Vulkanen Teide

Tänk dig kontrasten att börja dagen med ett dopp i hotellpoolen, för att några timmar senare stå uppe på en snöklädd bergstopp som mäter nästan 4 000 meter på sin högsta punkt. Med sina 3 718 meter över havet är Teide Spaniens högsta berg, och Teide kan dessutom titulera sig jordens tredje största vulkan.

Spaniens mest besökta nationalpark

De fyra olika bilvägarna upp mot Teide, det finns en i varje vädersträck, slingrar sig sakta men säkert uppför bergets sluttningar. Utanför bilfönstret breder Teneriffas karaktäristiska vulkanlandskap ut sig med taggiga buskar, kanarietallar och märkliga stenbumlingar. Den som håller utkik kan också få se en och annan Teneriffablåfink.

Delar av det unika landskap som omger Teide utgörs av nationalparken Parque Nacional de las Canadas del Teide, vilken är Spaniens mest besökta nationalpark. Både Teide och dess omgivningar är numera klassade som världsarv av UNESCO.

Kabinbanan till toppen av vulkanen

Det enklaste sättet att ta sig upp till Teide är kabinbanan, som byggdes år 1999. Kabinens väggar är täckta av stora glaspartier, vilket innebär att den åtta minuter långa färden upp mot toppen blir en attraktion och utsiktsplats i sig.

Ett besök uppe på vulkanen Teide blir en höjdpunkt i ordets rätta bemärkelse. Från toppen blandas vyn av Teneriffas karaktäristiska månlandskap med ett fluffigt molnhav och en klarblå himmel.

Tänk på att det ofta är kallt och blåsigt uppe på toppen, packa därför med varma kläder. Lite fika är också bra att ha med i packningen, men glöm inte att plocka med dig skräpet när du är klar. Linbanan upp är ganska dyr, men vår familj är rörande överens om att turen i kabinbanan är värd pengarna i slutändan. För att nå Teides allra högsta topp krävs ett särskilt tillstånd, detta söker du antingen via nationalparkens huvudkontor i Santa Cruz eller på nationalparkens hemsida.