Coral Island - lämplig för dagsutflykter från Phuket

För semesterfirare i Phuket som vill lämna en större ö till fördel för en mindre är utflyktsfavoriten Coral Island ett av många alternativ i närheten. Kärt barn har många namn och Coral Island är hos lokalbefolkningen även känd som Koh Hay, Koh He och Koh Hae.

Ön, som ligger drygt tre kilometer sydöst om Phuket, har kommit att bli ett populärt tillhåll för turister som gör dagsutflykter med hjälp av arrangerade båtutflykter. Granitön mäter bara 2,5 kilometer på längden och dess inland är täckt av snårig djungel. Ön har därför främst gjort sig känd för snorklingen samt stränderna Long Beach och Banana Beach.

Long Beach och Banana Beach

Long Beach är den mest populära stranden på Coral Island och det är också här de flesta båtar lägger till under sina dagsturer till ön. Längs den 800 meter långa stranden ligger flera olika restauranger och barer. Här kan du testa dina skills i beachvolleyboll och här finns även ett stort gäng solstolar att hyra för gäster som vill ta det lugnt. Under högsäsong finns också möjlighet att prova på vattensporter som jet-ski. För att optimera din snorkelupplevelse vid Long Beach krävs att du simmar ut ett hundratal meter från korallreven närmast stranden. Längst ner på östra delen av Long Beach, där det också är lite lugnare, ligger ett gäng små bungalows som tillhör strandens enda resort: Coral Island Resort.

Få en lugnare vistelse

Vill du slippa dela Long Beach med ett gäng turister med selfie-sticks i högsta hugg ska du se till att åka hit och bo en eller flera nätter på Coral Island Resort, alternativt åka på en privat arrangerad dagsutflykt tidigt på morgonen eller framåt sen eftermiddag. Undvik med andra ord tidpunkter då de klassiska dagsturerna fyller småöarnas stränder med turister. Detta är ett generellt tips som kan tillämpas för alla thailändska öar som är populära utflyktsmål för dagsturer.

Om du vill ha en lugnare strandvistelse på ön rekommenderas istället Banana Beach, som ligger öster om Long Beach och är drygt hälften så lång. På Banana Beach finns en restaurang, fräscha toaletter och bra snorkling i nästan direkt anslutning till stranden.

Faktum är att det går ett upptrampat spår genom djungeln mellan stränderna Long Beach och Banana Beach. Vill du hajka mellan de båda stränderna krävs dock stabilare skor än flipflops eftersom terrängen stundtals är rejält svårtrampad.