Candelaria

Den lilla kuststaden Candelaria, även känd som Villa Mariana de Candelaria, ligger knappt två mil söder om Teneriffas huvudstad Santa Cruz de Tenerife och har därför haft en tendens att komma i skuggan av sitt storasyskon.

Trots att staden är liten är den, liksom Santa Cruz de Tenerife, känd för sina folkliga festligheter. Santa Cruz har sin karneval och Candelaria stoltserar istället med sin “Festival de la Canción de Candelaria”.

Candelaria - en helig plats för många

Hos katolikerna i både Spanien och Sydamerika är Candelaria en helig plats förknippad med Jungfrun av Candelaria, som är Kanarieöarnas skyddshelgon. En av stadens mest kända byggnader är därför den stora basilikan Basilica of Candelaria, där det bland annat går att hitta en avbildning av skyddshelgonet. Enligt en av legenderna på ön spolades en bild av jungfru Maria i land från havet här i Candelaria långt innan kristendomen nådde Kanarieöarna. Trots detta tillbads bilden av guancherna, det vill säga Teneriffas ursprungsbefolkning, trots att de varken visste vem kvinnan på bilden var och vilken betydelse hon hade.

Utforska pyramider i Güímardalen

Inte långt från Candelaria ligger de mytomspunna trappstegspyramiderna i Güímardalen, vilka du definitivt bör ta chansen att se om du ändå är i närheten. Vår norske äventyrsgranne Thor Heyerdahl har tidigare undersökt de berömda pyramiderna, men kom aldrig fram till deras exakta ålder eller vem som har uppfört dem och varför. Däremot hade Heyerdahl en teori om att Kanarieöarna tidigare har fungerat som en viktig mellanstation för handel mellan USA och medelhavsregionen, Kanske kan det vara så att pyramiderna har en koppling till den perioden? Andra forskare hävdar istället att pyramiderna bara är stenhögar från förra århundradet och att de påstådda fornlämningarna i själva verket är stenar som bönderna samlade ihop när de röjde sina åkrar.

Frågetecknen är många och myterna likaså. Det kan dock konstateras att de märkvärdiga byggnadsverken numera är en självklar sevärdhet på Teneriffa, förslagsvis i anslutning till ett besök i Candelaria.