca 190 km.

  Kommunikationer
  Taxi från flygplatsen till Kata ca 175:-. Många hotell har egen buss- eller taxiservice. Lokalbuss finns till Phuket stad och stränderna i närheten, bussarna går oregelbundet, men ungefär en gång i halvtimmen under dagtid. Det finns även s k tuk-tuk, med plats för åtta personer. Priset, som ofta är prutbart, är per bil. Mellan de närliggande stränderna kostar det ca 40:-/bil.

  Du kan även hyra tuk-tuk eller minibuss för en hel dag, tag med en karta och visa vart du vill åka. Att hyra moped eller motorcykel går, men rekommenderas inte på grund av trafiksituationen.

 • Resa med barn

  Centara Kata Beach är vårt barnvänligaste alternativ i Kataområdet. I närheten finns flera supermarket och minimarkets där du kan köpa barnmat och blöjor. Stranden är väldigt barnvänlig och populär bland barnfamiljer.

 • Restauranger och nöjen

  Vid Kata Beach finns många restauranger och barer. Du kan också promenera mot grannorten Karon Beach där det finns ett stort restaurangutbud. Det mest omfattande nöjeslivet finns i Patong.

 • Shopping

  Det finns många butiker där du kan köpa klassiska semesterprylar som flip-flops, solkräm och väskor. Det är populärt att gå till en skräddare och få din kostym och kläder uppsydda. Bakom stranden ligger de flesta butiker, supermarket och minimarkets. Du hittar också flera apotek.

  I norra delen av Karon intill templet kan du besöka en bra marknad på tisdagar och fredagar. I Phuket Town finns en av de största nattmarknaderna på ön – Phuket Weekend Market. Marknaden hålls på lördag och söndag.

  I Patong finns ett ännu större shoppingutbud. Där finns shoppingcentret Jungceylon, som har över 200 butiker, där hittar du allt från märkeskläder till hantverk och elektronik.

 • Prisnivå

  I butik: 1 liter vatten ca 6:-, läsk (33 cl) ca 5:-.
  På restaurang: öl (50 cl) ca 15:-, enkel lunch ca 30:-, enkel middag ca 80-100:-, pizza ca 60:-.

 • Invånarantal

  Phuket har cirka 386 600 invånare.

 • Adapter

  220 V. Adapter behövs inte.

 • Resa med rörelsehinder

  Många smala gator, höga, ojämna trottoarer och i allmänhet stora nivåskillnader. Sanden är väldigt mjuk vilket gör stranden svårframkomlig i rullstol.

  På respektive hotellsida hittar du information om hotellets faciliteter och rummen under fliken ”Hotellfakta”. Om rum specialanpassade för personer med rörelsehinder finns tillgängliga på hotellet finns där även mer information om dessa.

 • Viktig information

  In- och utcheckning
  Här kan du läsa om in- och utcheckningsregler på hotellen »

  Valuta och kreditkort
  Thailändska Baht (THB). Uttagsautomater finns. Bankerna är öppna mån–fre kl 09–15.30. Det finns också växlingskontor som är öppna dagligen till ca 21. Alla internationella kreditkort accepteras. Vissa affärer tar ut en avgift om du använder American Express eller Diners.

  Deposition vid incheckning
  Många hotell i Thailand kräver en deposition i samband med incheckning. Vid utcheckning räknas eventuella utgifter av och resterande betalas tillbaka.

  Rökfria stränder
  Många stränder i Thailand är numera rökfria. Rökning är endast tillåten i anvisade områden. Om förbudet trotsas riskeras böter.

  E-cigaretter
  I Thailand är det olagligt att använda all form av e-cigaretter samt att ta med sig e-cigaretter in i landet. Brott mot lagen kan ge böter och fängelse.