Wat Chalong - buddhistiskt tempel i Phuket

Det finns ett uttryck bland thailändska turister som i stora drag betyder att du inte har varit i Phuket på riktigt om du har besökt ön utan att ha satt din fot inne på Wat Chalong.

Det buddhistiska templet Wat Chalong, eller Wat Chaitararam som är dess officiella namn, är Phukets största tempel. Blotta åsynen av tempelområdet är en mäktig historia. De typiska välvda hustaken, de färgglada utsmyckningarna och de guldfärgade ornamenten gör Wat Chalong till ett av de mest omtyckta utflyktsmålen för turister i Phuket, men templet är givetvis först och främst en plats för troende att utöva sin religion.

Ingen vet exakt när Wat Chalong uppfördes, men många tror att originalet byggdes under Kung Rama II:s styre. Templet flyttades så småningom och har under årens gång renoverats ett antal gånger.

Vackra byggnader och tempelritualer

Det finns flera byggnader på tempelområdet och trots att här myllrar av aktivitet vilar det en känsla av lugn över platsen. Den grönskande trädgården i anslutning till byggnaderna bidrar till det rogivande intrycket. För dig som är nyfiken på religion, främmande kultur och seder samt vacker arkitektur är det definitivt värt att prioritera ett par timmar vid Wat Chalong under din vistelse i Phuket.

En av de mest uppseendeväckande byggnaderna på området är Wat Chalong Chedi med sina tre våningar. Missa för allt i världen inte att gå upp på den översta terrassen för att få en fin panoramavy från hög höjd, inte minst över tempelområdet. Här uppe finns också en glasmonter som sägs innehålla en benbit från självaste Buddha. Benbiten flyttades till Thailand från Sri Lanka 1999 och placerades i templet under en ceremoni år 2002. Från takterassen får du också en mäktig vy över Big Buddha, ett annat populärt utflyktsmål i Phuket.

Visar vördnad med smällare

Det är hit de flesta thailändare kommer för att offra lotusblommor och lägga en guldfärgad pappersbit till munkstatyerna inne i templet. Under ditt besök på tempelområdet får du vara beredd på plötsliga ljud orsakade av små smällare som smattrar i ett skorstensliknande litet torn byggt av tegel. Smällarna är ett sätt för troende att visa vördnad och att visa uppskattning för önskningar som har gått i uppfyllelse.

Bra att veta

  • Wat Chalong hittar du på adressen 70/6 Chao Fah Tawan Tok Road, Chalong, Phuket 83130
  • Du behöver inte betala inträde för att komma in.
  • Templet har öppet 07-17, men du kan också gå runt på tempelområdet under tider när byggnaderna är stängda.
  • Tänk på att ta av dig skorna och lämna dem utanför byggnaden innan du stiger in i templet.
  • Klä dig respektfullt och ta av eventuella huvudbonader, det här är en helig plats för många.