Playa de Canyamel

Playa de Canyamel är en 290 meter lång och vacker strand på Mallorcas nordöstra kust. Sanden är ljus och finkornig, och det klarblå vattnet i badviken ger bra sikt och lämpar sig utmärkt för snorkling. Stranden ligger drygt en mil bort från de mindre orterna Artá och Capdepera och är i princip placerad mellan ett naturreservat på ena sidan och den lilla turistorten Canyamel på den andra sidan.

En sandstrand för lugn och ro

Det är en relativt lugn känsla vid stranden, som är omtyckt främst av barnfamiljer och pensionärer. Tänk dock på att det emellanåt kan blåsa upp rejält vilket skapar stora vågor. Eftersom stranden är en populär turistdestination fylls den, precis som stora delar av övriga Mallorca, extra mycket under högsäsongen i juli och augusti. Vill du garanteras lugn och ro ska du komma hit under lågsäsong, alternativt ta dig hit tidigt på morgonen. Här finns ett bra med faciliteter på plats, såsom toaletter, omklädningsrum och duschar. Vill du ha det extra bekvämt går det även att hyra solstolar och parasoller för att skapa din egen lilla semesterbubbla på stranden.

Spana på fåglar och spela golf

Bortom strandens ena sida ligger böljande bergsknallar täckta av grönt. Detta område är i själva verket ett naturreservat som heter S’Albufera Nature Parc. Reservatet har kommit att bli ett dragplåster för ornitologer som kommer långväga för att få en skymt av någon av de 230 olika fågelarterna som har setts i området. Du behöver inte vara fågelexpert för att göra din egen lilla exkursion till reservatet, det räcker med att du är nyfiken på omgivningarna, gillar att vandra och vill ha lite omväxling från strandlivet. Fåglarna du med stor sannolikhet kommer att få se lär bli en fin bonus!

Föredrar du istället att stanna vid stranden och aktivera dig finns möjlighet att hyra kajaker, paddelbåtar och SUP-brädor. Det finns också restaurang och bar på plats, där du utöver strandklassiker som pommes och hamburgare också kan hugga in på spansk mat.

Ett annat tips på aktivitet att rekommendera i närheten är en runda på den fina golfbanan Golf Canyamel med dess 18 hål. Börja dagen på stranden och fortsätt sedan på golfbanan. Ingen kommer i och för sig att klandra dig om du stannar vid stranden hela dagen. Vid Canyamel finns ingen anledning att stressa, golfbanan ligger kvar nästa dag också.