Mallorcas 12 bästa stränder

Mallorca är vida känt för sina vackra stränder, här tipsar vi om tolv favoriter.

1. Cala d’Or - fem vackra vikar

Cala d’Or ligger på Mallorcas östkust och har runt 4000 invånare. Namnet betyder ”den gyllene viken” och lever upp till sitt namn med hela fem vackra vikar som gjorda för sol och bad; Cala Serena, Cala Ferrera, Cala Esmeralda, Cala Gran och Cala Llonga. Stränderna är inte lika långa som på många andra delar av Mallorca, men är alla unika och väldigt vackra då de skär in i den klippiga kusten. Många vikar har sitt ursprung som fiskehamnar men idag fungerar de mer som småbåtshamnar, och i huvudorten Cala d’Or finns en extra exklusiv och vacker marina samt ett bilfritt område där butiker, restauranger och barer trängs.

2. Cala Millor - en strand i världsklass

Cala Millor betyder ”den bättre viken” och ligger på Mallorcas östkust runt 70 kilometer från Palma - och är känt för att ha en av Mallorcas allra bästa strandremsor. Stranden är flera kilometer lång, bred och har finkornig sand. Barnfamiljer uppskattar även det grunda vattnet, med svag lutning ner i havet. Här hittar du ett härligt promenadstråk längs hela stranden, vilken kantas av palmer och pinjeträd och sträcker sig hela vägen till grannorten Cala Bona. I kvarteren närmast stranden hittar du restauranger, barer och shopping. I Cala Millor bor runt 8000 lokalinvånare, så samhället är en idyllisk småstad med stark spansk kultur och känsla.

3. Alcudia beach - välbesökt favorit

Alcudia är en av de mest besökta orterna på Mallorca och har så varit i årtionden, inte minst för barnfamiljer. Det är den långa stranden som ligger till grund för dess popularitet, och stranden är verkligen något extra. 7 kilometer lång och bred med fin, silkeslen sand och mycket långgrund vatten. Längs stranden finns lekplatser, olika typer av vattensporter som vattenskidor, skärmflygning och vattenskoter, den kantas av strandbarer och restauranger och har stort utbud och service. Mest välbesökt är den första halvan, från Alcudias hamn (Port de Alcudia) till Ciudad Blanka, och det är också här det finns allra mest service. Längre mot Playa de Muro blir utrymmet mellan solbäddarna större.

4. Playa de Muro

Playa de Muro ligger i Alcudiabukten, runt fem kilometer från hamnen Puerto de Alcudia. Semesterorten är inbäddad i grönska och lugnare än sin granne Alcudia - men stranden är lika härlig. Närmast Alcudia i norr/väst är den mest intensiv med många hotell och restauranger, i mitten av den blir det lugnare för att i söder bli i det närmaste folktom. Där hittar du den lugnaste delen, kallad Es Comu, orörd med pinjeträd och enbärsbuskar på de höga sanddynorna i strandens bakkant. Kommer du närmare byn Can Picafort i syd ökar turistantalet igen och det blir mer likt områdena närmast Alcudia.

5. Es Trenc

Den två kilometer långa stranden Es Trenc har länge tillhört en av Mallorcas bästa - och i vissa sammanhang till och med nämnts som en av de bästa i Europa, med sin finkornigt vita sand och kristallklart vatten skiftande i turkost och azurblått. Här finns ingen vattensport, ett begränsat serviceutbud och stranden är helt naturlig och kantas av sanddynor, buskar och träd.
Den har nyligen blivit del av regionens naturreservat och i samband med det stängdes delar av den av för turismen. Likaså har vissa strandbarer rivits för att ersättas av temporära varianter som kan tas upp och ner inför säsongen vilket påverkat utbudet som numera anses begränsat. Fler restauranger finns i byarna runt om. Senaste rapporter från hösten 2018 säger att stranden är helt öppen igen.

6. Cala Mesquida

Nära Capdepera i den nordöstra delen av Mallorca hittar du stranden Cala Mesquida. Denna strand är pittoresk och ligger i ett naturskönt område i en relativt öppen vik. Stranden är 350 meter lång, är djup med sanddyner som sträcker sig långt bakåt och blandas med grönskande natur och det kristallklara vattnet har en intensivt turkos färg. Den är grund och barnvänlig såvida det inte blåser - då blåser det lät in ganska höga vågor på den oskyddade stranden, och det är istället surfare som trivs allra bäst. Utbudet av service är begränsat, men du hittar ett fåtal restauranger och caféer.

7. Port de Pollenca (Port de Pollensa)

För den som vill ha en riktigt vacker strand rekommenderas Port de Pollenca, som ligger nära Alcudia på norra Mallorca. Här har du en fantastisk utsikt över de mäktiga Sierra de Tramuntana-bergen som ramar in den breda stranden. Vattnet är grunt och barnvänligt, det finns ett stort utbud av vattensporter som segling, snorkling och dykning och många kite - och vindsurfare kommer till stranden för att leka i gynnsamma vindar. Badorten Port de Pollenca är en charmig gammal fiskeby som även lockar med småbåtshand, restauranger och omgivningar med vacker natur.

8. Portals Nous

Det natursköna och exklusiva kustsamhället Portals Nous ligger drygt en mil väster om Palma, just ovanför den lyxiga hamnen Puerto Portals. Här hittar du flera fina badvikar och mitt i samhället en 100 meter lång, relativt bred sandstrand med fin, gyllene sand; Playa Oratorio. Stranden är liten och välbesökt men sällan trång, och den har vacker utsikt över mot hamnen och ut mot en liten ö just utanför stranden.

9. Palma beach

Palmas största strand, Playa de Palma, börjar en bit öster om staden och sträcker sig närmare 5 kilometer. Den är mycket bred och har en mjuk sluttning ner i havet, vilket gör den perfekt även för barnfamiljen. Här finns all tänkbar service från restauranger till solbäddar och parasoller, duschar och toaletter och ett gediget utbud av vattensport. Längs hela stranden sträcker sig en bred strandpromenad, där ännu fler restauranger och butiker ligger på rad. Vackrare stränder än stadsstranden Playa de Palma finns att hitta en bit ifrån staden. Cala Mayor, Illetes och Cala Comtesa är alla uppskattade stränder nära Palma.

10. Cala Llombards

Cala Llombards är en lika vacker som välbesökt strand, med många turister för sin lilla yta. Dess vykortsvackra inramning väger upp för besöksantalet - här ramas du in av dramatiska, pinjeträdstäckta grönskande klippor på båda sidor av stranden vilket gör att bukten snarare får en lagunlik känsla med intensivt turkost vatten. Den är bara 55 meter bred men istället hela 150 meter djup. Stranden gör sig perfekt för både lugna bad och snorkling.

11. Cala Mondrago

Mellan två klippiga uddar hittar du den barnvänliga stranden Cala Mondrago. Den ligger runt 8 kilometer söder om Cala d’Or på Mallorcas sydöstra kust. Stranden ramas in av små klippor, promenadstigar och tallskog. Faciliteter som solbäddar, parasoller, duschar och restaurang finns och dess pittoreska uppenbarelse lockar många besökare hög- såväl som mellansäsong.

12. Cala Deia

Stranden Cala Deia ligger mellan Soller och Valldemossa på Mallorcas nordvästra kust, nära byn med samma namn. Det är en liten strand i klappersten, runt 70 meter lång och 10 meter bred. Här finns två restauranger som serverar bra mat och inte minst färsk fisk, och stranden lockar även för sin fina snorkling och möjlighet att hoppa ner från de omgivande klipporna i det mörkt turkosa vattnet.