Santa Cruz

För Teneriffabesökare som vill variera strandlivet med stadspuls är öns huvudstad Santa Cruz på nordöstra delen av ön en uppfriskande mix av kulturevenemang, omtalad arkitektur och högklassiga restauranger. För den som istället föredrar strandhäng framför andra aktiviteter finns möjlighet att spendera hela dagarna vid Santa Cruz omtyckta strand Playa de Las Teresitas, som ligger en dryg mil från stadskärnan.

Teneriffas huvudstad har historiskt sett varit en av Europas viktigaste hamnar mot bakgrund av att många skepp stannade till här på sin väg över Atlanten mot Amerika. Stadens hamnhistoria har givetvis gett sin prägel på staden och det myllrande hamnlivet pågår fortfarande i allra högsta grad.

Från hamnen går regelbundet båttrafik över till Spaniens fastland och här angör också stora kryssningsfartyg.

Åk på karneval i Santa Cruz

Stadens stora karneval som årligen inträffar under februari månad har satt Santa Cruz på världskartan - är det någon gång du bör besöka Teneriffa är det under den här perioden. Folk från hela världen kommer till ön för att delta i festligheterna, då hela staden förvandlas till Teneriffas svar på Rio de Janeiro. Faktum är att Santa Cruz-karnevalen anses knipa andraplatsen för internationellt kända karnevaler - just efter Rios motsvarighet.

Befinner du dig i huvudstaden under övriga tidpunkter på året behöver du däremot inte gå sysslolös. Ett av många lämpliga stopp är bland annat Santa Cruz omtyckta marknad och saluhall som ligger strax intill busstationen. Här kan du spana på folk och inte minst botanisera runt bland utbudet av blommor, charkuterier, färsk frukt och fisk.

Sevärdheter för alla åldrar

Det går inte att besöka Santa Cruz utan att lägga märke till stadens kongress- och konserthus som går under namnet Auditorio de Tenerife "Adán Martín”. Den här pampiga vita byggnaden har kommit att bli en symbol för hela Teneriffa och påminner en del om Sydneys världsberömda konserthus. Ligger shopping på önskelistan bör du däremot ta dig till och gatorna i anslutning till Plaza de España.

I Santa Cruz finns med andra ord aktiviteter och sevärdheter så att det räcker och blir över för hela familjen!