Big Buddha - en symbol för fred och hopp

Det är i princip omöjligt att åka till Phuket utan att någon gång få en skymt av den enorma vita Buddha-statyn som sitter i lotusställning och blickar ut över vidderna uppe från toppen av Nakkerd Hills.

Big Buddha är ett relativt nytt, men numera självklart, inslag i Phukets landskapsbild. Efter Tsumanikatastrofen 2004 behövdes en symbol för hopp, vilket resulterade i denna staty som helt möjliggjordes med hjälp av donationer.

För att få den bästa upplevelsen av den 46 meter höga och 24 meter breda statyn rekommenderas ett besök på plats uppe vid kullen. Uppe från Nakkerd Hills kan du dessutom räkna med en storslagen utsikt över Phukets stränder och till viss del över Phuket Town.

Big Buddha: En plats för eftertanke och vördnad

Faktum är att det finns två buddhastatyer uppe på kullen, den mindre mässingsvarianten mäter ”bara” tolv meter på höjden och kommer av naturliga skäl ofta i skuggan av Big Buddha. Mässingsvarianten är dedikerad till drottningen av Thailand, medan den stora vita statyn är tillägnad Thailands kung.

Den enorma vita buddhastatyn täcks av marmor från Myanmar och donatorernas inristade budskap om fred och kärlek ger en extra dimension till utförandet. Ett besök vid Big Buddha ger, förutom den vackra utsikten, en stund för eftertanke och vördnad. Hit kommer munkar för att be och turister för att få en lugn stund med den slående vackra utsikten som bonus.

Tips och trix

Vanligtvis är det minst folk uppe vid toppen tidigt på morgonen. Å andra sidan bjuder en solnedgång här vid Nakkerd Hills på en upplevelse utöver det vanliga, vilket såklart är en anledning att komma hit senare under dagen.

  • Resan till Big Buddha från Phuket Town tar ungefär 30 min med taxi.
  • Inträdet till området är gratis.
  • I anslutning till statyerna ligger ett litet museum där besökarna kan läsa mer om historien bakom Big Buddha-projektet. Här finns också souvenirer till försäljning.
  • För hungriga besökare rekommenderas restaurangen Nakkerd Sea View restaurant uppe på toppen av kullen. Restaurangen är specialiserad på fisk och skaldjur.
  • Många väljer att kombinera ett besök vid Big Buddha med ett besök på det närliggande buddhistiska templet Wat Chalong