Besök apelsinbyn Masca

Är du en av dem som föreställer dig Kanarieöarna i allmänhet och Teneriffa i synnerhet som ett enda charterkomplex med paxade solstolar på rad? I så fall bör du tänka om. Lämnar du stränderna bakom dig bjuder den här vulkanön på vyer som nästan får en att tappa andan. En av de mer kända sevärdheterna är Teide. En annan väntar uppe vid den lilla apelsinbyn Masca vid Teneriffas nordvästra hörn, balanserande uppe vid foten av Tenobergen.

Masca har likheter med Machu Pichu

De dramatiska utsikterna från Masca kan jämföras med Teneriffas svar på Machu Pichu. Själva byn är uppbyggd i en ravin, med väggar som är upp till 600 meter höga. Först på plats att bygga upp den här byn var Teneriffas urinvånare Guancherna. Det finns många legender om den lilla byn. Vissa menar att Masca en gång var en piratby, andra att det har funnits övernaturliga krafter i omgivningarna.

Många kommer till byn på guidade och organiserade turer, vilket innebär ett kort stopp för att ta några snabba foton och därefter skynda vidare till nästa sevärdhet på ön. Det här stället förtjänar dock egentligen mer tid. Hyr en bil och kom hit tidigt på morgonen, utforska närområdet och ha inte bråttom härifrån. Eftersom många turister stannar till finns det ett förhållandevis bra utbud av restauranger och småbutiker i relation till andra byar på ön med liknande storlek.

Vandra längs leden Masca Barranco

I den här byns fall är resan hit en del av målet. Den bästa bilvägen till Masca går via Santiago del Teide, varifrån du sedan fortsätter ytterligare fem kilometer. Vägen som väntar är smal och tar dig via serpentinsvängar till den ena vackra utsikten efter den andra. På vägen ner finns flera utsiktsplatser där du kan stanna och fota - det kommer du att vilja!

För att de vackra omgivningarna ska få komma till sin rätt på bästa sätt kan du också vandra längs leden Masca Barranco hela vägen ner mot havet, förutsatt att du är i relativt god form och har lite vandrinsvana sedan tidigare. Näst efter Barranco del Infierno i Costa Adeje är Masca Barranco den populäraste vandringsleden på hela Teneriffa.

Vandringsleden utgår från Masca och tar dig igenom en overkligt vacker natur ner genom ravinerna. Vandringsleden tar uppemot tre timmar innan du når havet, som också är vandringsledens slutmål. De riktigt hårdhudade väljer sedan att gå tillbaka hela vägen upp till byn, men det finns också möjlighet att ta en båt från stranden vidare mot de välkända klipporna Los Gigantes.

Tips: Glöm inte att ta med dig rejält med vatten, solskydd och huvudbonad för att skydda dig från solen!